Fastslår. Kommissionens formand, Michael Christiansen, fastslår, at kommissionen ikke samlet set og på sigt lægger op til at udbetale flere penge til politikere.
Foto: Thomas BORBERG (arkiv)

Fastslår. Kommissionens formand, Michael Christiansen, fastslår, at kommissionen ikke samlet set og på sigt lægger op til at udbetale flere penge til politikere.

Politik

Kommissionsformand bryder tavshed: Politikerlønninger går i nul

Politikerne får samlet set ikke flere penge, siger formand for Vederlagskommissionen.

Politik

Den interne strid i den såkaldte vederlagskommission, der er sat til at fastlægge politikernes fremtidige aflønning, rykker nu fra mødelokalet ud i offentligheden.

Kommissionens formand, Michael Christiansen, fastslår, at kommissionen ikke samlet set og på sigt lægger op til at udbetale flere penge til politikere, mens Jes Lunde, der er menigt medlem af kommissionen, beskylder flertallets endelige anbefaling for at være alt for gavmildt.

»Der er forskellige lønstigninger, og så er der også forskellige fald. Der er et skattefrit tillæg, der fjernes. Der er mange ting, som gør, at det samlede resultat er nul«, siger Michael Christiansen.

Politiken skrev onsdag, at kommissionen barsler med en model, hvor folketingsmedlemmers, borgmestres og ministres løn i snit vil stige omkring 15 procent, mens for eksempel deres pensions bliver forringet. Det er det regnestykke, som Michael Christiansen nu forklarer går lige op på lidt længere sigt.

LÆS ARTIKEL

Det gør han for at imødegå et »forkert helhedsbillede«, forklarer han. Onsdag kritiserede parti efter parti på Christiansborg lønstigningen og undsagde den aftale, de indgik i 2014 om at vedtage kommissionens anbefalinger uanset resultatet. Den skulle undgå, at spørgsmålet om politikerløn blev politiseret.

»En glædelig demokratisk udvikling«

Mens Michael Christiansen mener, at debatten er kørt af sporet, glæder Jes Lunde sig gevaldigt over politikernes reaktion, som han kalder »en glædelig demokratisk udvikling«.

»De stigninger, der lægges op til er helt ude af proportioon. Den almindelige befolkning har haft en længere årrække med meget lave lønstigninger. Der er det jo helt ude af proportion at lægge op til lønstigninger på tocifrede procenter for politikere«, siger han.

Politik som en levevej

Jes Lunde siger, at det godt kan være, at regnestykket samlet går i nul, men at det ikke ændrer noget ved hans kritik.

»Den almindelige befolkning har jo også oplevet, at folkepensionsalderen er blevet sat op. At alderen for, hvornår man kan gå på efterløn, er blevet sat op. Og det er gjort med gode samfundsmæssige begrundelser, men der er jo ikke givet kompensation i den forbindelse«, siger Jes Lunde.

Den tidligere SF-politiker, der i dag er kommunaldirektør i Rebild Kommune, afgiver i den kommende rapport en mindretalsudtalelse.

»Min grundholdning er, at man ikke skal gå ind i politik for at blive rig. Man skal gå ind i politik fordi man har noget på hjerte«, siger han.

Har du indtryk af, at folk går ind i politik for at score kassen?

»Jeg er bange for, at nogen ser politik som en karrierevej. Den fornemmelse får man nogle gange.«

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce