Løn Det bliver uden SF-støtte, at politikere stiger 15 i løn, fastslår Jonas Dahl.
Foto: MIRIAM DALSGAARD (arkiv)

Løn Det bliver uden SF-støtte, at politikere stiger 15 i løn, fastslår Jonas Dahl.

Politik

SF vender på en tallerken: Vil ikke love at stemme for ny politiker-løn

EL er overrasket, men vejrer morgenluft efter SF-melding om politiker-løn.

Politik

SF kommer ikke til at støtte lønstigninger til folketingsmedlemmer og ministre på 15 pct.

Det fastslår finansordfører og gruppeformand Jonas Dahl, efter at Politiken i dag kan afsløre, at den såkaldte Vederlagskommissionen, lægger op til netop det.

»Vi har bakket op om, at man nedsatte en verderlagskommission, men jeg er skuffet over det, der kommer frem nu, for jeg mener ikke, det er inden for skiven. Jeg mener ikke, det er rimeligt at snakke om tocifrede lønstigninger til politikere. Og derfor vil jeg også sige, at hvis det er det, der kommer til at ligge i det endelige, så er det ikke noget, der har opbakning fra os«, siger Jonas Dahl.

Vederlagskommissionen blev nedsat af den tidligere SR-regering med opbakning fra SF, Venstre og de konservative. Kommissionen skal komme med forslag til nye løn og eftervederlagsregler for politikere. Og som et centralt element i aftalen står:

»Det bemærkes, at aftaleparterne som led i den politiske aftale er enige om, at nedsættelsen af kommissionen sker i en gensidig forståelse mellem aftaleparterne om, at aftaleparterne vil følge indstillingen fra kommissionen«.

Skal være inden for rimelighedens grænser

Jonas Dahl, er I ikke med i den kreds af partier, der ville lægge det i udvalgets hænder...

»Jo...«

Og så ville I stemme for, hvad de måtte komme med?

»Jo, hvis det er inden for rimelighedens grænser. Jeg synes det er fint, at nogle udefra har set på det her, for der er nogle uhensigtsmæssigheder med skattefrie tillæg og meget lange eftervederlagsperioder for ministre. Jeg må bare sige, at med det, I løfter sløret for i dag, så synes jeg ikke, det er inden for skiven, og det er i hvert fald ikke noget, vi så fortsat kan bakke op om«.

Løber I så ikke fra en aftale?

»Nej, jeg mener sådan set, det er sund fornuft. Hvis det endelige kommer til at ligne det, I skitserer i dag, så skal vi selvfølgelig altid forholde os til, om vi synes, at det er fornuftigt«.

Har I givet udtryk for det forbehold tidligere, at det skulle være inden for rimelighedens grænser?

»Det har vi sagt også tidligere, at det her skal selvfølgelig være fornuftigt«, svarer Jonas Dahl.

SF: Lønnen er fornuftig

Folketingsmedlemmer tjener i dag omkring 660.000 kroner om året.

Jonas Dahl, hvor mange timer arbejder du om ugen?

»Det svinger meget. Jeg vil gætte på at jeg arbejder 60-70 timer«.

Og du synes ikke, at 60-70 timer om ugen er mere værd end 660.000 kroner om året?

»Jeg synes faktisk, at vi får en god og fornuftig løn«

EL: Godt hvis SF fortryder opbakning

Fra Enhedslisten er der dog lige dele overraskelse og glæde. Retsordfører Pernille Skipper siger:

»SF har hele tiden sagt, at de vil stemme for lige meget hvad, og at de nu ændrer holdning til det, kan vi jo kun være begejstret for. Men der er jo nok nogle partier, som de skal have en snak med, men det behøver jeg jo ikke blande mig i«.

Hun vejrer samtidig morgenluft.

»Jeg håber da, at det her på en måde får båden til at gynge en lille smule. Vores problem med Vederlagskommissionen har jo ikke været, at man satte nogle til at kigge på området. Vores problem har hele tiden været, at man ikke ville tage politisk ansvar for resultatet. Men hvis der faktisk er nogen, der begynder at skubbe lidt til den båd inde fra kredsen af aftalepartier, så er det rigtig positivt«, siger hun.

Venstre: SF løber fra aftale

Fra Venstre fastholder fungerende politisk ordfører Jacob Jensen, at partierne bag aftalen har forpligtet hinanden til at stemme for kommissionens anbefalinger.

»Vi har det synspunkt, som vi hele tiden har haft, at vi støtter det, der kommer fra kommissionen. Det er det, der har været formålet med, at man satte uafhængige til at vurdere det her. Og derfor kan man i sit stille sind undre sig over, at SF pludselig slår op i banen og vil løbe fra den aftale, der er indgået, allerede på et tidspunkt, da tingene endnu ikke er kommet frem officielt«, siger han.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce