Foto: Peter Hove Olesen/POLFOTO
Politik

Nu er det virkelighed: Asylansøgere får strammere kår

Selv om kritikken har lydt fra både ind- og udland, har flertal vedtaget asylstramningerne.

Politik

Det tog mere end tre timers debat, før de kunne skride til afstemning, men nu står det klart:

På en stribe punkter kan asylansøgere i Danmark nu se frem til skærpede krav:

  • De økonomiske ydelser til asylansøgere nedsættes med 10 procent.
  • Adgangen til familiesammenføring til udlændinge med midlertidig beskyttelse udskydes fra et til tre år.
  • Og politiet kan visitere en asylansøger med henblik på at sikre penge og værdigenstande til dækning af udgifter.

Det er blot nogle af konsekvenserne, fordi et flertal i Folketinget bestående af blå blok samt Socialdemokraterne netop har godkendt regeringens forslag til stramninger på asylområdet, der har vakt debat langt ud over Danmarks grænser.

»De asylansøgere, der kommer til Danmark, dem behandler vi godt, og det bliver vi ved med at gøre«, sagde udlændinge-, integrations- og boligminister kort forinden, at et flertal nikkede ja til hendes forslag.

Det omdiskuterede forslag blev fremsat af regeringen i november og har til formål at stramme asylvilkårene og adgangen til Danmark, så det bliver markant mindre attraktivt at søge til Danmark.

Især forslaget om at kunne konfiskere flygtninges værdigenstande har vakt debat i udlandet, hvor kritikere har draget paralleller til jødeforfølgelsen under Anden Verdenskrig. Igen i dag har flere udenlandske medier da også beskæftiget sig med tredjebehandlingen i Folketinget.

I Danmark har også forslaget om at udskyde retten til familiesammenføring trukket overskrifter, fordi FN's Flygtningehøjkommissariat, Institut for Menneskerettigheder, Amnesty, Advokatrådet og Foreningen af Udlændingeretsadvokater mener, at reglen er et klokkeklart brud på Menneskeretskonventionens artikel 8 om retten til familieliv.

»Nej. Vi tager ikke smykker fra folk«

Det meget omdiskuterede forslag om at tage værdigenstande var igen centrum for debatten under dagens tredjebehandling af lovforslaget i Folketinget.

Da Jakob Ellemann-Jensen midt i januar måtte forsvare regeringen på den amerikanske tv-station CNN, fremhævede han Danmark som et generøst land, der modtager tusindvis af flygtninge og tilbyder dem velfærdsgoder. Han hævdede også, at Danmark aldrig ville tage smykker fra folk, hvilket Rene Gade fra Alternativet gerne ville have bekræftet.

»Nej. Vi vil ikke tage smykker fra folk, for smykker har i deres natur affektionsværdi. Så kan vi komme med en lang, formentlig kedelig og meget, meget teoretisk situation, hvor vi kan opregne groteske eksempler, hvor loven alligevel åbner mulighed for det. Ja, hvis det er et smykke, som er en handelsvare. Ikke et smykke, der er personlig ejendom. Det er en grotesk diskussion, og jeg synes, den er uanstændig«, sagde Ellemann-Jensen, der også vil have sig frabedt sammenligninger med forfølgelsen af jøderne under Anden Verdenskrig.

Under debatten ville blandt andre Johanne Schmidt-Nielsen (EL) vide, om politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen (V) kan garantere, at Danmark ikke risikerer en dom ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol. Forslaget »bevæger sig helt ud til kanten«, svarer Ellemann-Jensen, der understreger, at jura ikke er eksakt videnskab.

Ved afstemningen stemte 81 for, 27 stemte imod, mens 1 stemte hverken for eller imod. På forhånd havde tidligere minister Mette Gjerskov samt Daniel Toft Jakobsen og Yildiz Akdogan fra Socialdemokraterne alle gjort det klart, at de ikke kan støtte forslaget, selv om deres parti er for.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce