Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Nabohjælp. Med et år til kommunalvalget er der udbrudt slagsmål på  Københavns Rådhus. Byggeriet af Metro Cityringen, som politikerne selv har  vedtaget, belaster borgerne mere end forudset.
Foto: Simon Fals

Nabohjælp. Med et år til kommunalvalget er der udbrudt slagsmål på Københavns Rådhus. Byggeriet af Metro Cityringen, som politikerne selv har vedtaget, belaster borgerne mere end forudset.

Politik

S og SF blokerer for at tilbyde genhusning til metronaboer

En stribe partier i København vil genhuse eller frikøbe metrobyggeriets belastede naboer.

Politik

De værst berørte naboer skal tilbydes ekspropriation eller genhusning, så længe metrobyggeriet brager løs uden for deres vinduer. Sådan lyder det fra en alternativ politisk alliance i København bestående af Enhedslisten, Venstre, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre.

Reaktionen kommer, efter at Ekspropriationskommissionen – den statslige instans, som vurderer borgeres erstatningsret – er nået frem til, at nogle få naboer skal have en mindre erstatning for byggegenerne.

LÆS OGSÅ

»De økonomiske kompensationer, kommissionen tilbyder de hårdest ramte, hjælper ikke borgerne på et niveau, der er politisk acceptabelt. Vi taler om støjgener, som eksperter siger kan være sundhedsskadelige. Derfor skal overborgmesteren rette henvendelse til ejerkredsen for at finde frem til en løsning, der tager hensyn til borgerne«, siger de radikales gruppeformand, beskæftigelsesborgmester Anne Mee Allerslev.

Flere hundrede millioner kroner
Københavns Kommune ejer 50 procent af Metroselskabet, mens staten og Frederiksberg Kommune ejer resten.

På tirsdag skal økonomiudvalget i København tage stilling til et forslag fra Enhedslisten om at stille krav til overborgmesteren om at optage forhandlinger med den øvrige ejerkreds om at tilbyde lejere, ejere og andelshavere muligheden for at komme væk fra deres ufrivillige første parket til byggepladserne.

LÆS OGSÅ I et notat, Metroselskabet har udarbejdet til økonomiforvaltningen, anslås det, at prisen for at overtage de i alt 345 lejligheder nærmest byggeriet vil løbe op i 732-920 millioner kroner. Omkostningen ved kun at genhuse folk i de 12 mest belastende måneder vil være 140-270 millioner kroner, anslår bygherren. Ejerkredsen har tidligere krævet, at Metroselskabet stillede flere aflastningsboliger til rådighed end den fælleslejlighed, kommissionen besluttede i september. DF og V vil kæmpe for genhusningBåde Dansk Folkeparti og Venstres gruppeformænd vil kæmpe for, at naboer får tilbuddet om at blive genhuset eller købt fri fra deres støj- og vibrationsbelastede hjem. »Jeg kan ikke forstå, at man i et så stort anlagt projekt ikke på forhånd har analyseret og forudset de problemer, vi nu står med. Det er urimeligt, den måde naboerne bliver behandlet på, og der er kun et at gøre: at tilbyde dem erstatningsboliger«, siger Flemming Steen Munch, gruppeformand for Venstre. Overborgmester Frank Jensen (S) sagde til Politiken i onsdags, at han er tilfreds med den kompensation, kommissionen tilbyder naboerne ved hovedbanegården: Beboerne i stueetagen og på 1. sal får henholdsvis 100.000 og 75.000 kroner, mens beboerne fra 2. til 4. sal tilbydes 10.000 kroner. Dem på 5. sal får ingenting. Kovending fra BaykalSF skal stemme ja for at skabe flertal for mere nabohjælp. Teknik- og miljøborgmester Ayfer Baykal (SF) sagde 31. oktober til Politiken: »Der er altså også familier, som har brug for en egentlig genhusning, og de familiers behov skal ejerkredsen håndtere, når Ekspropriationskommissionen har udtalt sin vurdering«. LÆS OGSÅMen nu vil Ayfer Baykal ikke stemme for, at ejerkredsen skal forhandle om genhusning og ekspropriation: »Staten vil ikke gøre mere for naboerne. Staten vil læne sig op ad beslutningen fra Ekspropriationskommissionen, som vi demokratisk har besluttet, skal afgøre disse sager. Vi skal jo være enige om udgifterne i hele ejerkredsen, så forslaget fra Enhedslisten er en gratis omgang, som ikke vil gøre noget for borgerne«, siger Baykal, der er medlem af økonomiudvalget. Baykal lytter til kommission

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I stedet vil hun, på tværs af flere forvaltninger, forsøge at hjælpe naboerne i stuelejlighederne og på 1. sal med at veksle deres erstatningsbeløb til genhusningslejligheder, som kommunen har adgang til. Men hvad vil du sige til de naboer, som har fået 10.000 kroner eller ingenting? »Jeg er rigtig ærgerlig over, at Ekspropriationskommissionen har lyttet mere til selskabet end til borgerne i denne sag. Men som borgmester kan jeg ikke gøre andet end lytte til kommissionen, der er valgt til at bedømme disse ting; det handler også om retssikkerhed. Men kommissionen siger, at dem i stuen og på første sal er hårdest ramt«.Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce