Foto: ANNE-MARIE STEEN PETERSEN/Politiken-Tegning
Politik

Konservative: Uffe Elbæk bærer ved til et bål, der er i flammer

Elbæk får skylden for nazi-tegning af statsministeren. Modreaktion på Twitter.

Politik

»Faldet i olieprisen - #deteruffesskyld«. »Genudsendelser i fjernsynet #uffesskyld«. »Tidevandet #uffesskyld«. »Baneløberen i kampen mod Sverige #uffesskyld«.»Red Hot Chili Peppers på Roskilde #uffesskyld«. »Når sovsen skiller #uffesskyld«.

Sådan er ordlyden i en række sarkastiske tweets i dag og i går, hvor hashtagget #uffesskyld er blevet brugt heftigt.

En af dem, der har tweetet, er Rune Langhoff, som er presserådgiver i Alternativet. Disse tweets er skrevet som modsvar på en Facebook-opdatering, som De Konservatives politiske ordfører, Mai Mercado, i går lagde ud.

Her anklagede hun Uffe Elbæk for at være i hvert fald i nogen grad ansvarlig for den negative internationale opmærksomhed, der har ramt Danmark de seneste uger. Senest illustreret ved at The Guardian i går bragte en satiretegning af statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) som nazist.

»Din taktik virker, Uffe Elbæk. Nu har du i et stykke tid været omrejsende i at levere billeder af Danmark som 30'ernes Tyskland. Du har stort kendskab til medierne og har været i gamet i mange år, så du ved udmærket, hvilke billeder du sætter på Danmark, når du giver interview, og hvad det medfører. Med citater fra dig som »det er som et ekko fra 30’erne«, har udenlandske medier grebet sagen og kører videre i samme spor«, skriver Mai Mercado blandt andet på Facebook.

Sammenlignes med Ahmed Akkari

Både Alternativets presserådgiver Rune Langhoff og mange andre har dagen i dag skrevet adskillige humoristiske modsvar, der altså kører på, at ’det hele er Uffes skyld’.

Blandt de sarkastiske tweets er: »Morgenkvalme #uffesskyld« og »Riis' punktering på enkeltstarten i 1997 #uffesskyld«.

De Konservatives Mai Mercado står ved, hvad hun har skrevet om Uffe Elbæk på Facebook.

»Jeg vil gerne pointere, at Uffe Elbæk ikke bærer hele skylden for det omdømme, som Danmark nu har fået. Han bærer ikke hovedansvaret, og jeg skal heller ikke bestemme, hvad Uffe må sige. Men han må stå til ansvar for sine udtalelser, og jeg synes, at han vidergiver et stærkt overdrevet billede af, hvad der sker i Danmark«, siger Mai Mercado til Politiken.

I sit Facebook-opslag sammenligner hun Uffe Elbæk med Ahmed Akkari, der under Muhammedkrisen turnerede rundt i udlandet og var med til at opildne til had mod Danmark.

»Uffe Elbæk bærer ved til et bål, der er i flammer. Når han sammenligner nutidens Danmark med, hvad der skete i 30’ernes Tyskland, så får de fleste billeder af kz-lejre, Krystalnatten og jødeforfølgelse. Men det er jo så langt væk fra den politiske debat i Danmark nu, som man kan komme. Derfor må Uffe stå på mål for, hvad han siger, og jeg stiller gerne op til en debat med Uffe«, siger Mai Mercado.

Og tilføjer:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Uffe undlader i udenlandske medier at videregive helt afgørende oplysninger. Derfor er det vigtigt at få sagt til udlandet, at Danmark jo tager mange flygtninge, at vi lever op til konventionerne, og at asylsøgere får bolig, sprogundervisning og bliver indsluset på arbejdsmarkeder her«.

Uffe Elbæk afviser kritik

Uffe Elbæk har blandt andet udtalt sig til BBC om de asylstramninger, der blev vedtaget i Folketinget mandag. CNN og Wall Street Journal har videregivet tweets, Elbæk har skrevet om emnet.

I et interview med den canadiske radiostation CBC 17. december udtalte Uffe Elbæk, at den såkaldte ’smykkelov’ risikerede at give folk associationer til 30'ernes Tyskland, fordi debatten gik på, om man også skulle kunne fratage flygtninge deres vielsesringe.

Uffe Elbæk, hvad er din reaktion på at blive koblet sammen med udtalelser om nazisme og holocaust?

»Det har jeg det selvfølgelig rigtigt, rigtigt dårligt med, for det er jo helt absurde beskyldninger. Alle, der kender mig, ved, at jeg hverken ville sige 'nazi' eller 'holocaust' – og da slet, slet ikke følgende udfald, som Mai Mercado er citeret for i Ekstrabladet: »Han sammenligner det jo med Holocaust. Det vil sige, at han fremstiller Danmark som et land, der slår asylansøgere ihjel«. Men det, der nok undrer mig allermest i den her sag, er, hvorfor hun overhovedet gør det? Hvad er det, der motiverer hende til at komme med de her helt udokumenterede påstande?«, siger Uffe Elbæk.

Vil du stille op til debat med Mai Mercado?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Nu har vi i Alternativet et princip om, at vi ikke deltager i mudderkast-konkurrencer – vi går efter bolden og ikke manden. Det gælder også i denne sag. Selvom det selvfølgelig er pokkers svært, når en politisk kollega kommer med så hårde personlige beskyldninger. Men jeg tror helt grundlæggende på, at så underlødige påstande netop er én af hovedårsagerne til, at danskernes tillid til politikerne er hastigt dalende. Jeg tror ikke på, at offentlig debat på det niveau gavner tilliden, så jeg har i stedet forsøgt at få fat i Mai på telefonen for at tage den én til én. Jeg vil meget gerne tale med hende«.

Hvad siger det om det politiske klima i Danmark netop nu, at De Konservative giver dig en del af skylden for den negative opmærksomhed, Danmark har oplevet fra udlandet de seneste uger?

»Det er blandt andet udtryk, hvor emotionel hele denne diskussion om flygtninge og integration er blevet. Danmark er er nærmest splittet midt over. Jeg oplever en markant voksende usikkerhed blandt flere og flere danskere om, hvor hele denne diskussion er på vej hen. Det her er gået fra at være en flygtningekrise til at være en værdikrise. Om hvad det er for et Danmark, vi ønsker«, siger Uffe Elbæk.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce