Urealistisk. Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, mener ikke, at man kan øremærke penge fra 2025-planen til skattelettelser senere på året. Dermed går han i rette med både statsminister Lars Løkke (V) og Anders Samuelsen fra støttepartiet Liberal Alliance.
Foto: Jan Sommer

Urealistisk. Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, mener ikke, at man kan øremærke penge fra 2025-planen til skattelettelser senere på året. Dermed går han i rette med både statsminister Lars Løkke (V) og Anders Samuelsen fra støttepartiet Liberal Alliance.

Politik

Thulesen Dahl skyder regeringens skatteplaner ned

Står det til DF, er det urealistisk at forhandle skattelettelser til efteråret på baggrund af 2025-planen.

Politik

Regeringens planer om at forhandle skattelettelser med støttepartiet Liberal Alliance til efteråret er urealistiske.

Sådan lyder det fra Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, der går i rette med statsminister Lars Løkkes (V) planer om at udskyde forhandlingerne, til regeringen har fremlagt deres 2025-plan til sommer. Planen skal lægge de økonomiske retningslinjer for de kommende år, hvor omkostningerne for især asyltilstrømningen vil have store konsekvenser for statsfinanserne.

Når den plan er lavet og man har fået overblik over det økonomiske råderum, vil man kunne diskutere skattelettelser på baggrund af det, mener statsministeren. Men den løsning holder ikke, mener Kristian Thulesen Dahl.

På forhånd at disponere et råderum til f.eks. skattelettelser, det vil være yderst problematisk

»Det at få et overblik over økonomien efter 2020, det er klogt, men på forhånd at disponere et råderum til f.eks. skattelettelser, det vil være yderst problematisk, for så anerkender man ikke de usikkerheder, der ligger ved sådan en fremskrivning«, siger han.

Så den her øvelse kan ikke levere et råderum, som man kan bruge til skattelettelser her til efteråret?

»Den kan levere et tænkt råderum under nogle givne forudsætninger. Men man skal være varsom med at træffe beslutninger om, hvordan det råderum anvendes, før man når tættere på og har en idé om, at det råderum faktisk er til stede«.

Dermed sætter Kristian Thulesen Dahl også spørgsmålstegn ved, om regeringens andet støtteparti, Liberal Alliance, overhovedet får mulighed for at forhandle skattelettelser hjem senere på året.

Vil ikke risikere den offentlige velfærd

En langsigtet økonomisk strategi, som den 2025-plan regeringen vil lave, er en god idé, mener Kristian Thulesen Dahl. Men sådan en er også behæftet med en enormt stor usikkerhed, siger han. Han nævner blandt andet ejendomsvurderingssystemet og den lave pris på nordsøolie som faktorer, der kan ændre på råderummet, efterhånden som årene skrider frem. Og derfor giver det ikke mening at love pengene væk på forhånd til skattelettelser.

»Man kan sagtens lave en 2025-plan, hvor du får dig et tænkt råderum under nogle bestemte forudsætninger, men som årene så går frem mod 2020, så ser de forudsætninger ikke ud til at kunne opfyldes. Og når du så har vedtaget skattelettelser på baggrund af det, så er det jo den offentlige velfærd, der kommer til at lide. Og det skal vi ikke risikere«, siger han.

Så det kan ikke glide ind i en skattereform, man vedtager til efteråret?

»Nej, det har jeg svært ved at se«.

»Tudeskørt« at vælte regeringen

Ifølge Thulesen Dahl er det regeringens eget problem, at de fraviger det, der står i regeringsgrundlaget. Han glæder sig bare over, at det sker på et punkt, der »i øvrigt kommer Dansk Folkeparti i møde«.

Ifølge Dansk Folkeparti bør politikerne på Christiansborg fokusere på de økonomiske udfordringer, der kommer i kølvandet på strømmen af flygtninge og migranter - og altså ikke på topskattelettelser, som han derfor ikke har travlt med at få diskuteret.

»Det haster overhovedet ikke. Danskerne skriger ikke på topskattelettelser, danskerne skriger på, at vi får løst den her flygtninge- og migrantstrøm til Danmark, og som giver kolossale udfordringer. Senest har Kommunernes Landsforening fortalt os, hvad det er for nogle ekstraomkostninger, der ligger og venter, hvis ikke vi gør noget dramatisk. Det er her, vi skal sætte ind«, siger Kristian Thulesen Dahl.

Du ser heller ikke nogen risiko for, at Anders Samuelsen gør alvor af den trussel, der hænger i luften om, at han kunne finde på at vælte regeringen?

»Jeg ville synes, det var tudeskørt, hvis han gør det. Men han må jo gøre, hvad han synes er rigtigt for Liberal Alliance, og jeg skal ikke vejlede dem. De må finde ud af at køre deres eget løb«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce