Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Stedfortræder. Socialdemokraten Lars Aslan Rasmussen er ikke helt uvant med politik. I 10 år han har siddet i Københavns Borgerrepræsentation, men får nu en chance i Folketinget, hvor han overtager Helle Thorning-Schmidts plads.
Foto: Niels Hougaard

Stedfortræder. Socialdemokraten Lars Aslan Rasmussen er ikke helt uvant med politik. I 10 år han har siddet i Københavns Borgerrepræsentation, men får nu en chance i Folketinget, hvor han overtager Helle Thorning-Schmidts plads.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Thornings afløser: »Jeg skal nok tage hatten af, når jeg kommer ind i folketingssalen«

Lars Aslan Rasmussen (S) overtager folketingstaburetten efter Helle Thorning-Schmidts kommende exit.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Der kommer helt klart en meget sekulær stemme ind på Borgen«.

Sådan lyder det fra socialdemokraten Lars Aslan Rasmussen, der står til at overtage den tomme stol i Folketinget, når tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt forlader tinget til fordel for en toppost i Save the Children International.

Jeg tænker ikke, at jeg skal træde i nogens fodspor. Hun er Helle Thorning, og jeg er Lars Aslan

Selv om det er første gang, han kommer til at side i Folketinget, er 37-årige Lars Aslan Rasmussen ikke helt grøn i politik. I de seneste 10 år har han været Socialdemokraternes politiske ordfører i Borgerrepræsentationen på Københavns Rådhus og har tidligere både været beskæftigelses- og integrationsordfører.

Især integration er et vigtigt emne for Lars Aslan, der selv er født og opvokset på Nørrebro. Hans far kom til Danmark fra Tyrkiet i 1970'erne og hans mor er pæredansk. Selv siger han, at han nok bliver den eneste folketingspolitiker med »både en dansk og en indvandrerbaggrund«. Han har især blandet sig i den offentlige debat, når emnet har været religion, og her betragter han sig som en af sekularitetens forkæmpere efter fransk forbillede:

»Jeg ønsker, at religion fylder så lidt som muligt, for det skal være en privat sag, hvad man tror på. Når jeg er kritisk over for eksempelvis islam, så er det jo ikke enkelte muslimer, jeg er efter, men selve ideen om, at religion skal diktere ting i samfundet. Og det gælder også kristendom og jødedom, for jeg er ligeglad med, hvilken religion det er. Min kamp handler ikke nødvendigvis om danske værdier, men om at det bare ikke må være religion, der styrer tingene. Vi skal allesammen kunne være her«, siger Lars Aslan Rasmussen.

Modstander af ekstreme holdninger

Den erfarne rådhuspolitiker har især markeret sig som en hård modstander af ikke-demokratiske organisationer, som han mener, man bør fryse ude frem for at gå i dialog med.

Så sent som i november var han en af fortalerne for, at Københavns Kommune stoppede samarbejdet med Islamisk Trossamfund, fordi organisationen tillod imamer med radikale holdninger at tale i landets moskeer. Og med et politisk flertal i ryggen på rådhuset, blev beslutningen om at droppe dialogen gennemført til stor ærgrelse for især beskæftigelses- og integrationsborgmester Anna Mee Allerslev (R).

Derudover har Lars Aslan Rasmussen kommet med indspark i den offentlige debat i spørgsmål som halalkød i børnehaver, diskrimination af homoseksuelle og forbud mod fætter-kusine-ægteskaber.

Også den muslimske organisation Hizb-ut-Tahrir har fået en hård medfart af Lars Aslan Rasmussen, der har bedt organisationens medlemmer om at »pakke kufferten og rejse ud af Danmark«. Kampen mod ekstremistiske og anti-demokratiske holdninger har kort sagt været et helt centralt omdrejningspunkt for hans politiske virke.

Hovedfjenden er de borgerlige

Lars Aslan Rasmussen brænder for sine kerneområder - integration, mangfoldighed og bekæmpelsen af hadforbrydelser - men han vil først og fremmest være en holdspiller, når han starter i Folketinget, siger han.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I forhold til spørgsmålet om asylstramningerne, som Venstre har foreslået og blandt andre Socialdemokraterne stemmer for, er Lars Aslan meget godt tilfreds med partiets linje. Dermed tyder det ikke på, at han vil gå samme vej som den gruppe af socialdemokrater, der anført af tidligere landbrugs- og fødevareminister Mette Gjerskov har protesteret højlydt mod stramningerne.

»Jeg synes, man har lagt sig godt i forhold til både at være kritisk til Dansk Folkeparti, men også det der venstrefløjsdommeri, hvor man tror, at man er et bedre menneske, hvis bare der kommer flere flygtninge ind. Jeg synes, det er rigtig vigtigt, at man i Socialdemokratiet diskuterer antallet og snakker om velfærdssamfundet på længere sigt«, siger han og lægger vægt på, at han derfor ikke har behov for at kritisere Dan Jørgensen for hans opbakning til lovforslaget.

Til gengæld er han skuffet over venstrefløjen, som han mener vender sig for meget imod Socialdemokraterne frem for den rigtige politiske »fjende«, nemlig de blå partier.

»Jeg kunne godt tænke mig, at oppositionen snart kunne blive enige om noget. Både at man har et klart alternativ til, hvad man gerne vil på den lange bane, men også at venstrefløjen kunne gå sammen, hvor det ikke er Socialdemokraterne, der er hovedfjenden, men de borgerlige«.

Hatten ryger i folketingssalen

Lars Aslan Rasmussen er oprindeligt uddannet speciallærer, og har i en del år arbejdet med børn med autisme. Han har tidligere forsøgt at blive valgt til Folketinget, men fik ved valget sidste år kun 1.447 personlige stemmer. Nu får han alligevel ønsket opfyldt, selv om det bliver ad bagvejen.

Han har kun ros til overs for den tidligere S-formand, som han nu skal erstatte i Folketinget. Hun har formået at bringe fremgang til Socialdemokraterne i sin tid som formand, siger han, og så er hun modig og ikke bange for at være upopulær. Han frygter dog ikke at skulle overtage den allerede varme taburet:

»Hun har været en kæmpe kapacitet, og på mange måder er det også trist, at hun forlader dansk politik, selv om jeg godt forstår det. Jeg synes, hun har gjort det rigtigt godt, ikke mindst for Socialdemokratiet. Så al ære og respekt for hende. Men jeg tænker ikke, at jeg skal træde i nogens fodspor. Hun er Helle Thorning, og jeg er Lars Aslan«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Lars Aslan Rasmussen er kendt for altid at gå med en sixpence-hat, og de færreste danskere har set ham uden. Til spørgsmålet om, hvad der mon gemmer sig under hatten, svarer han: »Jeg har bare ikke så meget hår«. Hatten kan dog blive problematisk i Folketingssalen, hvor Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, tidligere har langet ud efter de politikere, der ikke overholder reglerne og opretholder den respekt, som der kræves i salen. Om det vil blive et problem for Lars Aslan, tvivler han dog på:

»Jeg skal nok tage hatten af, når jeg kommer ind i folketingssalen, for jeg kender godt reglerne. Det kan jeg love Pia Kjærsgaard«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden