Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Afsked. For et par måneder siden var Helle Thorning-Schmidt på vej ud af Folketinget. Dengang fastholdt hun, at hun ønskede at blive på Christiansborg. Nu har hun skiftet mening.
Foto: Thomas Borberg

Afsked. For et par måneder siden var Helle Thorning-Schmidt på vej ud af Folketinget. Dengang fastholdt hun, at hun ønskede at blive på Christiansborg. Nu har hun skiftet mening.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Red Barnet fastholder: Thornings udlændingestramning var »fuldstændig urimelig«

Helle Thorning-Schmidts nye chefkollega i Danmark er fortsat kritisk over for hendes stramning.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der blev ikke lagt fingre imellem, da Red Barnet i 2014 sendte et høringssvar om den stramning, som SR-regeringen med daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i spidsen fremlagde. Visse flygtningegrupper måtte fremover vente et år på at blive sammenført med deres familie, der var tilbage i eksempelvis flygtningelejre.

»Red Barnet er dybt forundrede over ovenstående lovforslag, og vi mener, at Regeringen hverken lever op til sin forpligtelse til at lade familiesammenføring ske på en human eller en hurtig måde«, skrev Rad Barnet om den stramning, som Helle Thorning-Schmidt i den efterfølgende valgkamp i fjor pralede med, var den første egentlige asylstramning i mange år i Danmark.

Dengang tilbage i 2014 syntes Red Barnets danske afdeling dog ikke, der var noget at prale af.

»Med dette forslag ønsker Regeringen bevidst at lade familiesammenføringen trække ud. Vi mener ikke, at det er humant at lade den resterende familie tilbage i f.eks. Syrien, der er kendetegnet af en situation, som berettiger til en opholdstilladelse«, skrev organisationen, som Thorning-Schmidt nu internationalt kommer til at stå i spidsen for.

JAKOB NIELSEN

I går kom det så frem, at Helle Thorning-Schmidt skal stå i spidsen for Save The Children internationalt, men bedømmelsen af hendes udlændingestramning er den samme fra den danske afdeling.

»Danmark skal ifølge FN’s børnekonvention sikre, at et barn ikke adskilles fra sine forældre. Og ansøgninger fra et barn eller forældre om familiesammenføring, skal behandles på det man kalder en positiv, human og en hurtig måde«, fastslår generalsekretær Jonas Keiding Lindholm og tilføjer:

»Så vi mente allerede dengang, og det mener vi i særdeleshed under den nuværende regering, at indførelsen af den her 1 års grænse var på kanten af Børnekonventionen, og så mener vi derudover, at det er et fuldstændig urimeligt dilemma at stille forældre i, at de altså skal overveje om de skal lade børnene blive tilbage i krigszoner, hvor der jo er fare for deres liv, eller tage dem med på en flugt, som indebærer en overfart over Middelhavet, som vi ved, koster liv – også rigtig mange børneliv«.

Han tilføjer, at Red Barnets kritik blot forstærkes, nu da V-regeringen - i øvrigt med opbakning fra Socialdemokraterne - udvider karensperioden til tre år.

Thorning: Red Barnets skal kritisere regeringer

Da Politiken torsdag formiddag får lejlighed til at spørge Helle Thorning-Schmidt, hvad hun tænker om kritikken af sin stramning, svarer hun:

»Jeg synes, det er helt rigtigt, at den danske afdeling af Red Barnet kritiserer den til enhver tid siddende danske regering. Red Barnets opgave er altid at se lovgivning med børnebriller og spørge, hvordan det påvirker deres liv. Det er jo det fantastiske ved den organisation, at vi altid tager børnenes perspektiv«.

Hun fortsætter:

»Min rolle nu er en lidt anden – den er ikke at kritisere den danske regering eller andre regeringer for den sags skyld. Det er at samarbejde med regeringer og kæmpe for i samarbejde med regeringer, private virksomheder og andre store NGO’er at sikre, at vi får bedre vilkår for børn generelt i verden. Og der er nok at tage fat på. Både for børn, der er på flugt, lever i krigszoner, lever med naturkatastrofer eller i meget fattige områder. Børn har det hårdt i verden, og der er masser at kæmpe for for Red Barnet«.

Ud fra den opgavebeskrivelse, du giver for Red Barnet, var deres kritik så berettiget?

»Jeg synes, jeg vil overlade til den danske afdeling af Red Barnet at have den diskussion med både os dengang og nu. Jeg står naturligvis på mål for de ting, jeg selv har været med til at gennemføre som statsminister i Danmark«, svarer Helle Thorning-Schmidt.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden