Nedgang. Megafon har spurgt ind til baggrunden for den voldsomme vælgerflugt og konkluderer, at den helt overvejende skyldes asylpolitikken. Ikke mindst den såkaldte smykkelov.
Foto: Lasse Kofod (Arkivfoto)

Nedgang. Megafon har spurgt ind til baggrunden for den voldsomme vælgerflugt og konkluderer, at den helt overvejende skyldes asylpolitikken. Ikke mindst den såkaldte smykkelov.

Politik

Analyse: Vælgerne straffer S

Chokmåling tyder på, at Socialdemokraterne har læst deres vælgere forkert, mens Alternativet og de radikale har fået en ny vindersag i asylpolitikken.

Politik

Den danske asylstramning er gået Jorden rundt som en negativ tsunami. Nu vender bølgen tilbage til Danmark – og rammer Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, lige i hovedet.

En dramatisk meningsmåling foretaget af Megafon for Politiken og TV 2 sender Socialdemokraterne ned på 19,3 procents opbakning, hvilket er et fald på hele 7 procentpoint i forhold til den seneste måling fra november. Megafon har spurgt ind til baggrunden for den voldsomme vælgerflugt og konkluderer, at den helt overvejende skyldes asylpolitikken. Ikke mindst den såkaldte smykkelov, der gør det muligt for myndighederne at konfiskere større kontantbeløb og værdigenstande fra asylansøgere.

Målingen står indtil videre alene, og derfor skal man være varsom med konklusionerne, men hvis billedet bekræftes af andre meningsmålinger, markerer den et opgør på Christiansborg med mange års faste overbevisning om, at udlændingestramninger per definition er en vindersag i befolkningen.

LÆS MERE

Det er nemlig ikke de borgerlige partier, der går frem, men derimod humanisterne fra Alternativet og Radikale Venstre.

Samtidig varsler målingen et paradoksalt comeback for den logik, der i årtier hed, at en hård udlændingedebat i sidste ende gik ud over Socialdemokraterne. Tidligere var det bare Dansk Folkeparti, der samlede op.

Den katastrofale måling kommer på det værst tænkelige tidspunkt for Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, der efter måneders stramning af udlændingepolitikken uden større intern splid på det seneste har skullet forklare sig. Under afstemningen tirsdag om asylpakken gik tre socialdemokrater imod partilinjen.

Udenrigstjenesten har travlt med at understrege, at Danmark skam stadig er et »generøst« land, efter at regeringen længe for fuld kraft har signaleret det stik modsatte

Samtidig er der gået hul på en utilfredshed af ukendt omfang i det socialdemokratiske bagland. Da Danmark Radio i denne uge ringede rundt til partiets kredsformænd, udtrykte 12 ud af 20 bekymring. De vil nu få et stort moralsk rygstød.

Mens partiledelsen har undervurderet modstanden ude i landet, kan Mette Frederiksen på Christiansborg forvente et mere selvbevidst Radikale Venstre. Den gamle regeringsmakker får for første gang længe et markant løft i en meningsmåling og vil bide sig fast i sin nye vindersag.

Hvor dybt problemet stikker for Mette Frederiksen, afhænger selvfølgelig af de kommende målinger, men også af, hvorvidt vælgernes fravalg ’bare’ skyldes den udskældte smykkelov eller en bredere følelse af ’nok er nok’. I det første tilfælde vil ubehaget givetvis fortage sig. I det andet er problemet mere fundamentalt.

Venstre er også under pres

Målingen tyder på, at konfiskation af asylansøgeres værdier og 3 års ventetid på familiesammenføring ikke bare skaber væmmelse i udlandet, men også ryster flere danskere, end politikerne fra Socialdemokraterne og de borgerlige partier har regnet med. Men spørgsmålet melder sig også, om Socialdemokraterne mere grundlæggende er gået for langt og er kommet i strid med kerneværdier hos kernevælgere.

På længere sigt vil Socialdemokraternes ledelse holde fast i den strammerlinje

Rigtig mange S-vælgere deler givetvis formandens bekymring for det store antal flygtninge, for udgifterne og de dårlige integrationserfaringer. Men støtter de også afskrækkelsen af mennesker på flugt og italesættelsen af flygtninge som en trussel for velfærden? Har nogen fået nok af parløbet med Dansk Folkeparti?

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

RUNE ENGELBRETH LARSEN

For regeringen og støttepartierne er det isoleret set godt nyt, at S bløder vælgere, men de betaler selv en høj pris for asylpakken og den voldsomme strammerretorik. Danmarks renommé har ifølge eksperter lidt alvorlig skade. Udenrigstjenesten har travlt med at understrege, at Danmark skam stadig er et »generøst« land, efter at regeringen længe for fuld kraft har signaleret det stik modsatte.

På kort sigt presses både regeringen og Socialdemokratiet til at skifte fokus til integration og internationale løsninger.

På længere sigt vil Socialdemokraternes ledelse holde fast i den strammerlinje, der har opbakning fra et klart flertal i folketingsgruppen. Men når vælgerne pludselig stejler, bliver det sværere at kontrollere de socialdemokrater, der har det dårligt med den hårde danske politik.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce