Landbrugsstøtte. Få et overblik.
Foto: Martin Lehmann (arkiv)

Landbrugsstøtte. Få et overblik.

Politik

Overblik: Sådan får dansk landbrug støtte fra EU

Det kan få stor betydning for danske landmænd. Politiken giver dig her en lynguide til at forstå, hvordan det foregår, når landmænd får penge fra EU.

Politik

EU betaler hvert år den danske stat omtrent 6 milliarder kroner i landbrugsstøtte.

I Danmark er det NaturErhvervstyrelsen, som har ansvaret for at administrere, at EU’s penge bliver brugt korrekt og inden for de regler, EU har fastsat.

Det er vigtigt, fordi tusindvis af landmænd hvert år søger landbrugsstøtte.

NaturErhvervstyrelsen behandler og kontrollerer ansøgningerne om landbrugsstøtte. De kan enten godkende eller afvise ansøgningen. Men i fremtiden risikerer sagsbehandlingen at gå langsommere og blive ramt af flere fejl. Det kan betyde, at landmænd får deres støtte senere.

Sker det, kan det ramme særlig økonomisk pressede landmænd hårdt på likviditeten, fordi der er tale om mange penge.

Godkendes ansøgningen, overføres EU-støtten til landmanden. Det sker en gang om året. Afvises ansøgningen, er det en ommer.

For at tjekke, om Danmark overholder reglerne, laver EU-kommissionen en revision af statens forvaltning af landbrugsstøtten. Det kan ske via uformelle kontrolbesøg eller stikprøver.

Underkender EU-kommissionen afgørelser om landbrugsstøtte, skal Danmark selv betale støtten, og regningen havner derfor hos staten og ikke EU.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce