Forsinkelse. Efter regeringens seminar mandag og tirsdag fastslår statsministeren, at en 2025-plan først skal finde en løsning på asyl- og flygtningeudgifterne. Det skal give penge til skattereform, som udskydes til efteråret.
Foto: Niels Hougaard/Polfoto

Forsinkelse. Efter regeringens seminar mandag og tirsdag fastslår statsministeren, at en 2025-plan først skal finde en løsning på asyl- og flygtningeudgifterne. Det skal give penge til skattereform, som udskydes til efteråret.

Politik

Løkke udskyder skattelettelser til efteråret

Regeringen vil først lave en stor økonomisk plan frem til 2025.

Politik

»Regeringen vil med afsæt i 2025-planen finde råd til både skattelettelser og velfærdsforbedringer i efteråret«.

Det siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på et pressemøde efter et regeringsseminar på Kragerup Gods. Dermed udskyder regeringen de omdiskuterede skattelettelser, som især Liberal Alliances Anders Samuelsen de seneste dage har råbt højt om.

Uanset om vi forhandler skat i april eller august vil de tidligst kunne slå igennem i 2017

I stedet fastslår statsministeren, at regeringen først vil lave en langsigtet økonomisk plan frem til 2025 for at finde en løsning på de store udgifter til asylansøgere og flygtninge. En løsning, som skal findes via forhandlinger med kommunerne og arbejdsmarkedets parter og skal fremlægges til sommer.

Planen skal finde midler til både velfærd og skattelettelser, siger statsministeren:

»Sandsynligheden for, at vi kan få konstruktive drøftelser om skat, der kan føre til et resultat, styrkes ved, at vi kigger frem til 2025«.

Krigen om skattelettelser

Samuelsen har indtil videre holdt fast i regeringsgrundslaget, hvori der står, at regeringens ambitioner er at sænke skatten på den sidsttjente krone med 5 procentpoint til foråret. Så sent som i går ville han ikke garantere regeringens overlevelse, hvis der ikke indkaldes til forhandlinger om skat i foråret.

På pressemødet understreger Løkke, at det stadig er regeringens ambition at sænke skatten på arbejde, og at regeringen senere i år vil fremsætte et forslag. Hvornår forhandlingerne finder sted gør nemlig ingen forskel, lyder det fra statsministeren:

»Uanset om vi forhandler skat i april eller august, vil de tidligst kunne slå igennem i 2017«.

Statsministeren tager det i øvrigt roligt, at Samuelsen har truet med, at han ikke længere kan garantere, at partiet holder hånden under regeringen, hvis ikke skattereformen forhandles inden grundlovsdag i juni.

»Det er da dejligt at have en viden om, at der ikke er nogen problemer frem til grundlovsdag«, ironiserede Løkke Rasmussen og tilføjede, at hans tilgang i det hele taget ikke er at tage noget for givet i forhold til sine støttepartier.

Forhandlinger om flygtninge til februar

I første omgang vil regeringen indkalde til såkaldte topartsforhandlinger med kommunerne om flygtningemodtagelsen og de høje omkostninger samt trepartsforhandlinger om, hvordan man får flygtninge ind på arbejdsmarkedet. Det skal altså munde ud i en ny 2025-plan for dansk økonomi.

»Hvor godt vi løser den opgave vil afgøre, hvor mange penge vi har til andre udfordringer«, siger Løkke.

Ifølge Anders Samuelsen, tager det dog kun »ca 5 timer at lave en 2025-plan«, fordi forarbejdet er lavet, skriver han på Twitter under pressemødet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det er statsministeren imidlertid ikke enig i:

»Det er desværre ikke korrekt. Der ligger selvfølgelig en helt oplagt besparelsesmulighed der, hvis vi kan insource Anders Samuelsen i Finansministeriet, men så god er verden ikke. Det er at lave en 2025-plan er en kompliceret ting«, sagde Løkke på pressemødet.

Løkke ambition: »At sænke skatten i både i toppen og i bunden«

Trods udskyldesen af skattereformen fastholder statsministeren, at skatteambitionerne er fuldstændig som beskrevet i regeringsgrundlaget.

Spørgsmålet er dog, hvordan man skal tolke det, når der i regeringsgrundlaget står, at skatten skal sænkes på den sidsttjente krone. Statsministeren åbnede selv sidste efterår for, at det også kan ske ved, at grænsen for, hvornår man skal betale topskat, hæves, hvorved nogle, der i dag betaler topskat, vil slippe for det.

I et interview i Politiken i julen fastholdt Anders Samuelsen dog, at det eneste, der kan stille ham tilfreds, er, hvis det er selve topskattesatsen, der sænkes fra 15 til 10 procent. Samuelsen tilføjede som en slet skjul trussel, at Løkke formentlig er færdig i politik, hvis regeringen vælter på topskattetvisten.

Lars Løkke Rasmussen, skal man tolke regeringsgrundlaget på den måde, at ambitionen er, topskatteprocenten skal sænkes fra 15 til 10 procent, eller kan det lige så godt blive på en anden måde?

»Vi er slet ikke færdige i dansk politik. Tværtimod har vi lige taget fat på et arbejdsår og lagt en køreplan, som gør, at jeg vurderer, at det er den bedste måde at sikre, at vi kan indfri regeringens ambition på. Og regeringens ambition er at sænke skatten i både i toppen og i bunden – som det er udtrykt i regeringsgrundlaget; skatten på den sidst tjente krone med fem procentpoint«.

Det vil sige, at du ikke vil lægge hovedet på blokken og sige, at ambitionen i regeringsgrundlaget er selve topskatteprocenten. Du vil kun gå så langt at sige, at det er skatten i toppen, der også skal sænkes. Du vil ikke lægge dig fast på, at det er topskattsatsen?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jamen prøv lige at høre, nu har jeg ikke regeringsgrundlaget med, men slå op og læs, hvad der står – det, der står, er vores ambition«.

Der står »den sidsttjente krone«?

»Ja, men så er det det, der er vores ambition. Det er at sænke marginalskatten med fem procent. Det, jeg ikke vil lægge hovedet på blokken på, det er, om det, der er regeringens ambition, også kan samle et flertal i Folketinget«, svarer statsministeren.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce