Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Imod. Regeringen kom i mindretal mandag i en afstemning om ulandsbistand. Arkivfoto.
Foto: Philip Davali

Imod. Regeringen kom i mindretal mandag i en afstemning om ulandsbistand. Arkivfoto.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regeringen i mindretal om ulandsbistand

Et flertal pålægger regeringen at annullere besparelser på ulandsbistanden for 1,4 milliarder.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regeringen er kommet i mindretal i Folketinget om ulandsbistandens størrelse.

Det står klart, efter De Konservative i dag undlod at stemme om SF beslutningsforslag, som pålægger regeringen at annullere ulandsbesparelser for cirka 1,4 mia. kroner i 2015.

Udover SF stemte også Socialdemokraterne, de radikale, Enhedslisten og Alternativet for beslutningsforslaget.

Hvis beslutningsforslaget bliver ført ud i livet, så vil den danske udviklingsbistand komme til at udgøre. 0,8 pct. af BNI i 2015.

»Det er ikke for sjov, at vi nedstemmer regeringen. Vi mener det. Så må regeringen finde ud af, hvordan de skaffer de midler. Det er ikke bare en tom demonstration«, siger Naser Khader, de konservatives udenrigsordfører.

Så regeringen skal respektere flertallet?

»Selvfølgelig. Regeringen er kommet i mindretal, så må regeringen finde ud af, hvad næste skridt er«, siger Naser Khader.

I Folketingssalen efterlyste Holger K. Nielsen en minister på talerstolen for at udrede, hvorledes regeringen stiller sig overfor at komme i mindretal.

Udenrigsminister Kristian Jensen var på det tidspunkt i møde i Udenrigspolitisk Nævn, og ingen af de andre ministre fulgte opfordringen. Før mødet i nævnet ville Kristian Jensen ikke forhold sig til udsigten til at komme i mindretal.

Khader: Vi vælter ikke regeringen på dette

Naser Khader mener, at det er »regeringens problem at finde de midler«. Og han regner med, at det sker.

Hvis regeringen vælger at sidde det overhørigt, vil I så gøre det til et kabinetsspørgsmål?

»Nej, hvis der dukker et mistillidsvotum op, så vil vi selvfølgelig ikke stemme mod regeringen. Vi er regeringsgrundlag. Der er også mange andre områder, hvor vi er meget enige med regeringen. Her har vi markeret, at vi er uenige med regeringen, så må regeringen finde ud af, hvordan den kommer ud af det«, siger han.

»Vi har markeret, hvordan vi står i forhold til udviklingsbistanden, men vi vil ikke stemme for mistillidsvotum«, siger Naser Khader.

Så I vil ikke lægge pres på for at pengene også udbetales?

»Jeg tror, at regeringen tager det alvorligt og tager det til efterretning«, siger Naser Khader.

Oppositionen: Ingen over Folketinget

I oppositionen går man ud fra, at regeringen nu vil føre flertallets beslutning ud i livet.

»Nu er regeringen nødt til at indkalde partierne til forhandlinger om, hvordan det her skal udmøntes. Det vil være en meget dårlig sag for dem, hvis de sidder flertallet overhørigt«, siger Holger K. Nielsen, der har stillet beslutningsforslaget på vegne af SF.

Også de radikale forventer, at regeringen vil rette sig efter Folketingets flertal.

»Vi plejer herinde at sige, at der ikke er nogen over Folketinget, og det vil være højst usædvanligt, hvis regeringen vælger at sidde Folketingets flertal overhørigt. Det har jeg simpelthen ikke fantasi til at forestille mig«, siger udenrigsordfører Martin Lidegaard.

Udviklingsordfører Ulla Sandbæk fra Alternativet kalder flertallet den bedste julegave, hun kunne forestille sig. Ulla Sandbæk føler sig dog ikke sikker på, om regeringen vil følge flertallet.

»Regeringen har desværre givet udtryk for, at den er villig til at modsætte sig såvel Ombudsmandens kritik som de internationale konventioner. Det bliver derfor spændende at se, om et demokratisk flertal i Folketinget kan påvirke den førte politik. Alt andet vil for alvor være kritisabelt«, siger Ulla Sandbæk.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden