karrikaturkrise. Lars Løkke Rasmussen og den danske regering er kommet i de internationale mediers søgelys efter asylstramningerne. I dag fremstilles Løkke med nazilignende armbind i britiske The Guardian.
Foto: Anders Rye Skjold Jensen (arkiv)

karrikaturkrise. Lars Løkke Rasmussen og den danske regering er kommet i de internationale mediers søgelys efter asylstramningerne. I dag fremstilles Løkke med nazilignende armbind i britiske The Guardian.

Politik

Radikale efter nazi-lignende tegning af Løkke: Får som forventet

Venstres udlændingeordfører er til gengæld harmdirrende over tegningen.

Politik

Når Danmark i disse dage får usædvanlig dårlig omtale i udlandet, og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i The Guardian tegnes som nazist, så ligger regeringen blot, som den har redt.

Sådan lyder meldingen fra næstkommanderende hos de radikale, Sofie Carsten Nielsen.

»Det er jo satire, og vi hylder satire i alle mulige andre sammenhænge. Og jeg synes, at det næsten må være det, regeringen gerne vil opnå. Den har ført skræmmeannoncer ind i udenlandske aviser for at fortælle flygtninge, at de skulle tage et andet sted hen. Så det er jo en mission, der på mange måder er opnået«, siger Carsten Nielsen med henvisning til nazi-tegningen og tilføjer:

»Men at tro, at man kan skræmme flygtninge, uden at resten af verden kigger med, det forstår jeg ikke. Selvfølgelig kigger de med, og selvfølgelig reagerer verden også på det, og nu er der så en række aviser, der reagerer med satiretegninger. Det, synes jeg, er helt forventeligt«.

Så du mener, at regeringen får som den har fortjent - og måske endda ønsket?

»Når man annoncerer til flygtninge, at her skal man ikke tage hen - man skal tage et andet sted hen, for vi har ikke tænkt os, at I skal få ordentlige vilkår her, jamen så har man da selv bedt om det«, svarer Sofie Carsetn Nielsen.

Venstre: Rædselsfuld avis

Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, er måske ikke overraskende lodret uenig. Faktisk er han harmdirrende over The Guardians tegning af hans partiformand.

»Jeg synes, det er en smagløs tegning, og jeg synes først og fremmest, at det er fuldstændig historieløst at lave en sammenligning til nazismen og et rædselsregime, der systematisk og foruroligende effektivt udryddede og myrdede millioner af mennesker«, siger han.

Han tilføjer, at »så kan man sige, at det er satire, og at de har ret til at bringe det«.

»Ja, selvfølgelig har de det, men jeg har også ret til at udtrykke min antipati og min afsky for deres rædselsfulde avis«.

Det store danske røveri

Det er dog ikke kun The Guardian, der fremstiller Danmark i et dårligt lys. Forsiden af den engelske udgave af Metro har således overskriften: »THE GREAT DANE ROBBERY« (det store danske røveri, red.) med henvisning til, at Folketinget tirsdag vedtog, at myndighederne kan beslaglægge asylansøgeres værdigenstande over et vist beløb.

Jakob Ellemann-Jensen, har det kørt fuldstændig strømlinet fra regeringen den måde I har solgt budskaberne?

»Nej, det har det ikke. Jeg kunne jo også se både i går og i dag, at jeg bruger en del af min tid på internationale medier og på at forklare. Vi står ved, at vi laver stramninger her, og det er der en grund til. Vi prøver at forklare, hvad udgangspunktet er, og hvorfor vi gør det. Og særligt de amerikanske medier har behov for at forstå udgangspunktet. For hvis man som amerikaner får at vide, at vi forventer, at folk betaler for deres kost og logi, med hvad de nu har med, som overstiger de her beløb, så står amerikanerne måbende tilbage. Deres udgangspunkt er jo, at folk, som kommer dertil, ikke har andet end det, de står og går i og har med. Der er udgangspunktet altså et andet i Danmark. Og den der med, at du lige skal forklare den danske velfærdsmodel, inden du begynder at forklare baggrunden for det her, det tager selvfølgelig lidt tid«, forklarer den politiske ordfører og tilføjer:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Men når man får forklaret det, så er der en større forståelse«.

Ser du den større forståelse gengivet i de udenlandske medier?

»Nej, men jeg ser den gengivet i kommentarerne i de udenlandske medier«.

Da I trådte til, gjorde (udlændingeminister, red) Inger Støjberg (V) en dyd ud af, at det i høj grad handlede om at sende et signal til flygtninge om, at de skal søge uden om Danmark, for her er det ikke godt at komme til. Man kan vel sige, at strategien virker, eller hvad?

»Jo, men det er klart, at det er en kommunikation, som skal balanceres, fordi vi har jo et ønske om, at kommunikere til dels de mennesker, der potentielt kommer hertil, men i særlig grad til de menneskesmuglere, som tager sig vældig godt betalt for at skaffe flygtninge hertil, at det ikke længere er mere attraktivt at komme til Danmark end til andre lande«, svarer Ellemann-Jensen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce