Flytterod. Et godt arbejde, gode kolleger, men nu bliver det hele omrokeret og lagt om som led i en landsdækkende flyttemanøvre, der er så stor, kaotisk og uoverskuelig, at de færreste fatter logikken.
Foto: PETER HOVE OLESEN (arkiv)

Flytterod. Et godt arbejde, gode kolleger, men nu bliver det hele omrokeret og lagt om som led i en landsdækkende flyttemanøvre, der er så stor, kaotisk og uoverskuelig, at de færreste fatter logikken.

Politik

Medarbejdere: De lovede, at vi ville få arbejdsro - nu bliver vi kastet rundt mellem byer og landsdele

Sonja og Alice fatter ikke logikken i Skats nye store flytteplan. Hvorfor skal vi ødelægge noget, der virker, spørger de.

Politik

Frustrationerne breder sig som ringe i vandet – fra hovedstaden til provinsen og tilbage igen.

Men der er ikke mange skattefolk på ruten, der tør lufte den dybe frustration.

Lige på nær Sonja og Alice.

Til daglig er de kolleger i Skattecenter Horsens, hvor de håndterer selskabers skattebetalinger i en enhed, der sikrer statskassen store indtægter.

Et godt arbejde, gode kolleger, men nu bliver det hele omrokeret og lagt om som led i en landsdækkende flyttemanøvre, der er så stor, kaotisk og uoverskuelig, at de færreste fatter logikken.

Det er derfor, Sonja og Alice har valgt at stå frem og sige, hvad de mener: at de er dybt ærgerlige over, at deres nuværende arbejdsplads forsvinder.

Ærgerlige over, at de skal overveje fremtiden på et tidspunkt, hvor de troede, at der havde indfundet sig en bred politisk og faglig forståelse for, at Skats sønderbombede medarbejdere skal have arbejdsro efter alt for mange opslidende skandalesager.

»Det er jo ikke, fordi jeg er så bange for at skifte arbejdsplads; jeg har været i Skat i 40 år, så jeg har skiftet lidt rundt i min tid. Men vi har bare så svært ved at se logikken i hele dette flytteprojekt, og der må jo være nogen, der tør sige det, de fleste tænker«, siger 61-årige Sonja Ek og fortsætter:

Flytteplan truer fagligheden

»Tag nu bare min situation; jeg kan kun blive i Horsens, hvis jeg dropper den opgave, jeg har opnået stor viden om, nemlig selskabsskatten, og flytter mig over på helt andre opgaver. Hvis jeg vil fortsætte med at arbejde med selskabsskatten – altså mit nuværende speciale – skal jeg flytte helt til Ringkøbing«.

»Så kan jeg overveje at søge ind på de nye opgaver, der flyttes til Horsens eller søge til Middelfart på Fyn, hvor de skal inddrive gæld, for det er en rimelig afstand til mit hjem ved Vejle, men der skal jeg jo først læres op, inden jeg kan gøre nytte«.

»Det er altså meget svært at se logikken i, at vi i bund og grund overtager hinandens opgaver som skattefolk frem for at gøre det, vi hver især er bedst til. Og det tager altså tid at lære hinanden specialer, så jeg er bange for, at vi får et dyk i fagligheden og i kompetencerne – og det kan da ikke være sundt i en statsvirksomhed, der lige nu er utrolig sårbar«, siger Sonja Ek.

Situationen er den samme for 54-årige Alice Hansen, der bor mellem Vejle og Horsens. Det er for langt at tage turen til Ringkøbing hver dag, så hun ender nok med at blive i Horsens, hvor hun så skal læres op i helt nye opgaver.

»Jamen, det klarer jeg da nok også, men det, man bliver så frustreret over, er, at Skat kan være så ligeglad med, at de spilder så mange kompetencer og færdigheder, når de flytter rundt på os hele tiden. Og det er jo ikke, fordi man kan påstå, at alting bare kører på skinner i Skat i øjeblikket. Vi er sårbare, vi har været meget igennem. Derfor blev vi lettede, da skatteministeren for nylig lovede, at der skulle være ro i Skat, så vi kunne koncentrere kræfterne om at passe vores arbejde«, siger Alice Hansen med direkte henvisning til et debatindlæg, som skatteminister Karsten Lauritzen (V) indrykkede i Politiken i december sidste år.

’Vi har brug for arbejdsro i Skat’, lød overskriften på debatindlægget, som ministeren havde forfattet i et samarbejde med flere fagforeninger: »Skats medarbejdere skal nu have ro til at udføre deres arbejdsopgaver. Vi skal have genskabt respekten om og tilliden til Skat. Det mål er vi enige om«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Vi har bare så svært ved at se logikken i hele dette flytteprojekt, og der må jo være nogen, der tør sige det, de fleste tænker

Der er ikke meget arbejdsro over processen, hvis man spørger Sonja og Alice.

»Ens tanker flyver jo rundt, og man kan da godt tænke: Hvad bliver det næste, får vi aldrig fred. Og det er da sørgeligt, når vi faktisk gør et godt stykke arbejde og er glade for at arbejde med det, vi er gode til«, siger Alice Hansen og bliver bakket op af Sonja Ek:

»Jeg har jo mulighed for at gå på efterløn, men det er ikke noget, jeg overvejer. Jeg vil gerne arbejde – også gerne i Skat – jeg synes, vi gør nytte. Jeg er trods alt stolt af at arbejde for Skat, for velfærdssamfundet har brug for sådan nogle som os, der sørger for, at der sker den rigtige afregning til ’fælleskassen’ og sikrer, at borgere og virksomheder bliver behandlet korrekt«.

»Men vi skal altså have arbejdsro; det er vi endda blevet lovet af ministeren, men hvad sker der? Nu bliver vi kastet rundt mellem byer og landsdele. Og vi kan trods alt blive her i regionen, hvad med alle dem, der skal rykke fra den ene ende af landet til den anden«, spørger Sonja Ek.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce