Tyveri. Ifølge overborgmester i København, Frank Jensen (S), er regeringens planlagte omprioriteringsbidrag udtryk for at regeringen tager penge op af kommunekassen.
Foto: LINDA JOHANSEN (arkiv)

Tyveri. Ifølge overborgmester i København, Frank Jensen (S), er regeringens planlagte omprioriteringsbidrag udtryk for at regeringen tager penge op af kommunekassen.

Politik

København boykotter regeringens spareplan

Overborgmesteren kalder regeringens sparebidrag for »tyveri« og opfordrer andre kommuner til også at sætte hælene i. Venstres finansordfører kalder Frank Jensen usolidarisk.

Politik

Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), stiller sig i spidsen for et oprør mod regeringens planlagte besparelser i landets kommuner.

Landets største kommune nægter at pege på, om det er skoler, ældrepleje, veje eller andre kommunale områder, der skal holde for, når regeringen, Dansk Folkeparti og resten af blå blok næste år opkræver det såkaldte omprioriteringsbidrag på 1 procent af kommunebudgettet. Det må de borgerlige partier tage ansvar for, lyder det.

»Regeringens omprioriteringsbidrag er et udtryk for, at regeringen tager penge op af kommunekassen. Det er en slags tyveri«, siger Frank Jensen, der har sikret sig støtte fra hele Borgerrepræsentationen.

Frank Jensen: Regeringen må tage skraldet

De københavnske politikere har netop været på seminar, hvor de har taget fat på budgettet for 2017. Næste år skal landets kommuner aflevere et omprioriteringsbidrag på 2,4 mia. kr. i statskassen, og de københavnske skatteydere skal betale 247 mio. kr. af bidraget.

»Jeg vil opfordre borgmestre rundtomkring i landet til at gøre det samme og sige: Vi tager hånd om kommunens økonomi, og så må finansministeren, regeringen og Dansk Folkeparti selv lægge ansigt til, hvis der skal laves besparelser i kernevelfærden«, siger Frank Jensen:

»De må tage skraldet og ikke lade det være op til landets kommunalpolitikere. Hvis de vil lave besparelser på børn, ældre, psykisk syge og handikappede, må de selv lægge ansigt til og tage skraldet, så vælgerne kan se, hvem der vil have besparelserne«.

I KL, der forhandler kommunernes økonomiaftale med regeringen, er det småt med lysten til at kommentere overborgmesterens boykot af bidraget til statskassen. Hverken formand Martin Damm (V) eller næstformand Jacob Bundsgaard (S) var til at få i tale i går.

Odenses borgmester, Anker Boye (S), udtrykker forståelse for København.»Vi er alle sammen frustrerede over at tage penge op af kommunekassen og aflevere til statskassen«, siger han.

Usædvanligt oprør

Regeringen har indført omprioriteringsbidraget for at skaffe sig økonomisk mulighed for at prioritere offentlig velfærd eller skattelettelser.

Københavns oprør er ifølge en kommunalforsker helt usædvanligt.

»Normalt kæmper kommunerne for det kommunale selvstyre. De vil ikke give afkald på områder, men frustrationen over at skulle aflevere penge til statskassen er åbenbart meget stor«, siger professor Ulrik Kjær, Syddansk Universitet.

Jeg kan forstå, at Frank Jensen ikke vil være solidarisk med de andre kommuner, for han kommer til at betale til nogle andre

Venstres finansordfører, Jacob Jensen, kalder Frank Jensen usolidarisk.

»Det er temmelig opsigtsvækkende, at hovedstadens overborgmester ikke vil være solidarisk med sine borgmesterkolleger ude i landet, for sagen er jo den, at økonomiaftalerne aftales mellem regeringen og Kommunernes Landsforening. Hvis Københavns Kommune ikke vil tage sin del af ansvaret, lægger det et større ansvar på andre kommuner«, siger han.

Dansk Folkeparti vil omfordele pengene fra omprioriteringsbidraget mellem kommunerne og tage penge fra København. Finansordfører René Christensen siger: »Jeg kan forstå, at Frank Jensen ikke vil være solidarisk med de andre kommuner, for han kommer til at betale til nogle andre«.

Socialdemokraterne stemte kommuneaftalen for 2016 igennem, men er imod omprioriteringsbidraget. Partiets finansordfører, Benny Engelbrecht, har forståelse for Københavns oprør: »Hvis kommunerne ikke vil være med til at lave en aftale, er der heller ikke automatisk opbakning fra Socialdemokratiet«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce