Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Uddybning. »Man er nødt til at forfølge et europæisk spor, sådan så de stakkels mennesker, der kommer til Europa og skal have beskyttelse, selvfølgelig bliver fordelt i Europa på en måde, sådan så alle nationer løfter med og ikke kun nogle få«, siger Herlev-borgmester Thomas Gyldal Petersen.
Foto: Jacob EHRBAHN (arkiv)

Uddybning. »Man er nødt til at forfølge et europæisk spor, sådan så de stakkels mennesker, der kommer til Europa og skal have beskyttelse, selvfølgelig bliver fordelt i Europa på en måde, sådan så alle nationer løfter med og ikke kun nogle få«, siger Herlev-borgmester Thomas Gyldal Petersen.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

S-profiler: Radikal islam er den nye hovedfjende efter fascismen og kommunismen

Det er ikke DF-kopiering, når S strammer udlændingelinjen, hævder S-profiler.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når vi i disse tider ser islamistiske kræfter dukke op i vestlige samfund, vækker det mindelser om Socialdemokratiets tidligere hovedfjender i det 20. århundrede; kommunismen og fascismen.

Sådan skriver tre fremtrædende socialdemokrater i dagens kronik i Politiken, hvor de går til angreb på de dele af »dansk presse, særligt Politiken«, der udlægger Socialdemokratiets linje på udlændingeområdet som »en rentetilpasning til den kurs«, Dansk Folkeparti fører.

»I Socialdemokratiets historiske selvforståelse har man altid stået imod totalitære kræfter. Vi var i det 20. århundrede et bolværk mod både fascisme og kommunisme. Når Mette Frederiksen vender sig imod hadprædikanter og taler om, at der i den formørkede og radikaliserede islamisme er en fjende, vi ikke kan tolerere i vores samfund, taler hun fra bunden af den socialdemokratiske selvforståelse«, skriver Herlev-borgmester Thomas Gyldal Petersen, folketingsmedlem Peter Hummelgaard og socialdemokratisk debattør Kasper Fogh Hansen.

De går dermed imod de kritikere - også inden for eget partis rækker - der kritiserer S-ledelsen for at tækkes den folkestemning, der ved valget i juni var med til at gøre Dansk Folkeparti til det næststørste parti i Folketinget.

Øget bistand og samarbejde om fordeling

I deres kronik argumenterer de samtidig for, at det også bør være en socialdemokratisk opgave »at insistere på, at der er grænser for, hvor mange vi kan tage ind i de europæiske fællesskaber og i Danmark«. Konkret peger Thomas Gyldal på øget bistand til de områder, flygtningestrømmene kommer fra, samt fælles europæiske aftaler om fordeling af de flygtninge, der kommer.

»Man er nødt til at forfølge et europæisk spor, sådan så de stakkels mennesker, der kommer til Europa og skal have beskyttelse, selvfølgelig bliver fordelt i Europa på en måde, sådan så alle nationer løfter med og ikke kun nogle få«, uddyber han over for Politiken.

Betyder det, at I går ind for en fælles asylpolitik i EU?

»Nej, det går jeg sådan set ikke ind for, for det bliver kun de ansvarliges klub, der kommer til at løfte. Det er helt banalt synspunkt om, at hvis den her opgave skal løftes, så er vi nødt til at begrænse indvandringen til Europa, og vi er nødt til at konstatere, at en indvandring til Europa, der primært går til de rige og mere velstillede nordeuropæiske lande, er uholdbar«.

Hvem skal så tage initiativet?

»Jeg synes absolut, EU er det rette sted at binde aftaler på det, men aftaler kan ikke være overgivelse af dansk suverænitet på det her område«, svarer Gyldal og er dermed på linje med partiets officielle politik, som senest var aktuel i forbindelse med folkeafstemningen om retsforbeholdet i december.

Thorning afblæste i valgkampen stigning i udviklingsbistand

I forhold til udviklingsbistand var det så en fejl, når Helle Thorning-Schmidt (S) i valgkampen i juni pludselig gik imod SR-regeringens linje om at øge udviklingsbistanden til 1. pct af BNI?

»Jeg synes, at den situation, vi står i nu, er ekstraordinær, og man står mellem to valg. Enten kommer man til at bruge ganske mange penge og en stor del af økonomien på at hjælpe nogle mennesker til rette i det her land, eller også tager man skeen i den anden hånd og hjælper mere i de nærområder, hvor flygtningelejrene lige nu bryder sammen«.

Så sent som for et halvt år siden gik dit eget parti ud og sagde, at I alligevel ikke ville hæve udviklingsbistanden?

»Jo jo, men jeg tror også, at man skal være klar over, at det seneste halve år har vendt op og ned på rigtig mange ting«, svarer Thomas Gyldal Petersen.

På spørgsmålet, om Danmark eksempelvis skal sætte en grænse for, hvor mange der må søge asyl i Danmark om året, svarer Thomas Gyldahl til gengæld afvisende.

»Vi er jo bundet af konventioner, og der er regler for, hvordan man skal tage imod folk. Men hvis ikke vi tager fat på at løse de her ting i fællesskaber med vores europæiske samarbejdspartnere, i FN og alle de andre steder, hvor vi har en mulighed for at gøre en forskel, så bryder det her sammen, for flygtningestrømmene fra Mellemøsten og Nordafrika kommer ikke til at stoppe, hvis ikke vi får taget fat på andre af de grundlæggende strukturelle problemer, der er. Ellers kommer du til at leve i en situation, hvor vi skal modtage 25-30-40.000 asylansøgere hvert år i Danmark og derefter familiesammenføringer, og det kan enhver sige sig selv, at vores samfundsmodel ikke holde til«.

En fejl at se religionen som et kuriøst element i diversitet

I Kroniken tager de tre også et opgør med tidligere socialdemokratisk syn på indvandring, når integrationen har slået fejl nogle steder og udviklet sig i islamistisk retning. »Vi har måske set religionen som et kuriøst element i en diversitet, vi nok mener er værd at fejre. Det var en fejl«, skriver de.

Thomas Gyldal, jeg er med på, at I betragter islamisme - forstået som radikaliseret i slam - som et onde, men ser i også problemer i islam generelt?

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Nej, vi ser problemer med islam isme«, fastslår S-borgmesteren.

Blander I så ikke tingene sammen, når I i én og samme kronik beskriver islamisme som Socialdemokraternes nye hovedfjende og samtidig gør det til et problem med muslimsk indvandring generelt?

»Nej, for det er ikke muslimsk indvandring, der er problemet. Det, der er er problemet, er en indvandring af mennesker, som kommer til Danmark med nogle forudsætninger, som gør, at de får meget svært ved at blive aktive og ligeværdige medborgere«.

Vred over sammenligninger med DF

Kort før vakte jul vakte den socialdemokratiske gruppeformand på Christianborg, Henrik Sass Larsen, opsigt med et debatindlæg i Politiken med budskabet »vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at begrænse antallet af ikkevestlige flygtninge og indvandrere, der kommer her til landet«.

Thomas Gyldal, er du enig med ham i det?

»Vi vil ikke gøre alt. Men vi vil gøre meget, og noget af det, vi vil gøre, er at hjælpe. Og det er også derfor jeg bliver så utrolig vred og forarget, når det lykkes mennesker fra Politiken eller den politiske venstrefløj at sætte lighedstegn mellem mig og mit parti og så Dansk Folkeparti«.

Hvis man ser på den udlændingepakke, som din partiformand, Mette Frederiksen, for nyligt aftalte med de borgerlige partier om en række stramninger, så var der her tale om en række tiltag, hvor S gik direkte imod det, I selv som regering for få år siden havde indført. I flere tilfælde var der tale om, at I selv for et par år siden som regeringsparti tilbagerullede nogle af VKO-flertallets stramninger fra nullerne, og nu går I så med til at tilbagerulle jeres egne tilbagerulninger så at sige, når Støjberg og Martin Henriksen foreslår det. Er det overraskende for dig, at nogle så får den tanke, at I løber efter DF, fordi I er bange for at blive kaldt slappere?

»Nej, det er ikke nogen overraskelse for mig, at folk beskylder os for at løbe efter DF og kritiserer Socialdemokratiet. Det har venstrefløjen altid gjort. Og det har Politiken også altid gjort«, siger Thomas Gyldal og peger eksempelvis på Politikens faste kommentator Bettina Heltberg.

Han fortsætter:

»Sagen er den, at vi har ikke flertal på Christiansborg. Vi søger løsninger og at være med til at løse den her helt ekstraordinære situation, som risikerer at blive permanent, hvis ikke vi håndterer det rigtigt. Vi er nødt til at gå ind på den bane, som en regering tegner op«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Krarups retorik

Fra Dansk Folkeparti kom Søren Krarup for nogle år siden under voldsom beskydning, da han sammenlignede islam som sådan med nazisme og kommunisme. Thomas Gyldal afviser dog, at han og hans medskribenter er på samme retoriske linje, når de nu udnævner islamisme som Socialdemokratiets hovedfjende på linje med fascisme og kommunisme.

»Der meget meget stor forskel. At Søren Krarup lagde sig ud med alle muslimer og ordentlige mennesker, der hver dag gør, hvad de skal, er uanstændigt. Det, vi siger, er, at de kræfter, som vil nedbryde vores samfund; den lille andel af muslimer i Danmark, som ikke synes at demokratiet et værd at forsvare; de mennesker er vores fjende, fordi de vil bryde det ned, som vi har kæmpet for, nemlig frihed og lighed og mulighed for alle«, siger Thomas Gyldal Petersen.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden