Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Niels Hougaard (Arkivfoto)
Foto: Niels Hougaard (Arkivfoto)

drilleri. Lars Løkke overdragede symbolsk Statsministeriet til Helle Thorning Schmidt i 2011 ved overrækkelsen af en specialfremstillet dametaske. Den var lavet af den forgående regerings finanslov og var en ikke så indirekte reference til Thorning-Schmidts øgenavn 'Gucci-Helle'.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Thorning: Køn fylder for meget i dansk politik

Tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) mener, at tøj, sko og håndtasker har fyldt for meget i hendes karriere.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kvinder har de seneste år været rigt repræsenteret på formandsposterne i en række danske partier.

Alligevel forlader Danmarks første kvindelige statsminister, Helle Thorning-Schmidt (S), dansk politik med en afskedssalut om, at hun har været udsat for helt anderledes, kønsbetingede vilkår end sine mandlige forgængere på landets øverste politiske post.

»Der er rigtig meget køn i dansk politik«, siger Helle Thorning.

Jeg har fået med grovfilen og er blevet kaldt for ekstremist, rotte, luder og svin. Det tror jeg ikke, andre har prøvet på samme måde

»Det har irriteret mig, at det er sådan. Der er meget mere køn, end man går og tænker over i dagligdagen. Når jeg får lidt mere tid, skal jeg skrive en bog om det, fordi det gælder ikke kun i Danmark. Det gælder i alle vestlige lande, jeg kender til«.

Forskellen har ikke mindst bestået i, mener Helle Thorning-Schmidt, at kvinder skal forholde sig til en bredere palet af spørgsmål end mænd.

Det gælder for eksempel spørgsmål om hår eller mærket på dametasken, som i begyndelsen af Thornings politiske karriere gav hende tilnavnet ’Gucci-Helle’. Der var tale om et tilnavn, som kom til at gå verden rundt, da Thorning erobrede statsministerposten. »Gucci-Helle – Denmark’s next prime minister«, skrev f.eks. Associated Press efter valgsejren i 2011.

FRA ARKIVET

»Det kan handle om vores hår og vores tasker, og om hvad vi har på, og hvor høje hæle, vi har. Der er rigtig mange af den slags vurderinger«, siger Helle Thorning-Schmidt.

Kvinfo’s direktør, Nina Groes, giver Helle Thorning-Schmidt »fuldstændig ret«.

»Den politiske debat og tone er altid hård, men den får bare en anden dimension, når det handler om kvinder, med hensyn til, hvilke ting man angriber. Det kan være det her med udseendet og med det seksuelle«, siger Nina Groes.

Pia Kjærsgaard er enig

Tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen (V) mener også, at den afgående politiker har en pointe. Thorning bebudede i sidste uge sit farvel til dansk politik til fordel for et direktørjob i den internationale ngo Save the Children.

RED BARNET

»Jeg mener, at hun har en stærk pointe i, at det er sgu sværere at begå sig for en kvindelig toppolitiker, end det er for en mand. Ingen tvivl om det«, siger Uffe Ellemann-Jensen.

Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), er gennem sit politikerliv blevet beskyldt for lidt af hvert. Hun mener ikke, at Thorning-Schmidts problemer er noget at pive over i forhold til hendes egne.

kvinder som Helle Thorning-Schmidt har adgang til ufattelig mange flere soft talk-interviews og blade, end vi andre har

»Jeg har fået med grovfilen og er blevet kaldt for ekstremist, rotte, luder og svin. Det tror jeg ikke, andre har prøvet på samme måde. Det har været på grund af mine politiske synspunkter. Det tror jeg ikke, man havde gjort, hvis jeg havde været en mand«, siger hun.

I sin tid som politisk ordfører for Venstre sagde den nuværende radikale europaparlamentariker Jens Rohde en kendt bemærkning om, at Helle Thorning-Schmidt aldrig havde set hans »missil«.

Bemærkningen blev af socialdemokrater klandret for at være sexistisk, hvilket Rohde afviser: »Det kunne jeg have svaret til en mand også. Det var bare for at vise, at jeg tog det med ophøjet ro«, siger han.

Jens Rohde forstår Thornings pointe, men debatten går to veje, mener han:

»Omvendt har kvinder som Helle Thorning-Schmidt adgang til ufattelig mange flere soft talk-interviews og blade, end vi andre har. Vi står jo ikke i Familie Journalen og Femina. Der er et kæmpe marked, som mænd aldrig får lov til at dække«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden