Karikaturtegner. Steve Bell er mangeårig tegner for blandt andet den engelske avis The Guardian. Nu bringer han sindene i kog hos danskerne med en tegning af Lars Løkke Rasmussen (V) som nazist.
Foto: Alastair Grant (arkiv)/AP

Karikaturtegner. Steve Bell er mangeårig tegner for blandt andet den engelske avis The Guardian. Nu bringer han sindene i kog hos danskerne med en tegning af Lars Løkke Rasmussen (V) som nazist.

Politik

Britisk satiretegner: Nazisammenligning er fuldt fortjent

De seneste asylstramninger er »det mest afskyelige populistiske nonsens«, siger manden, der har tegnet Lars Løkke som nazist.

Politik

»Det er et udtryk for afsky over det seneste nonsens om at konfiskere asylansøgeres ejendele. Det er det mest afskyelige populistiske nonsens«, siger den 64-årige brite, der står bag dagens måske mest omdiskuterede tegning.

Steve Bell hedder han, og han er en af den britiske avis The Guardians faste bladtegnere. Han har nu formået at vække furore i Danmark med sit seneste værk, der gengiver statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) som nazist.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Tegningen har mødt kritik af især Venstres politiske ordfører Jakob Ellemann-Jensen, der kalder tegningen for »smagløs« og »historieløs«. Men for Steve Bell er sammenligningen helt på sin plads, når den danske regering har vedtaget en asylpakke, der giver mulighed for at tage værdier fra flygtninge:

»Men man bør ikke spøge med de her ting, for det lugter ekstremt meget af, hvad nazisterne gjorde«, siger han til Politiken.

»Modbydeligt« og »en skændsel«

Steve Bell er udmærket klar over, at tegningen har skabt debat. For mens hans mobiltelefon har været stille i dag, er hans indbakke oversvømmet med danske henvendelser. Og han forstår også godt hvorfor, for tegningen er kontroversiel. Men det er hele pointen med sådan en tegning, siger han.

REAKTION

»En tegning handler altid om overdrivelse. Man understreger sin pointe for at chokere og skabe debat. Det sker sjældent, at jeg laver noget om dansk politik direkte, faktisk er det flere år siden, jeg sidst har gjort det. Men noget, der er så iøjnefaldende som det her, synes jeg ikke, man kan sidde overhørig«.

Men er det rimeligt at lave nazi-sammenligningen?

»Så absolut, det er helt fair at sammenligne det med nazisterne. At konfiskere ejendele fra mennesker, der i forvejen er i nød, minder alt, alt for meget om, hvad der skete for 70 år siden. Det er faretruende tæt på den slags ting, og det må man ikke lade ske. Det er modbydeligt, det er det virkelig. Men det er ikke kun danskerne, der gør det, det sker over det hele, og det er en skændsel«, siger han.

Man smider ikke nazikortet hver dag

Steve Bell kender egentlig ikke ret meget til Lars Løkke. Faktisk har han kun set billeder af manden. Men som statsminister er han ansvarlig for de love, der laves i landet, siger han.

Man smider ikke nazikortet hver dag. Men i dette tilfælde synes jeg, at det er fuldt fortjent, og det er derfor, jeg gjorde det

»Jeg personaliserer det på ham, selv om han selvfølgelig ikke er den eneste, for loven blev jo vedtaget i parlamentet. Det var ikke kun hans parti, men det er dem, der styrer tingene, så de bærer også ansvaret for det her nonsens«.

Er du ikke gået over stregen med så stærk en nazi-sammenligning?

»Åh, nej nej, jeg er sikker på, at Danmark kan tage det. Det er jo noget, som alle er klar over, men også noget man bruger med mådehold. Man smider ikke nazikortet hver dag. Men i dette tilfælde synes jeg, at det er fuldt fortjent, og det er derfor, jeg gjorde det«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce