stramninger. »Vi har taget ansvar for den del, der angår stramningerne for asylreglerne, fordi vi mener, det er et nødvendigt værktøj, hvis vi skal kunne påvirke, hvor mange mennesker der kommer til Danmark for at søge asyl«, siger socialdemokraternes politiske ordfører Nicolai Wammen.
Foto: Anders Rye Skjoldjensen (Arkivfoto)

stramninger. »Vi har taget ansvar for den del, der angår stramningerne for asylreglerne, fordi vi mener, det er et nødvendigt værktøj, hvis vi skal kunne påvirke, hvor mange mennesker der kommer til Danmark for at søge asyl«, siger socialdemokraternes politiske ordfører Nicolai Wammen.

Politik

Interview: »Vi har taget ansvar«

Den socialdemokratiske politiske ordfører, Nicolai Wammen, kalder den seneste uge for »svær«.

Politik

Der er ingen tvivl om, at det har været en svær uge for Socialdemokraterne«.

Sådan lyder kommentaren fra politisk ordfører Nicolai Wammen (S) til den Megafon-måling, der nu for alvor sender partiet og partiets nye udlændingekurs til tælling med en historisk stor vælgertilbagegang.

»Vi er ikke gået ind i politik, fordi vi brænder efter at stramme reglerne for familiesammenføring for børn og deres forældre. Men vi står i en ekstraordinær situation, der gør, at vi skal finde en balance mellem at hjælpe mennesker i nød og samtidig sikre, at Danmark kan følge med«.

Omkring 8 ud af 10 af dem, der forlader jer, angiver udlændingeområdet som årsag. Kommer det bag på dig, eller er det som forventet med den kursændring, formand Mette Frederiksen (S) har signaleret den seneste tid?

Vi står ved vores politik, og det vil også være det, der vil være udgangspunktet for en socialdemokratisk ledet regering

»Det her er jo det helt store politiske spørgsmål netop nu, så derfor er det ikke mærkeligt, at det også er noget, der optager danskerne, og at der også er stærke holdninger til, hvad man skal gøre ved den udfordring, vi står med«, siger Wammen og tilføjer, at det er vigtigt, at »vi ikke alene diskuterer stramninger, men også, hvad Danmark i øvrigt kan gøre med den store udfordring, vi står med«.

»Og der synes vi, at der er brug for en stærkere indsats i nærområderne«.

Hvorfor stillede I så ikke betingelser om, at hvis I skulle være med til stramningerne, så skulle man også øge satsningen i nærområderne – det var jo eksempelvis det, Mette Gjerskov (S) har begrundet det med, at hun stemte nej?

»Vi har taget ansvar for den del, der angår stramningerne for asylreglerne, fordi vi mener, det er et nødvendigt værktøj, hvis vi skal kunne påvirke, hvor mange mennesker der kommer til Danmark for at søge asyl. Men vi har samtidig ikke lagt skjul på, at vi synes, det er en rigtig dårlig idé, at regeringen skærer på udviklingsbistanden. Derfor håber vi også, at regeringen vil ændre kurs på det her spørgsmål«.

Opbakning til Mette Frederiksen

Du kan jo glæde dig over, at det ser ud til, at vælgerne primært går til andre partier i jeres blok – men med jeres nye kurs er der så reelt et regeringsalternativ til den nuværende regering?

»Jeg er ikke i tvivl om, at Danmark vil stå stærkere med Mette Frederiksen som statsminister, og jeg glæder mig også over, at der er opbakning til Mette på den post fra de øvrige partier til venstre for Socialdemokratiet og de radikale. Derfor vil Mette Frederiksen også blive statsminister, hvis valgresultatet blev som det, jeres måling viser«.

Vil det blive med den socialdemokratiske udlændingepolitik?

»Vi står ved vores politik, og det vil også være det, der vil være udgangspunktet for en socialdemokratisk ledet regering«.

Er der slet ikke en stemme inden i dig, der en gang imellem spørger: ’Er det nu også et socialdemokratisk værdigrundlag, vi laver vores udlændingepolitik på?’?

»Det er socialdemokratisk politik at hjælpe mennesker i nød, samtidig med at vi passer godt på det danske velfærdssamfund. Og vores arbejde går på at holde netop den balance, og det mener jeg er i god overensstemmelse med de socialdemokratiske værdier«, svarer Nicolai Wammen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce