Alliance. Flygtningelandsbyer skal lette presset på kommunerne, der har svært ved at finde boliger nok til flygtninge. Det mener et flertal bestående af S, DF og K, som har pålagt regeringen at undersøge muligheden inden 1. marts.
Foto: FINN FRANDSEN (arkiv)

Alliance. Flygtningelandsbyer skal lette presset på kommunerne, der har svært ved at finde boliger nok til flygtninge. Det mener et flertal bestående af S, DF og K, som har pålagt regeringen at undersøge muligheden inden 1. marts.

Politik

S og DF's flertal for flygtningelandsbyer dækker over dyb splid

Så forskellige er partierne bag det alternative flertals ønsker for flygtningelandsbyer.

Politik

Skal flygtningene integreres?

Det er stridsspørgsmålet mellem Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti, når det handler om indkvarteringen af flygtninge.

Det er på trods af, at partierne, sammen med de konservative, netop er blevet enige om at presse regeringen til at fremlægge et konkret forslag, hvordan flygtningelandsbyerne kan etableres.

Alligevel er de to største partier i Folketinget grundlæggende uenige om, hvorvidt flygtninge skal være en del af det danske samfund eller ej.

Det vil Socialdemokraterne: Åbne flygtningelandsbyer

For at lette presset fra kommunerne vil Socialdemokraterne samle flygtninge i såkaldte flygtningelandsbyer.

Ifølge partiets integrationsordfører, Dan Jørgensen, er det »meget vigtigt for os, at flygtningelandsbyer ikke bliver et sted, hvor folk bliver isoleret«, siger han til Ritzau.

Flygtninge skal derimod med det samme ud på arbejdsmarkedet og bidrage til samfundet, mens børnene skal kunne gå i skole med danske børn, lyder partiets politik.

»Vi mener, at flygtningebørn skal have en ordentlig skolegang, og folk skal have lov til at arbejde uden for centrene. Det skal i det hele taget være ordentlige og gode forhold, man bor under«, uddyber Dan Jørgensen.

Formand Mette Frederiksen anerkender, at partiet er meget uenige med Dansk Folkeparti, og at de to partier har fuldstændig modsatte holdninger til integration af flygtninge.

»Der er store uenigheder mellem Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne på det her område, fordi vi vil have integrationen til at lykkes. Men det, vi er enige med Dansk Folkeparti om, er, at det er nødvendigt at tænke sig om i asyl- og integrationspolitikken, fordi vi har en regering, der bare sender regningen videre til kommunerne, og det er hverken fair eller rimeligt«, siger hun.

Om hvordan hun vil få flygtninge i arbejde med det samme trods DF's ønske, siger hun til TV2 News, at det skal man diskutere i Folketinget og med kommunerne.

Senere i dag mødes partierne til en hasteforespørgsel i Folketingssalen.

Dansk Folkeparti: Flygtninge skal ikke integreres

For Dansk Folkeparti er ønskescenariet, at eventuelle flygtningelandsbyer bliver isoleret.

Her skal flygtninge opholde sig, indtil det er sikkert at tage tilbage til deres hjemland eller dets nærområder, og de skal ikke integreres, mener partiet.

Trods uenigheden er Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, tilfreds med S-DF-alliancen:

»Det glæder mig da, at Mette Frederiksen nu markerer, at det drejer sig om den politik, man laver, og ikke hvem man samarbejder med«, siger han til Jyllands-Posten.

Det er S og DF enige om

Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti er enige om, at statsdrevne flygtningelandsbyer vil lette presset på kommunerne, der blandt andet har svært ved at finde boliger til flygtninge.

Derudover mener de begge, at det er regeringens ansvar at fremlægge et beslutningsforslag. Derfor lægger de pres på V-regeringen for at udarbejde rammer for flygtningelandsbyer inden 1. marts.

Hos Venstre siger politisk ordfører, Jakob Ellemann-Jensen til Ritzau, at »de to partier har fundet et fælles navn for to meget forskellige ting«, og han understreger, at Venstre ikke har et ideologisk forhold til flygtningelandsbyer:

»Vi kan se fordele og ulemper. Derfor synes vi, at det er en god idé at få det her beslutningsgrundlag, så vi kan mene noget mere kvalificeret om det end nu«.

Regeringen har flere gange afvist at indføre flygtningelandsbyer - senest ved forhandlingerne om en udlændingeaftale, der faldt til jorden i november sidste år, fordi regeringen principielt var imod, at staten overtog det fulde ansvar for at huse flygtninge.

I stedet tilbød regeringen dengang at undersøge konsekvenserne og mulighederne for at oprette flygtningelandsbyer, og det er det, DF og S nu pålægger.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce