Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Strategi. Danmark skal have en mere interessebaseret, fokuseret og prioritet udenrigspolitik, være mere til stede i nærområder som Arktis, og skrotte konflikter som Israel og Palæstina, hvor Danmark ikke har en interesse. Det mener diplomaten Peter Taksøe-Jensen, som 1. maj skal give et bud på Danmarks nye udenrigspolitik.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forslag til ny udenrigspolitik får ordførere til at skændes

Ambassadør Peter Taksøe-Jensen har et bud på en ny dansk udenrigspolitik.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Skal Danmark engagere sig i konflikten mellem Israel og Palæstina?

Sådan lyder en af de diskussioner, som udenrigsgranskeren og ambassadøren Peter Taksøe-Jensen i dagens avis har sat i gang med sit foreløbige bud på en ny udenrigspolitik.

Og spørger man de politiske udenrigsordførere, er det alt fra »en rigtig god idé at holde os helt ude af konflikten«, som Dansk Folkepartis Søren Espersen siger, til »dybt, dybt useriøst« og »helt absurd, hvis vi ikke engagerer os«, som udenrigsordfører hos Enhedslisten, Nikolaj Villumsen, mener.

Politikerne er nemlig dybt uenige og har vidt forskellige krav og ønsker til den nye udenrigspolitik, som Peter Taksøe-Jensen skal give et endeligt bud på den første maj.

Taksøes foreløbige konklusion om en interessebaseret udenrigspolitik, mere fokus på nærområder som Arktis og mindre prioritering af konflikter som den mellem Israel og Palæstina, har da også skabt diverse reaktioner på Christiansborgs gange.

Tanken om fremover at gøre det, der er i Danmarks interesse, er glædeligt for Søren Espersen (DF), som også ser positivt på en mere fokuseret udenrigspolitik:

»Jeg har altid ment, at vi skulle engagere os i højst tre lande og gøre det, så det har effekt - i stedet for at have armene ude så mange forskellige steder, som vi har«.

Her er han enig med Taksøe i, at Danmark helt bør trække sig ud af konflikten mellem Israel og Palæstina.

»Vi har udspillet vores rolle som mulig mægler på grund af vore boycott af israelske vare. Så jeg synes, det er en rigtig god idé at holde os helt ude af det og sige, at det magter vi ikke«, siger han.

Glem ikke mellemøsten, advarer Khadar

Helt uenig er Enhedslistens Nikolaj Villumsen. Danmark har en klar interesse i, at der skabes fred mellem Israel og Palæstina, mener han, og peger på eksempler, hvor mindre nordiske lande har spillet en rolle - for eksempel Norge med Oslo-fredsprocessen, og Sverige der har anerkendt Palæstina som stat.

Vores fokus er altid, hvordan Danmark kan være det bedste land for verdenen, og ikke hvordan vi kan få mest ud af Arktis. Det er et forkert fokus

»Mens Danmark har siddet på hænderne«, siger han.

»Det er helt absurd, hvis vi ikke engagerer os i Mellemøsten, når vi kan se, at det brænder på. Danmark bør føre en aktiv udenrigspolitik, hvor vi arbejder for at skabe fred, og vi bør klart engagere os i konflikten, hvor vi kan spille en vigtig rolle, hvis bare der er politisk vilje«.

På trods af at Danmarks nærområder er vigtige, er det vigtigere stadig at være engageret i Mellemøsten, mener også de konservatives udenrigsordfører, Naser Khader.

»Den fysiske afstand er ikke det vigtigste. Det handler om, hvad der er i Danmarks interesse, og her peger jeg især på Mellemøsten, konflikten i Syrien og Islamisk Stat. Flygtningestrømme og terror i Vesteuropa viser, at vi dagligt kan mærke effekten af konflikterne i vores hverdag. Jeg siger ikke, at man skal blande sig i alt, men at de danske interesser også kan ligge langt væk rent fysisk«.

Udover det mener ordføreren, at det forpligter at være demokrater.

»Selv om vi ikke har direkte økonomisk eller sikkerhedsmæssig interesse, kan der være konflikter som i Darfur eller Rwanda, hvor vi som demokrater skal gå ind og forhindre eksempelvis folkedrab«, siger Naser Khader.

Alternativet: Danmark skal skabe en bedre verden

»Et underligt fokus«, kalder Rasmus Nordqvist, der er udenrigsordfører hos Alternativet, Taksøes visioner for udenrigspolitikken.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vores fokus er altid, hvordan Danmark kan være det bedste land for verdenen, og ikke hvordan vi kan få mest ud af Arktis. Det er et forkert fokus«, siger han.

Giver det ikke i og for sig god mening, at dansk politik tilgodeser danske interesser?

»Det bedste, vi kan gøre for Danmark, er at skabe en dejlig verden at leve i. Hvis vi har en stærk udenrigspolitik, der hjælper til at skabe sikkerhed, tryghed og lighed i hele verdenen, så er Danmark også et bedre sted at være«.

Ifølge Nordqvist skal konflikthåndteringen, internationalt samarbejde og diplomati også styrkes meget mere end den militæraktivistiske udenrigspolitik, siger han.

Nogenlunde samme meldinger kommer fra Enhedslisten og SF.

Udenrigspolitikken skal nytænkes

Allerhelst vil SF's Holger K. Nielsen diskutere den måde, man laver udenrigspolitik på, frem for hvorhenne.

»Det er mere relevant at diskutere, om vi skal satse så meget på den krigeriske udenrigspolitik, som vi har gjort de sidste 15 år« eller have en debat om, »hvorvidt vi i så høj grad som i øjeblikket skal lade os diktere af, hvad man mener i Washington«, mener han og slår fast, at SF vil satse på andre instrumenter end krig.

Også hos Liberal Alliance er Mette Bock enig i, at det vigtigste er at få lavet en strategi og nogle overordnede mål:

»Danmark mangler simpelthen en udenrigspolitisk strategi, og det har været efterspurgt af udenrigsministre siden 2011. Problemet er bare, at de skrifter så hurtigt, og det vil sige, at de siksakker og ikke ved, hvordan de skal prioritere i vores udenrigspolitik«.

»Jeg tror, at vi som et lille, men klogt land, kan få langt større indflydelse, end vi har i dag, hvis vi ellers får formuleret en strategi«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

KRONIK

Venstre udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, har ingen kommentarer, før den endelige rapport bliver fremlagt den 1. maj.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden