Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Jens Dresling(Arkiv)
Foto: Jens Dresling(Arkiv)

Kritiker. Selvom Venstre i dag er positive overfor modellen, ville tidligere ligestillingsordfører Fatma Øktem stadigvæk ikke anbefale 'den danske model'.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Eksordfører: Stadig ikke fan af model

Fatma Øktem (V) tordnede imod S-R-SF-regeringens ligestillingsmodel. Om hun nu også bakker op, vil hun ikke svare på.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Venstres tidligere ligestillingsordfører Fatma Øktem, der ikke blev genvalgt i juni, var den måske hårdeste kritiker, da S-R-SF-regeringen vedtog ’den danske model’ for flere kvinder i ledelse.

Selv om virksomhederne med modellen slap for nationalt fastsatte kvindekvoter, rettede hun et harmdirrende angreb på, at virksomhederne fremover skulle forpligtes til at opstille deres egen frivillige ligestillingspolitik og måltal.

Hun må nu se til fra sidelinjen, mens Venstre nu pludselig bakker op om modellen.

»Jeg var ordfører, da vi stemte imod den, og jeg syntes, det var en forkert model, der skabte mere bureaukrati for virksomhederne. Jeg har ikke været stor fan af den danske model. At man skulle redegøre for, hvad man havde tænkt sig at gøre, er ikke i sig selv et fremskridt«, forklarer Fatma Øktem.

Blødt op

Du siger, at du ikke er stor fan af modellen. Men bakker du op om den?

»Jamen, jeg tror ikke på den«.

Men er du stadig kraftig modstander af den, eller er du bare ikke fan af den?

»Jeg er ikke stor fan af den. Jeg har ikke et problem med flere kvinder i ledelse – jeg ser det gerne. Hvis det her initiativ kan rykke et par procent, er det da meget fint, og så vil jeg da gerne bløde lidt op og sige, at nu er den vedtaget, og lad os give den en chance. Men hvis den skulle vedtages i dag, ville jeg da anbefale Venstre at stemme imod«.

Selv om regeringen bakker op om den?

»Ja, i dag bakker de op, fordi det er et initiativ, der kører, og det bakker jeg så også op om. Men det er jo ikke noget, der er groet i vores have«, siger hun.

Stadig ikke Øktems linje

Når så både du og Ellen Trane Nørby når frem til den holdning nu, var det så blevet lidt en vane for dig dengang, at du skulle banke alt i jorden, som kom fra regeringen på ligestillingsområdet?

»Nej, overhovedet ikke. Regeringen kunne jo bare komme med nogle rigtige ligestillingssager«, svarer Fatma Øktem og tilføjer:

»Det, jeg siger, er, at jeg synes, det er ærgerligt, at virksomhederne skal tvinges, og det er stadig ikke min linje. Og det er stadig ikke Venstres måde at bureaukratisere, men ministeren vil give det en chance og bakker op om den. Det skal hun da have lov til«.

Jamen du får ikke mig til at svare ja eller nej til det

Bakker du ...

»Jamen, du får ikke mig til at svare ja eller nej til det«.

Så du vil ikke svare på, om du bakker op om modellen?

»Nej, for så enkelt er det ikke. Det hedder ikke ja eller nej. Den kører nu, og jeg er imod, hvis man sætter 117 ting i gang og så ruller det tilbage«.

Da den blev vedtaget, kritiserede du den og sagde, at Venstres holdning var den samme før, under og efter valget. »Og lur mig, om det ikke også er det næste år«, som du tilføjede. Det var i 2012, men her i 2015 har I så som parti skiftet holdning. Er det ikke utroværdigt, når du sagde sådan i salen?

»Nej. I 2013 havde vi stadig den holdning, og det havde vi også i 2014«.

Så I skulle til magten, før I skiftede holdning?

»Du prøver at lave en historie ud af noget, der ikke er en historie. Spørg Ellen Trane, hvorfor hun bakker op om den. Jeg sidder der ikke i dag som ligestillingsordfører«, svarer Fatma Øktem.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden