Udflytning. En intern mailudveksling mellem to departementchefer viser, at udflytningen af dele af NaturErhvervstyrelsen kan skade de danske landmænd.
Foto: Sara Galbiati (arkiv)

Udflytning. En intern mailudveksling mellem to departementchefer viser, at udflytningen af dele af NaturErhvervstyrelsen kan skade de danske landmænd.

Politik

Hemmelig mail afslører: Landmænd bøder for udflytning

En lækket mail mellem to af landets øverste departementschefer viser, at regeringens udflytningsplan kan ramme danske landmænd »hårdt på likviditeten« og koste millioner i EU-bøder.

Politik

Det kan få en skadelig virkning på danske landmænds økonomi, når regeringen udflytter store dele af Miljø- og Fødevareministeriet til provinsen.

Det fremgår af mail og bilag mellem to af statens øverste departementschefer, som Politiken er kommet i besiddelse af.

I oktober sidste år besluttede regeringen at flytte dele af NaturErhvervstyrelsen til Sydjylland – herunder den afdeling, som har ansvaret for udbetaling af landbrugsstøtte. Men to uger før beslutningen modtog regeringen usædvanligt kraftige advarsler om, at flytningen risikerer at ramme landmændene hårdt på pengepungen.

I en mail dateret 17. september 2015 til Finansministeriets departementschef, Martin Præstegaard, advarer departementschef i Miljø- og Fødevareministeriet Henrik Studsgaard mod regeringens plan om at flytte NaturErhvervstyrelsen.

Udflytningen »vil med stor sikkerhed føre til længere sagsbehandlingstid, så styrelsen ikke kan nå sine udbetalingsmål«, hvilket kan »ramme landmændene hårdt på likviditeten«, advarer han.

Hvis advarslerne holder stik - og det vurderer jeg er realistisk - så kan det føre til flere tvangssalg i dansk landbrug

Problemet er, at styrelsen vil miste medarbejdere og kompetencer, hvilket vil gå ud over sagsbehandlingen af EU’s landbrugsstøtte til danske landmænd.

Ud over kanten

Departementschefen forklarer, at styrelsen hvert år udbetaler »store milliardbeløb« i landbrugsstøtte, som på grund af udflytningen risikerer at blive »væsentligt senere udbetalt«, skriver han.

Mogens Ove Madsen, lektor ved Aalborg Universitet og ekspert i Landbrugs-økonomi, kalder Studsgaards advarsler for »realistiske og markante«.

»Hvis advarslerne holder stik – og det vurderer jeg er realistisk – så kan det føre til flere tvangssalg i dansk landbrug. Som minimum kan det i hvert fald forcere processen for dem, der allerede nu risikerer at blive tvunget til at sælge. På den måde kan det vippe pressede landmænd ud over kanten«, forklarer han.

SE OGSÅ:

Der blev dog ikke lyttet til advarslen fra Miljø- og Fødevareministeriet, og regeringen vedtog udflytningsplanen.

Interesseorganisationen Landbrug & Fødevarer bakker generelt op om regeringens udflytning af statslige arbejdspladser. Alligevel er organisationen bekymret, siger Niels Lindberg, EU-politisk chef i Landbrug & Fødevarer:

»Vi ved, at der kan opstå problemer her, og derfor har vi også fortalt NaturErhvervsstyrelsen, at vi er parat til at hjælpe«.

Mulig kæmperegning til staten

I 2014 viste en undersøgelse fra Videncentret for Landbrug, at 15 procent af de i alt 11.100 danske landmænd er i alvorlige økonomiske vanskeligheder. Derfor har NaturErhvervstyrelsen brugt de seneste tre måneder på at forberede udflytningen ved bl.a. at besøge myndighedens nye lokationer i Sydjylland.

Henrik Studsgaards advarsler uddybes i et fire sider langt bilag, som også blev sendt til Finansministeriet. Her gør man det klart, at regeringens beslutning ifølge ministeriets departement kan forringe sagsbehandlingen og derfor vil »pådrage staten betydelige økonomiske risici«.

Problemet er, at det er staten og ikke EU, der hænger på regningen, når der laves fejl i sagsbehandling af EU’s landbrugsstøtte.

:

I 2009 blev den danske stat tvunget til at betale 750 millioner kroner tilbage til EU på grund af fejl i sagsbehandlingen. »Det bemærkes, at der fra 2007 til 2014 har været underkendelser for 1,2 mia. kroner«, uddyber ministeriet.

Politiken har forelagt oplysningerne for både Finansministeriet og Miljø- og Fødevareministeriet, som begge »er bekendt med mailens indhold, men ingen kommentarer har«.

I en mail til Politiken skriver Erhvervs- og vækstminister, Troels Lund Poulsen, at »Regeringen venter på et konsolideret bud fra Finansministeriet på en samlet implementeringsplan for udflytning«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce