Forsinkelse. Danske landmænd får hver år cirka 6 milliarder kroner i EU-støtte. Men regeringens udflytningsplan kan forsinke udbetalingerne.
Foto: Joachim Adrian (arkiv)

Forsinkelse. Danske landmænd får hver år cirka 6 milliarder kroner i EU-støtte. Men regeringens udflytningsplan kan forsinke udbetalingerne.

Politik

Topchefer i usædvanligt slagsmål om landbrugsstøtten

Regeringens udflytningsplan skaber frustration på Slotsholmen. Finansministeriet har mørklagt ministeriernes advarsler, men nu løfter en lækket mail mellem topchefer sløret for interne magtkampe.

Politik

Det knirker i krogene i statens embedsværk. 3.900 statslige arbejdspladser skal flyttes til provinsen, og det har skabt sure miner blandt de berørte.

Finansministeriet har mørklagt ministeriernes økonomiske og faglige advarsler mod udflytning. Især magtkampen mellem topchefer i Miljø- og Fødevareministeriet og Finansministeriet er blevet hemmeligholdt.

For at forstå sagens alvor, skal vi tilbage til juli sidste år. Løkke-regeringen ønskede, at 10 procent af statens kontorpersonel skulle udflyttes – svarende til godt 4.000 medarbejdere.

Udflytningen vil betyde flere »sagsbehandlingsfejl«, »længere sagsbehandlingstider«, »svækket kontrol« samt »kompetencetab«

I den ligning havde regeringstoppen og Finansministeriet forelsket sig i NaturErhvervstyrelsen under Miljø- og Fødevareministeriet, især fordi deres portefølje lugtede af udkant.

Imidlertid kæmpede man hårdt imod i Miljø- og Fødevareministeriet. Notater med økonomiske beregninger blev nedfældet, argumenter pudset af og advarsler skåret i granit, så ingen minister – heller ikke statsminister Lars Løkke Rasmussen – kunne være i tvivl.

Allerede i august blev det over for Finansministeriet understreget, at underkendelser fra EU – når der er fejl i sagsbehandlingen med udbetaling af landbrugsstøtte – kunne løbe op i en millionregning for staten. Især med tanke på, at NaturErhvervstyrelsen i de tidligere år har fået underkendelser for flere hundrede millioner kroner – og det endda med et erfarent hold af embedsmænd.

Presbold til Finansministeriet

4. september printede man i Miljø- og Fødevareministeriet et tre sider langt notat. I alt oplistede man fire alvorlige advarsler under overskriften ’Risici ved udflytning af NaturErhvervstyrelsens opgaver’.

Udflytningen vil betyde flere »sagsbehandlingsfejl«, »længere sagsbehandlingstider«, »svækket kontrol« samt »kompetencetab«, understregede ministeriet.

Forarbejdet var så stort, at det blev betragtet som illoyalt hos flere i Finansministeriet, der skulle forsøge at få enderne til at mødes: Havde Miljø- og Fødevareministeriet mon mistet sit politiske gehør? Havde man glemt, at man først og fremmest skal tjene regeringens interesser – ikke sine egne?

Samtidig pressede regeringstoppen på med erhvervsminister Troels Lund Poulsen som indpisker. Ønsket var klart: Store dele af NaturErhvervstyrelsen skulle udflyttes. At mangle 400 mand i »danmarkshistoriens største udflytningsplan«, som Løkke sidenhen kaldte det, ville gøre øvelsen meget mere pauver.

Med dette bagtæppe satte departementschef i Miljø- og Fødevareministeriet Henrik Studsgaard sig til tasterne 17. september. I en mail til Finansministeriets departementschef, Martin Præstegaard, som Politiken er i besiddelse af, advarede Studsgaard mod konsekvenserne af at udflytte NarturErhvervstyrelsen. En øvelse, der ifølge Studsgaard både kan ramme landmændene hårdt på pengepungen og koste staten millioner af kroner i sanktioner fra EU på grund af fejl i sagsbehandlingen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Vil ikke tage ansvaret for følgerne

Og hvis Finansministeriets departementschef havde glemt det, drejer det sig om »store milliardbeløb« hvert år, konstaterer Studsgaard. Tilmed gjorde Studsgaard det klart, at han ikke ville tage det økonomiske ansvar for følgerne. Det er »ikke en økonomisk risiko, der påhviler Miljø- og Fødevareministeriet«, uddybede departementschefen i sin mail til chefkollegaen Præstegaard.

Ifølge Politikens oplysninger blev Studsgaards mail langtfra godt modtaget i Finansministeriet, hvor man oplevede den som upassende. Præstegaard svarede da heller ikke på mailen, men foretog et kammeratligt opkald.

Det er langtfra kutyme, at departementschefer kommunikerer om følsomme emner på e-mail. Ikke mindst, fordi materialet dermed lettere kan havne i offentligheden på grund af aktindsigt eller lækager. Netop, som det er sket i dag i Politiken.

I Finansministeriet ser man det ofte som en presbold, når andre departementschefer sender en e-mail om en problemsag. Det bliver påtalt. Og med store ord. I stedet ringes eller mødes topchefer, så alt, der bliver sagt, i hvert fald ikke bliver nedfældet på papir.

Spørger man tidligere departementschef i Skatteministeriet Peter Loft, er der tale om et særligt forløb: »Det hører til undtagelsen, at man så direkte skriver advarsler og kritik til sine chefkolleger. Jeg har da tit mailet, men så har det været sådan noget med, at jeg kommer et kvarter for sent«.

Beatles til julefrokosten

På sidelinjen til denne fejde står landmændenes organisation Landbrug & Fødevarer. Udadtil ønsker Landbrug & Fødevarer langtfra at komme i karambolage med regeringen. Indadtil er frustrationerne derimod tydelige. I toppen af interesseorganisationen er man nemlig bekymret over udflytningen af NaturErhvervstyrelsen. Det er bare ikke så nemt at sige, som situationen er nu.

Dels har Landbrug & Fødevarer argumenteret for, at udflytningen af statslige arbejdspladser er en nødvendighed. Derfor vil det klinge hult, hvis organisationen så pludselig mener, at lige de embedsmænd, der skal administrere landmændenes penge, skal blive tilbage i København. Dels har Landbrug & Fødevarer indtil videre været meget glade for regeringen. Ikke mindst landsbrugspakken, der pusler om landmændenes økonomi for cirka 1 milliard kroner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hvad der ikke siges højt, kan derimod godt synges højt. Til julefrokosten i Landbrug & Fødevarers Videncenter blev der angiveligt sunget med på en hjemmestrikket sang. Med en lille smule hjælp fra Beatles-sangen ’Let It Be’ lød teksten nu således:

»La nu NAER/ La nu NAER/ La nu NAER vær’«.

Med andre ord: Regeringen skal holde snitterne fra NaturErhvervstyrelsen (forkortet NAER). Samme sang blev i øvrigt også udskreget til julefrokosten i styrelsen til stor moro for de fremmødte.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce