skat. Anders Samuelsen truer regeringen: Skatten skal sænkes, hvis Liberal Alliance stadig skal støtte den smalle Venstre-regering.

skat. Anders Samuelsen truer regeringen: Skatten skal sænkes, hvis Liberal Alliance stadig skal støtte den smalle Venstre-regering.

Politik

Her er tallet, der truer med at sprænge blå blok

Anders Samuelsen (LA) vil kun garantere sin støtte til regeringen frem til grundlovsdag. DF beskylder ham for at te sig som Enhedslisten.

Politik

Dette tal kan meget vel blive afgørende for dansk politik: 2,5 milliarder kroner.

Hos Kommunernes Landsforening er beløbet det bedste bud på, hvad det årligt vil koste kommunerne at tage hånd om de titusindvis af flygtninge rundtomkring i landet, hvoraf mange kan se frem til familiesammenføring.

Det samme tal svarer omtrent til det skønnede provenutab for staten, hvis satsen for topskat sænkes fra 15 til 10 procent, vurderer økonomiprofessor Bo Sandemann Rasmussen fra Aarhus Universitet. I sig selv vil manøvren koste rundt regnet 5 milliarder kroner, men dynamiske effekter som øget lyst til at arbejde mere kan med tiden halvere tabet.

Mandag trak finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) så en sprængfarlig linje mellem de to punkter, da han pludselig gjorde det klart, at han på grund af de voksende udgifter til asylansøgere ikke kan garantere nogen forhandlinger om skat i foråret 2016, sådan som der ellers står i regeringsgrundlaget.

»Megaudfordring«

Med ministerens ord er det »helt afgørende«, at regeringen først får afdækket udgifterne til den »megaudfodring«, som de titusindvis af flygtninge udgør, når de skal huses, sagsbehandles og meget andet. Inden da kan regeringen ikke gå i gang med at forhandle skattelettelser.

I regeringsgrundlaget står det ellers sort på hvidt, at regeringen i »foråret 2016« vil indkalde til forhandlinger med henblik på at sænke skatten på arbejdsindkomster. Ambitionen har været både at sænke skatten for de laveste arbejdsindkomster og den sidste tjente krone.

Hvis det kan udlægges på anden vis, så er det bare jeg siger, at så kan vi selvfølgelig heller ikke garantere, at regeringen sidder efter grundlovsdag

Især det sidste har været magtpåliggende for Liberal Alliance, hvor partileder Anders Samuelsen har fastslået, at topskatten uden tvivl bliver sænket med fem procentpoint.

Derfor gik der heller ikke lang tid efter meldingen fra Claus Hjort Frederiksen, før Anders Samuelsen forklarede, at det ikke er det ene frem for det andet. Og ikke mindst truede med at trække støtten til regeringen.

»Hvis regeringen ændrer kurs og springer fra regeringsgrundlaget, så bortfalder vores garanti selvfølgelig også over for regeringen«, siger Samuelsen, der tilføjer:

LÆS ANALYSE

»Men det er sagt i al venlighed, for jeg har talt med Claus Hjort, og jeg stoler på, at det han siger til mig, det holder han også ord på. Nemlig at de lever op til regeringsgrundlaget. Og jeg gør så stilfærdigt opmærksom på, at en del af regeringsgrundlaget er, at det skal ske i foråret«.

Så han forsikrede dig om, at de i foråret laver en skattereform, der sænker skatten i toppen?

»Jeg kan ikke forstå det på anden måde. Han sagde direkte til mig, at vi lever selvfølgelig op til regeringsgrundlaget. Hvis det kan udlægges på anden vis, så er det bare jeg siger, at så kan vi selvfølgelig heller ikke garantere, at regeringen sidder efter grundlovsdag«.

Konservative: En prøveballon

Den konservative formand, Søren Pape Poulsen, går ud fra, at meldingen fra Claus Hjort blot er en »prøveballon«.

»Ellers ville man vel i så vigtig en sag have taget kontakt til sine støttepartier og taget et møde om det. Når det er sagt, så synes vi, det er en umådelig dårlig idé, for det her samfund har brug for mere vækst, og det skabes blandt andet ved en skattereform«, siger han og tilføjer ligeledes, at timingen betyder noget:

»Regeringen ved jo godt, hvor vigtigt det her for nogle af os, og vi har siddet i finanslovsforhandlinger og andre forhandlinger og hele tiden bekræftet hinanden i, at skat; det diskuterer vi til foråret«.

Mens både Venstre, de konservative og ikke mindst Liberal Alliance går ind for lettelser i topskatten, så gælder det ikke den største drenge i klassen hos blå blok, Dansk Folkeparti, hvor finansordfører René Christensen ærgrer sig over, at diskussionen om topskat fylder så meget.

»Det jo ikke sådan, at tingene ændrer sig så meget, fordi man venter nogle måneder, og vi havde gerne taget en skattediskussion. Men jeg ved jo også godt, hvor problemet er, og det er jo omkring topskatten, hvor Liberal Alliance har skruet sig fuldstændig op. Venstre har jo også skruet sig lidt op på den dagsorden, og der er vi jo bare ikke enige«, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Selvfølgelig kan vi godt se, at specielt vores samarbejdspartnere i blå blok vil gerne have det hurtigt og kunne sætte flueben ved det

Mens Anders Samuelsen understreger, at han står fast på sit krav, fordi han på ingen måde ønsker at ende som Enhedslisten, der under den tidligere regering blev beskyldt for at skyde med løst krudt, så påpeger skatteordfører Dennis Flydtkjær (DF), at Liberal Alliance har »nogle lighedspunkter i forhold til Enhedslisten«.

Deres retorik er meget »bombastisk«, forklarer han. Endeligt mener han ikke, at timingen er afgørende.

Skal det nødvendigvis for jer være noget man laver og aftaler her i år?

»Ikke nødvendigvis«, siger Dennis Flydtkjær og tilføjer:

»Selvfølgelig kan vi godt se, at specielt vores samarbejdspartnere i blå blok vil gerne have det hurtigt og kunne sætte flueben ved det. Men det vigtigste er sådan set, at man gør det pragmatisk og kigger på, om der er penge til det nu«.

Venstre: Vi skal nok nå det

Finansministeriet gjorde det hurtigt klart, at Claus Hjort Frederiksen ikke har yderligere at sige om sagen. Efter at have brugt nogle få minutter til at orientere sig om sagen står finansordfører Jacob Jensen (V) dog til rådighed og svarer følgende på spørgsmålet om, hvorvidt forhandlingerne om en skattereform kommer i foråret:

»Det vil jeg ikke sætte en dato på«.

Hvis ikke det kommer til at ske i foråret 2016, er der så tale om en eller anden grad af løftebrud?

»Det ved jeg ikke, om man kan sige. Vi holder fast i det, der står i regeringsprogrammet, og det er sådan set det, vi forholder os til: At køre efter en plan, der er lagt. Men det er også klart, at når der er kommet et spørgsmål, der er så stort og så omfangsrigt, så vi ikke bare kan sige, at det lægger vi lige over i et hjørne, og så håndterer vi det på et andet tidspunkt. Det skal selvfølgelig adresseres og håndteres. Herunder ikke mindst sammen med kommunerne«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Er det så endnu engang et udtryk for, at jeres regering bliver overhalet indenom af virkeligheden?

»Jeg ved ikke, om man kan sige, at man bliver overhalet indenom af virkeligheden. Men man kan i hvert fald sige, at det her spørgsmål om udlændinge og asyl er stort og ekstraordinært. Det tror jeg, der er meget, meget få, om nogen mennesker, der kunne have forudset«.

Der sidder nogle liberale vælgere, som har tænkt, at de stemmer på Venstre blandt andet fordi, at det betyder skattelettelser?

»Jeg vil gerne understrege igen, at vi har ikke aflyst nogen forhandlinger. Det er mere et rent praktisk spørgsmål. Jeg tror – uden at jeg skal sætte to streger under det – at en ikrafttrædelse af en ny skatteaftale vil naturligt være fra 1. januar 2017. Derfor kan man sige, at om det bliver forhandlet i april, maj eller på et andet tidspunkt i løbet af 2016 gør ikke de facto nogen forskel«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce