Miljø. Landmænd skal have nemmere ved at drive deres bedrift uden at være underlagt generelle og hæmmende miljøkrav, mener regeringen og blå blok, der har indgået ny landbrugsaftale.
Foto: PETER HOVE OLESEN (arkiv)

Miljø. Landmænd skal have nemmere ved at drive deres bedrift uden at være underlagt generelle og hæmmende miljøkrav, mener regeringen og blå blok, der har indgået ny landbrugsaftale.

Politik

S og R om landbrugsaftale: Sort dag for det grønne Danmark

Socialdemokraterne og De Radikale revser regeringen for ikke at lave aftale hen over midten i dansk politik.

Politik

Den nye landbrugsaftale, som regeringen kalder grøn, bliver af oppositionen betegnet som sort i miljømæssig forstand.

Både Socialdemokraterne og De Radikale forlod forhandlingerne mandag aften, og kort efter havde Venstre-regeringen indgået en aftale med Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og De Konservative.

»Det er en sort dag for det grønne Danmark - og i virkeligheden er det også ærgerligt for landmændene selv, da Landbrug & Fødevarer (brancheorganisation, red.) havde talt varmt for en bred politisk aftale. En bred aftale holder længere end en smal«, siger landbrugs- og fødevareordfører Simon Kollerup (S).

Bekymret over mere gødning

Han frygter blandt andet, at de borgerliges aftale betyder, at mere gødning kommer til at skade miljøet.

»Socialdemokraterne anerkender fuldstændig, at der er et erhverv i krise, og at der er udfordringer i vores landbrugsland. Derfor er vi også klar til at tage ansvar for at skabe vækst og arbejdspladser, men hele tiden under forudsætning af at vi tager et grønt løft samtidig. Det leverer regeringen bare ikke«, mener Simon Kollerup.

De Radikale havde ifølge miljøordfører Ida Auken gerne set blandt andet flere penge afsat til økologi samt bedre sikring af vandløb i aftalen.

»Vi stillede en række rimelige krav i forhold til at sikre, at der var en miljømæssig balance i det, regeringen havde lagt på bordet. Det ville regeringen ikke gå med til, og så kunne vi selvfølgelig ikke indgå en aftale«, siger Ida Auken.

Hun kalder aftalen for »ærgerlig« og »virkelig dårlige nyheder for miljøet«.

»Vi var villige til at strække os et godt stykke, men ikke hvis det betød miljøforringelser«, siger Ida Auken.

Minister: Vi rakte hånden ud

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) afviser anklagerne fra oppositionspartierne.

»Vi leverer fuldt ud på miljøbeskyttelse«, konstaterer hun.

»Der er virkelig blevet forsøgt fra blå bloks side at gøre en indsats for at række hånden ud mod Socialdemokraterne og De Radikale, og jeg er overrasket over, at de valgte ikke at deltage i den her aftale, for jeg mener, de kan sætte flueben ved mange af deres krav«, siger ministeren.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Forsiden

Annonce