Foto: DREYER METTE
Politik

Ind fra højre og ud som global humanist

Analyse. Thorning gav Socialdemokratiet økonomisk troværdighed og en berømt asylstramning. Hvorfor er Mette Frederiksen så lettet over hendes exit?

Politik

Hvor går de socialdemokratiske formænd hen, når de går ud?

Ja, Poul Nyrup Rasmussen, Mogens Lykketoft og nu Helle Thorning-Schmidt går på hver sin måde ud i verden.

Nyrup blev europaparlamentariker i Bruxelles, Lykketoft er chef i FN i New York og Thorning skal være direktør i den velgørende NGO Red Barnet International i London.

Politisk går de gamle formænd gerne venstre om den nye partilinje.

Nyrup og Lykketoft var arkitekterne bag 90ernes reformkurs, men som europaparlamentariker har Nyrup været en torn i øjet på Thorning med kritik af den europæiske sparepolitik og salget af Dong-aktier. Lykketoft trådte på Thornings ømme dagpenge-tå og skosede hendes højre hånd, daværende finansminister Bjarne Corydon, for at lytte for meget til Finansministeriets regnedrenge.

Kant til Frederiksen

Nu er det så Thorning, der melder sig ud af dansk politik, og også hun er på vej over i en ny rolle, der har en indbygget kant til efterfølgeren Mette Frederiksens socialdemokrati.

Da Helle Thorning-Schmidt overtog formandsposten i 2005 efter Mogens Lykketoft var det med støtte fra Nyrups gamle socialdemokratiske højrefløj. Hendes program indeholdt en efterlønsreform og en vision om en stærk middelklasse, der åbent hentede inspiration fra partiudbryderen Erhard Jakobsen. Undervejs opfandt hun og Bjarne Corydon først et økonomisk program, som de efter valget i 2011 forlod så demonstrativt, at én af Thornings blivende forandringer af Socialdemokratiet er, at hendes efterfølgere er pisket til at undgå løftebrud.

Men midt i elendigheden demonstrerede Thorning en uudgrundelig selvtillid og vilje, der vil stå tilbage som dominerende karaktertræk. Og lidt efter lidt fik hun gjort nødvendigheden til et politisk projekt. En ansvarlig økonomisk politik, der blev mere hendes egen, netop fordi den var upopulær blandt mange af hendes egne.

I udlændingepolitikken insisterede Thorning på, at hun faktisk mente det med 24-års reglen, og selvom det er svært at præsentere sig som en strammer i regering med de radikale, så lykkedes det mere end tidligere, da hun gik til folketingsvalg i 2015 med den første asylstramning i 12 år på valgplakaterne.

Efter, hun trådte tilbage på valgnatten 18. juni, har Helle Thorning-Schmidt politisk holdt lav profil i pressen, men på de indre linjer holdt partifæller vejret, da Thorning på et gruppemøde i december gik i direkte clinch med Mette Frederiksen og advarede hende mod at ændre partiets EU-linje i skeptisk retning.

Politik som karrierevej

Nu er hun ligesom Bjarne Corydon snart fortid i Socialdemokratiet. To eksempler på, at det kan lade sig gøre at få store stillinger efter dansk politik. Også to eksempler på, at politik kan være en del af en karriere snarere end et livslangt kald.

I sit første interview forsvarer hun sin flygtningepolitik som human - og stiller den op over for den aktuelle. Også en indirekte kritik af Mette Frederiksen, der støtter regeringens historiske stramninger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Som med Nyrup og Lykketoft før hende vil det blive flittigt diskuteret, om det er partiet eller den tidligere formand, der har flyttet sig mest politisk. Flyttet sig har de begge.

Mette Frederiksen vil videreføre Socialdemokratiets hårdt tilkæmpede økonomiske troværdighed i baggrunden. I forgrunden står en markant stramning af udlændingepolitikken og måske en ny EU-retorik. Socialdemokratiet ændrede sig under den erklærede reformator Thorning, men det er på flere strækninger gået stærkere i de syv måneder med Mette Frederiksen, der ellers gerne taler om status quo. Sammenlignet med mange andre socialdemokratier i Europa er det danske rykket mærkbart til højre de seneste år.

Helle Thorning-Schmidt er omvendt ved at tilpasse sig en ny rolle, hvor en del af jobbet er at kritisere den asylpolitik, der rammer børn.

For Mette Frederiksen er det en fordel, at Thorning ikke igen tager ordet på gruppemøder og taler om Socialdemokratiets traditionelle internationale orientering. Hun må håbe, at Thorning som direktør vil holde et armslængdeprincip til dansk politik og ikke sende sin kritik hjem fra London. På samme måde som Nyrup og Lykketoft gjorde det, da Thorning var formand.

Redaktionen anbefaler:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce