Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Debat. Folketinget vedtager stramninger af asyllovgivningen under massiv mediebevågenhed.
Foto: Peter Hove Olesen

Debat. Folketinget vedtager stramninger af asyllovgivningen under massiv mediebevågenhed.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det sagde de: Debatten buldrede, da L87 blev til virkelighed

Folketinget vedtog omdiskuterede asylstramninger. Se den her.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det har været diskuteret indædt siden november, splittet den socialdemokratiske gruppe, ramt forsiden af New York Times, fået stemplet »ond gestus« i en leder fra Financial Times og udløst et samråd i Europaparlamentet, hvor to danske ministre har måttet svare på kritik.

Nu bliver det til virkelighed.

Netop i dag tredjebehandler Folketinget lovforslag L87, der på en række punkter strammer vilkårene for asylansøgere og flygtninge, og som statsminister Lars Løkke Rasmussen i kølvandet på den omfattende debat har omtalt som det »måske mest misforståede lovforslag i danmarkshistorien«.

Forslaget medfører blandt andet, at myndighederne kan konfiskere større kontante beløb og værdigenstande til dækning af senere udgifter til asylansøgerens underhold, og at flygtninge med midlertidig beskyttelsesstatus skal have tre års lovligt ophold i Danmark bag sig, før de kan få ægtefælle og børn til landet.

Forslaget har støtte fra alle andre partier end Enhedslisten, SF, de radikale og Alternativet. Som det eneste parti til venstre for midten stemmer Socialdemokraterne altså for forslaget. Men enkelte S-medlemmer bryder med partilinjen. Det bliver således et nej fra tidligere minister Mette Gjerskov samt Daniel Toft Jakobsen og Yildiz Akdogan.

LÆS MERE

13.05

Folketingsformand Pia Kjærsgaard åbner debatten om L87. Først på talerstolen er udlændingeordfører Martin Henriksen (DF), der roser regeringen for forslaget, men efterlyder yderligere straminger.

13:08

Politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen forklarer, at Venstre ønsker at finde en balance, hvor Danmark hjælper mennesker og samtidig værner om det danske samfund. Han henviser til de kommuner, der har sagt, at de har meget svært ved at overkomme de økonomiske konsekvenser af de mange flygtninge. På den baggrund må Danmark ikke fremstå »unødigt attraktivt«. Herpå retter han en skarp kritik af Enhedslisten, de radikale og andre, der er imod forslaget:

»Nogle partier har haft en for mig helt uforståelig og i bedste fald snæversynet, kortsigtet interesse i at italesætte det her forslag på en måde, som ikke er rimelig, og som er meget langt fra virkeligheden. Det har været med til at forplumre debatten, og det har været med til at skade Danmarks omdømme«, siger han.

Johanne Schmidt-Nielsen (EL) vil vide, om Ellemann-Jensen kan garantere, at Danmark ikke risikerer en dom ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, fordi lovforslaget betyder, at familiesammenføring i visse tilfælde vil blive udskudt fra et til tre år. Forslaget »bevæger sig helt ud til kanten«, svarer Ellemann-Jensen, der understreger, at jura ikke er eksakt videnskab.

Ellemann-Jensen slipper ikke hurtigt ned fra talerstolen. Nu er det Sofie Carsten Nielsen (R), der vil vide, hvorfor hans parti ikke vil støtte de radikales forslag om, at udledsagede flygtningebørn skal kunne flytte ud i privat indkvartering hos en onkel eller anden bekendt, hvis det er muligt. Det vil også være billigere for staten, fremhæver hun.

Men at sende børnene ud til »angivelige« familiemedlemmer er uansvarligt, forklarer Ellemann-Jensen, der lægger vægt på at tage hånd om børnenes sikkerhed.

»Det gør vi bedst ved, at de børn bor i flygtningelejre. Og ikke hos familien. Vi har et ansvar for de folk, der kommer hertil«, siger han.

Det meget omdiskuterede forslag om at tage værdigenstande er igen centrum for debatten. Da Jakob Ellemann-Jensen midt i januar måtte forsvare regeringen på den amerikanske tv-station CNN, fremhævede han Danmark som et generøst land, der modtager tusindvis af flygtninge og tilbyder dem velfærdsgoder. Og han hævdede, at Danmark aldrig ville tage smykker fra folk. Det vil Rene Gade fra Alternativet have Ellemann-Jensen til at uddybe. Venstre-manden svarer:

»Nej. Vi vil ikke tage smykker fra folk, for smykker har i deres natur affektionsværdi. Så kan vi komme med en lang, formentlig kedelig og meget, meget teoretisk situation, hvor vi kan opregne groteske eksempler, hvor loven alligevel åbner mulighed for det. Ja, hvis det er et smykke, som er en handelsvare. Ikke et smykke, der er personlig ejendom. Det er en grotesk diskussion, og jeg synes, den er uanstændig«, siger Ellemann-Jensen, der også vil have sig frabedt sig sammenligninger med forfølgelsen af jøderne under Anden Verdenskrig.

13:30

Dan Jørgensen (S) overtager talerstolen og forklarer i lighed med Ellemann-Jensen, at det handler om at finde den rette balance. Socialdemokraterne må dog tage imod tæsk fra egen fløj.

Først er det Pelle Dragsted (EL), der ikke kan forstå partiets støtte til forslaget, og så er det Jacob Mark (SF), der kritiserer stramningerne, og så følger Johanne Schmidt-Nielsen (EL) op med skyts mod Dan Jørgensen.

For Socialdemokraterne handler det om at begrænse antallet af flygtninge, fordi det skader mulighederne for integration, hvis der kommer for mange. Han må også forklare, hvorfor det ikke længere skal være muligt for flygtninge at kvalificere sig til permanent ophold ved hjælp af uddannelse, sådan som det er i dag. Det forslag har vakt intern debat i Socialdemokraterne.

Socialdemokraterne havde gerne set, at erhvervsuddannelser stadig havde været et gyldigt kriterie, når det gælder muligheden for at gøre sig forjent til permanent ophold. Men ellers er Socialdemokraterne enige i, at arbejde er et bedre kriterie.

»Det, at man er selvforsørgende i en periode, er et rimeligt krav at stille«, siger Dan Jørgensen.

Nu angriber Henning Hyllested (EL) Socialdemokraterne for at stå bag en »vammel nationalisme«, hvor det handler om at beskytte Danmark for enhver pris i stedet for at forfølge internationale løsninger. Dan Jørgensen minder om, at kommunerne mangler penge her og nu. Netop Enhedslisten skal heller ikke komme for godt i gang, fordi partiet gang på gang har sagt nej til mere samarbejde i EU, bemærker han.

Martin Henriksen (DF) erklærer sig glad for, at der er støtte til forslaget fra Socialdemokraterne. »Eller i hvert fald størstedelen«, tilføjer DF'eren med en slet skult bemærkning om de tre S-medlemmer, der i strid med partilinjen har tænkt sig at stemme imod. Herpå vil Henriksen vide, om Socialdemokraterne om nødvendigt er klar til at gennemføre yderligere tiltag.

»Det kommer helt an på, hvad det i givet fald vil være for stramninger«, siger Dan Jørgensen, der understreger, at DF er kommet med flere forslag, som S ikke kan støtte.

Lisbeth Bech Poulsen (SF) vil have Dan Jørgensen til at svare endnu klarere. Men Dan Jørgensen afviser at deltage i »hypotetiske lege«.

13:54

Johanne Schmidt-Nielsen (EL) indtager talerstolen og kalder forslaget »uanmindeligt trist og sørgeligt«. Især bestemmelsen om, at adgangen til familiesammenføring til udlændinge med midlertidig beskyttelse udskydes fra et til tre år kritiseres af Enhedslisten.

»Man bidrager til den adskillelse, som krig skaber«, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Simon Emil Ammitzbøl (LA) roser Enhedslisten for evnen til at stille spørgsmål, men efterlyser, at partiet selv peger på nogle løsninger. Schmidt-Nielsen nævner hjælp i nærområderne og internationale kvoter.

»Jeg har taget teflon på. Så alt det polemiske vil jeg lade prelle af«, siger Simon Emil Ammitzbøl, der påpeger, at intertnationale løsninger tager meget lang tid.

»Jeg mener, det er det eneste realistiske svar«, siger Johanne Schmidt-Nielsen, der anklager regeringen og de andre partier bag forslaget for at have kastet sig ud i et kapløb mod bunden, hvor den ene nationale stramning afløser den anden.

Dan Jørgensen vil imidlertid også vide, hvad Enhedslisten forestiller sig. Skal det være i regi af EU eller FN? Frivilligt eller ej?

»Jeg tror på, at de enkelte lande frivilligt skal tilslutte sig«, svarer Schmidt-Nielsen, der gerne vil se på muligheden for at bruge økonomiske incitamenter i form af en kompensation på bidrag til EU-budgettet hos de lande, der tager mange flygtninge.

14:22

»Så står vi her igen«, konstaterer Simon Emil Ammitzbøl, da han er næste ordfører på talerstolen. Liberal Alliance har foreslået, at Folketinget helt suspenderer muligheden for at søge asyl i Danmark. I stedet skal man hvert år tage imod et fast antal ansøgere - cirka 4.000. Det er dog blevet »hældt ned af brædtet«, som Simon Emil Ammitzbøl selv bemærker.

LA'eren hæfter sig dog ved, at debatten og begivenhederne rykker sig så hurtigt, at det hurtigt kan få ben at gå på. For selv om hans parti støtter L87, så er det nuværende forslag et »desperat« forsøg på at styre udviklingen, siger Simon Emil Ammitzbøl, der også erkender, at lovforslaget rummer »elementer, der har tåbelighedens karakter«.

»Det var ikke et ønske fra Liberal Alliance, at man skulle kunne tage smykker fra folk«, siger Ammitzbøl.

14:39

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Da Folketinget førstebehandlede lovforslaget læste Ulla Sandbæk fra Alternativet op fra Inger Christensens digt 'Et samfund kan være så stenet' fra 1969. I dag går Josephine Fock mere traditionelt til værks ved at forklare, at partiet er imod forslaget, fordi det »stigmatiserer og mistænkeliggør« flygtninge.

Såvel LA's Henrik Dahl som DF's Christian Langballe vil vide, om ikke Folketinget også skal beskytte danske borgeres interesser, når flygtningestrømmen skal håndteres. At se bort fra antallet af flygtninge som et forhold lyder som taget ud fra et »program fra hippiekollektivet«, siger Langballe.

Fra samme parti efterspørger Marie Krarup at få opskriften på Alternativets »trylleformular«.

»Er det Sesam, Sesam luk dig op«, spørger hun.

Det handler om flere penge til nærområderne og flere penge til en god integration i Danmark, hvor flygtningene skal ud på arbejdsmarkedet, forklarer Josphine Fock, der afviser at tage stilling til en vis grænse for antallet af flygtninge.

15:09

Debatten kører på 2. time, da det er Sofie Carsten Nielsens (R) tur til at komme på talerstolen. Under en tidligere behandling har hun citeret Franklin D. Roosevelt for udsagnet om, at man først og fremmest skal frygte selve frygten. Denne gang læser hun højt fra et indlæg, som faren til debatøren Khaterah Parwani har skrevet på Facebook, og hvor han forholder sig måbende til asylstramingerne.

Men gør Folketinget intet, så ender Danmark som Sverige, hvor en stor tilstrømning blot har ført til, at asylretten de facto er sat ud af kraft, siger Dan Jørgensen med henvisning til id-kontrollen i tog, busser og anden offentlig transport på den dansk-svenske grænse.

Andre partier vil vide, hvor meget de radikale vil bruge på integrationen af de mange flygtninge.

»Det skal koste så få millioner som overhovedet muligt at integrere i Danmark«, siger Sofie Carsten Nielsen, der lægger vægt på, at flygtningene skal i arbejde.

»Vi skal regulere antallet af flygtninge, og det skal vi sammen med de europæiske lande«, tilføjer hun.

15:27

Jacob Mark (SF) gør det også klart, at den virkelige løsning blandt andet er en fælles, forpligtende kvotefordeling på europæisk plan, der opfordrer Danmark til at gå forrest. I så fald kan SF'eren »lige så godt tro på julemanden«, siger Kenneth Kristensen Berth (DF).

Også Dan Jørgensen (S) efterlyser, at SF præsenterer en reel plan. »Det er jo ikke sådan en løsning, der afhjælper problemerne lige nu«, siger han.

Ifølge Jacob Mark tyder intet dog på, at asylstramningerne har den store effekt.

»Man har jo forsøgt det her siden sommerferien. Det eneste, der er kommet ud af det, er, at flygtninge har dårligere og dårligere vilkår og vokser op i fattigdom«, siger han.

15:46

Som den sidste på talerstolen gør Naser Khader opmærksom på, at Danmark giver asyl til mange flygtninge i sammenligning med andre lande - herunder USA og stater i Mellemøsten.

»Jeg vil hellere have færre, vi behandler ordenligt«, siger Naser Khader, der understreger, at debatten om at tage smykker fra flygtninge ikke har været køn.

Selv om hans parti støtter stramningerne, så er det kun »symptombehandling«, siger Khader, der efterlyser en indsats i Mellemøsten. At være humanist er at gå ind for krig, så man kan få fred, siger han.

»Vi udfordrer konvenstionerne. Vi overtræder dem ikke«, siger Naser Khader, da han bliver spurgt kritisk til bestemmelsen om, at adgangen til familiesammenføring til udlændinge med midlertidig beskyttelse udskydes fra et til tre år.

16:00

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Integrations- udlændinge- og boligminister Inger Støjberg (V) samler op på debatten med en bemærkning om, at lovforslaget tydeligvis sætter sindene i kog. På nuværende tidspunkt har debatten da også taget næsten tre timer. Ministeren hæfter sig dog ved, at det lige om lidt er tre fjerdedele af Folketinget, der stemmer for.

Inden da Johanne Schmidt-Nielsen gerne vide, om ministeren kan garantere, at Danmark ikke dømmes for brud på konventionerne af Den Europæiske Menneskrettighedsdomstol.

»Vi bevæger os hen til kanten af konventionerne«, svarer Inger Støjberg, der ikke forventer nogen dom.

Christian Langballe benytter lejligheden til at efterlyse flere stramninger på asylområdet. Men det afviser ministeren - i hvert fald for nuværende.

16:37

Et flertal vedtager forslaget. 81 stemte for. 27 stemte imod. 1 stemte hverken for eller imod.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden