Parløb. Mette Frederiksen (S) og Kristian Thulesen Dahl (DF) er på samme tid modstandere og partnere. Her ses de i forbindelse med dagpengeaftalen i april 2015, hvor de to partier sammen med Regeringen vedtog en ny aftale.
Foto: Joachim Adrian (Arkivfoto)

Parløb. Mette Frederiksen (S) og Kristian Thulesen Dahl (DF) er på samme tid modstandere og partnere. Her ses de i forbindelse med dagpengeaftalen i april 2015, hvor de to partier sammen med Regeringen vedtog en ny aftale.

Politik

Nye bedste venner – og så alligevel ikke

Mette Frederiksen (S) og Kristian Thulesen Dahl (DF) mødes i dag hos de radikale i Nyborg. Men omfavnelsen kan også blive for tæt for de to.

Politik

Det er en drilsk politiske krammer, som Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl giver Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen i Politiken i dag. Det er selvfølgelig også derfor, han giver hende den.

Mette Frederiksen er nemlig i gang med et politisk projekt, hvor Kristian Thulesen Dahl på flere måder spiller en nøglerolle, men hvor for meget nærhed omvendt kan tippe den balance, hun hele tiden skal holde.

For det første er Mette Frederiksen ved at stramme partiets udlændingepolitik markant. Under forhandlingerne om de historiske asylstramninger, der skal behandles i Folketinget i den kommende uge, gik Socialdemokraterne til regeringens store overraskelse arm i arm med DF med et forslag om såkaldte flygtningelandsbyer.

LÆS OGSÅ:

I denne uge var det ikke mindst regeringens frygt for, at Socialdemokraterne skulle tilslutte sig Dansk Folkepartis krav om grænsekontrol, der fik regeringen til at indføre den. I den proces har Socialdemokraterne forladt en række synspunkter, der var vigtige for partiet indtil for nylig.

Stadig hovedmodstander

Højresvinget er sket med overraskende få protester fra partiets tilbageblevne humanistiske venstrefløj, men bevægelsen er ikke færdig, og for en del socialdemokrater er DF stadig en hovedmodstander.

For det andet er Mette Frederiksen i gang med at forsøge at overbevise vælgerne om, at partiet oprigtigt mener sin nye stramme udlændingepolitik og ikke bare kalkerer Dansk Folkeparti. Vi er ikke Dansk Folkeparti light, lød det i denne uge i en Kronik i Politiken fra tre socialdemokrater, der står Mette Frederiksen nær.

LÆS MERE:

I stedet forklarede de fra bunden, som Mette Frederiksen selv i interview har gjort, hvorfor de mener, at stor indvandring er et problem for den socialdemokratiske velfærdsstat.

De udpegede radikal islam til en ny socialdemokratisk hovedfjende på linje med tidligere tiders kamp mod kommunisme og fascisme. Det kan godt være, at Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne efterhånden er enige om meget, men de har hver sin logik, lyder den socialdemokratiske slaglinje.

For en del socialdemokrater er DF stadig en hovedmodstander

Det er da også tydeligt, at mange ledende socialdemokrater af overbevisning har flyttet sig i udlændingespørgsmål, men det er lige så tydeligt, at Socialdemokraterne netop af taktiske grunde er klar til at gå langt for at undgå uenighed med Venstre og Dansk Folkeparti.

LÆS MERE:

Det så man, da partiet i efteråret var klar til lavere ydelser til flygtninge for at komme med i en aftale, selv om partiet var gået til valg på det modsatte.

Kløft til regeringspartierne

Et tredje element i Mette Frederiksens Thulesen Dahl-strategi er at binde ham ind i politisk ansvar. Frederiksens analyse er, at Thulesen Dahl for længe har kørt på politisk frihjul, og hun havde succes med at udstille hans indrømmelser i finansloven.

Det har kun styrket Kristian Thulesen Dahls interesse i at få Socialdemokraterne med i for eksempel en ny skattereform og skabe en velfærdsalliance over for de øvrige borgerlige partier. Det kan blive afgørende, når næste års finanslov skal vedtages med store nye asyludgifter.

:

For Mette Frederiksen efterlader strategien en kløft i forhold til den gamle regeringspartner, Det Radikale Venstre. For hvem er det lige, Mette Frederiksen vil regere sammen med, hvis hun får magten?

Den kløft kan Kristian Thulesen Dahl udstille, når netop han, Mette Frederiksen og den radikale leder, Morten Østergaard, mødes lørdag til debat på det radikale nytårsstævne i Nyborg.

Mette Frederiksen og Kristian Thulesen Dahl er omdrejningspunkter i hinandens politiske strategier, men deres endemål er stadig at knuse hinanden. Og især Mette Frederiksen har stadig brug for at holde en vis distance.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce