Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Foto: ANDERS RYE SKJOLDJENSEN
Politik

Her er tallene bag Socialdemokraternes vælgertab

Analyse. Politikerne på Christiansborg er i flygtningepolitikken blevet strammere end befolkningen, og Socialdemokraterne er blevet strammere end sine vælgere.

Politik

Prøv engang at gætte: Hvor mange danskere ønsker, at Danmark skal tage imod færre flygtninge?

Ud fra debatten på Christiansborg kan man måske få det indtryk, at færre flygtninge er et massivt folkekrav. Det præcise svar på spørgsmålet er ifølge en meningsmåling fra Megafon 51 procent. Altså omtrent den ene halvdel af befolkningen vil have Danmark til at tage imod færre flygtninge. Den anden halvdel mener enten, at Danmark skal tage imod flere flygtninge (31 procent) eller hverken flere eller færre (16 procent).

Målingen er foretaget efter nytårsaften med masseovergreb i Köln begået af blandt andre asylansøgere, og længe efter at flygtningestrømmene tog kraftigt til sidste efterår og blev udråbt som en trussel mod Danmarks velfærd af et bredt politisk flertal.

I den tilspidsede situation havde selv en ekspert ikke set de 31 procent komme.

»Jeg er lidt overrasket over, at en tredjedel af danskerne på nuværende tidspunkt ønsker flere«, siger Michael Bøss, der forsker i migration og holdninger til indvandring på Aarhus Universitet.

Nu kan lande i virkelighedens verden ikke bare vælge flere eller færre asylansøgere, men hvis man tolker svarene som signaler fra borgerne, ser signalfordelingen anderledes ud på Christiansborg. Her er et meget stort flertal parat til at bruge midler, som mange af dem indrømmer, de ikke selv bryder sig om, for at reducere antallet af asylansøgere.

MEGAFON

Da den meget omtalte pakke med asylstramninger blev vedtaget tirsdag i sidste uge, var der 134 mandater bag loven. Det svarer til 77 procent af de 175, der sammen med 4 nordatlantiske medlemmer sidder i Folketinget.

Politikerne på Christiansborg er i mange år blevet beskyldt for at ignorere ’folkets’ skepsis over for udlændinge. I flygtningepolitikken ser det nu omvendt ud til, at partierne har rykket sig så meget, at strammerne i befolkningen er overrepræsenteret i Folketinget.

Danskernes holdninger er imidlertid sammensat af mange dimensioner, og spørgsmålene kan stilles på mange måder.

54 procent svarer i en Megafon-måling, at de forventer, at det øgede antal flygtninge vil få en negativ indvirkning på kernevelfærden i hjemkommunen. Det advarer for eksempel Socialdemokraterne og de borgerlige partier imod.

I en anden måling svarer 55 procent, at de er bekymret for, at den danske udlændinge- og flygtningepolitik vil skade Danmarks omdømme i udlandet. 57 procent svarer, at tonen i flygtningedebatten skader integrationen. Det advarer venstrefløjen imod.

Ser man på enkelte partier, skal man være ekstra forsigtig med konklusionerne, men Megafons tal tyder på, at Socialdemokraterne og Venstre repræsenterer lige mange danskere med deres udlændinge- og flygtningepolitik. Eller måske snarere lige få. 28 procent af vælgerne svarer, at Socialdemokraternes politik er ’tilpas’, mens det for Venstre er 30 procent.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

En forskel er, at mens Socialdemokraterne både har kritikere, der mener, at partiets politik er ’for slap’ og ’for stram’, ses Venstres politik hovedsageligt som ’for stram’. Det mener knap hver anden dansker.

Tallene tyder også på, at Socialdemokraternes strammerkurs har givet partiet et problem, som Venstre langtfra har i samme omfang. 59 procent af Venstres egne vælgere er ifølge Megafon tilfredse med partiets udlændingepolitik. For Socialdemokratiet er det kun 32 procent.

Flere end hver tredje af de vælgere, der stemte på Socialdemokraterne ved det seneste folketingsvalg, svarer nu, at partiets udlændinge- og asylpolitik er ’for stram’. Spørgsmålet er, om det får dem til skifte parti.

Da Socialdemokraterne i torsdagens Megafon-måling faldt historiske 7 procentpoint i opbakning i forhold til seneste måling i november, var der givetvis rigtigt mange af netop de vælgere, der svarede, at de i stedet vil stemme på Alternativet og Radikale Venstre.

En måling fra instituttet Greens for Børsen fredag viste derimod kun en marginal nedgang til Socialdemokraterne på under et procentpoint. I Greens har strammerpartierne imidlertid tabt terræn gradvis over de seneste måneder, mens modstanderne af den stramme asylpolitik er gået frem.jesper.thobo-carlsen@pol.dk

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce