Foto: LARS JUST (arkiv)
Politik

Venstre udfordrer S og DF: »Er det politisk drilleri, eller har I en plan?«

V kræver svar på, hvordan partier forestiller sig flygtningelandsbyer skal se ud.

Politik

Hvordan skal flygtningelandsbyernes drives? Hvor lang tid skal flygtninge være i dem? Må man arbejde uden for landsbyen? Skal der oprettes skoler i landsbyerne? Og skal der overhovedet undervises i dansk?

Sådan lyder nogle af spørgsmålene til en folketingsdebat om de flygtningelandsbyer, S, DF og K kræver, regeringen skal undersøge inden 1. marts.

Hverken Socialdemokraterne eller Dansk Folkeparti vil svare, når det handler om, hvordan flygtningelandsbyer konkret skal se ud.

Når Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti taler om flygtningelandsbyer, svarer det til at tale om en bil. Den ene taler om en Mercedes og den anden en SmartCar

»Det ødelægger selvfølgelig også forbrødringen mellem Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti, hvis I skulle komme nærmere, hvad I egentlig vil«, siger Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, med henblik på uenigheden mellem de to partier.

Socialdemokraterne vil nemlig have såkaldte åbne landsbyer med integration af flygtninge, mens Dansk Folkeparti ønsker, at flygtninge bliver i landsbyerne uden at integreres.

De konservative ved slet ikke, om det ønsker flygtningelandsbyer, men vil gerne have det undersøgt.

»Når Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti taler om flygtningelandsbyer, svarer det til at tale om en bil – og at den ene taler om en Mercedes og den anden en SmartCar«, siger Ellemann-Jensen og kalder det »fluffy«.

Socialdemokraterne: Vi skal fortsætte integrationsindsatsen

Den socialdemokratiske udlændingeordfører, Dan Jørgensen, kan da heller ikke komme med et konkret svar på spørgsmålet: Hvor lang tid flygtninge skal kunne være i landsbyerne?

»Jeg synes, det er svært at sige. Det kommer an på hvor mange der kommer, hvad presset er på kommunerne, og hvad kommunernes økonomiske situation er«, siger han i debatten og påpeger, at det er regeringen, der skal fremlægge et konkret beslutningsforslag.

Til gengæld er Dan Jørgensen sikker på én ting: Flygtninge skal ud i det danske samfund.

»Vi nægter at give op. Vi skal fortsætte integrationsindsatsen. Det er vigtigt for dem og for vores økonomi, at flygtninge får et arbejde«.

Det er Dansk Folkeparti uenig i. Flygtninge skal være i landsbyerne, indtil de kan udsendes, eller presset på kommunerne ikke er der længere, siger udlændingeordfører Martin Henriksen (DF).

»Vores opfattelse er, at de ikke skal integreres i det danske samfund. Vi håber, Folketinget indser, at vi ikke kan bilde danskerne ind, at vi kan integrere asylansøgere«, siger han.

Martin Henriksen ønsker blandt andet, at skoleundervisningen skal implementeres i landsbyerne og udelukkende bestå af at ruste flygtninge til at vende tilbage til hjemlandet. Bedre engelskkundskaber eller kurser i at drive egen virksomhed, foreslår han - og der er ingen grund til at lære dansk.

DF: Ikke flertal for at stoppe integrationsindsatsen

»Men er det ikke naivt at håbe, at asylansøgere nogensinde vender tilbage til deres hjemland?« spørger Liberal Alliances integrationsordfører, Simon Emil Ammitzbøll.

»Jeg tror, det naive er, at de her mennesker bliver integreret«, svarer Martin Henriksen.

Alligevel åbner DF op for, at flygtninge kan få lov til at arbejde uden for flygtningelandsbyerne. Det bunder i, at partiet ikke har flertal til holdningen om, at flygtninge ikke skal have mulighed for at integrere sig, når de først er i en flygtningelandsby.

»Vi betragter den udfordring, vi står over for, som at spise en elefant. Det gør man ikke i én mundfuld, man tager det bid for bid«, siger partiets formand Kristian Thulesen Dahl til Ritzau om villigheden til et kompromis

»Og vi accepterer selvfølgelig, at vi ikke har flertal for at stoppe integrationsindsatsen. Så det er et forsøg på at signalere, at vi gerne vil finde en løsning. Vi tager tingene bid for bid, så vi bringer det i vores retning«, uddyber han.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Integrationen er vigtig for Venstre

Folketingets partier skal stemme i morgen, om regeringen inden 1. marts skal udarbejde et konkret beslutningsforslag til flygtningelandsbyer. Udover flertallet af S, DF og K, melder Venstre sig også på banen. Dermed erklærer det sig enige i, at regeringen skal undersøge etableringen af landsbyerne.

»Vi vil gerne støtte det at tage en beslutningen på et oplyst grundlag, og derfor støtter vi vedtagelsesteksten«, siger Venstres Jakob Ellemann-Jensen.

Alligevel er både Venstre og regeringen forsat skeptiske for de flygtningelandsbyer, regeringen har nægtet førhen:

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) ser flest ulemper ved flygtningelandsbyerne.

»Jeg er i tvivl, om man reelt får flere ud på arbejdsmarkedet ved at oprette flygtningelandsbyer«, siger hun og understreger, at integrationen af flygtninge er vigtig for regeringen.

»Men lad os nu få et ordentligt beslutningsgrundlag, det synes jeg, man skylder«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce