KRITIK. Kristian Jensen får i morgen en næse.
Foto: Jens Dresling/POLFOTO

KRITIK. Kristian Jensen får i morgen en næse.

Politik

Kristian Jensen får regeringens første næse

Regeringen har handlet »særdeles kritisabelt« og »helt uacceptabelt« i sag om udviklingsbistanden, hedder det i en »næse« til udenrigsministeren.

Politik

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) får formentlig den tvivlsomme fornøjelse af at modtage valgperiodens første næse fra Folketinget.

Forud for et møde i Folketingets Udenrigsudvalg tirsdag eftermiddag er der et flertal for at udtale skarp kritik af udenrigsministeren i en sag, hvor regeringen har nægtet at rette sig efter flertallet i spørgsmålet om ulandsbistandens størrelse.

De konservative vil på mødet gå sammen med oppositionen om en tekst, der bruger vendinger som »særdeles kritisabelt« og »helt uacceptabelt« om regeringens håndtering af sagen.

»Det er en enig gruppe, der tilslutter sig teksten. Målet er, at vi ikke vil have, at det sker igen. Man skal respektere flertallets beslutninger«, siger udenrigsordfører Naser Khader (K).

Beslutningen er en udløber af regeringens besparelser på ulandsbistanden på 2015-budgettet. Før jul fremlagde SF et beslutningsforslag i Folketinget, som pålagde regeringen at annullere ulandsbesparelser for cirka 1,4 mia. kr. i 2015.

Da forslaget kom til afstemning i folketingssalen, valgte de konservative at undlade at stemme, hvilket betød at SF sammen med Socialdemokraterne, de radikale, Enhedslisten og Alternativet havde flertal for beslutningsforslaget.

Siden da har regeringen og Folketinget ligget i en slags parlamentarisk stillingskrig.

Kristian Jensen har på regeringens vegne meddelt Folketinget, at regeringen ikke vil følge flertallet, hvilket regeringen ikke er formelt forpligtet til, da der er tale om et beslutningsforslag. Venstrefløjen har i skarpe vendinger opfordret regeringen til at respektere flertallet, og de konservative har afvist at gøre sagen til et kabinetsspørgsmål.

Løsningen er nu blevet en næse til udenrigsministeren, som oppositionspartierne karakteriserer som stor.

»Det er klart, at vi ikke kan vælte ham på det, men det er et klart signal om, at det her finder vi os ikke i frem over«, siger SF’s udenrigsordfører, Holger K. Nielsen.

I et udkast til udenrigsudvalgets beretning konstaterer flertallet, at »en række bistandsprojekter har måttet aflyses og dermed efterlader mennesker uden den hjælp, de har behov for samtidig med, at Danmarks ry som en troværdig samarbejdspartner i forhold til udviklingslandene kan lide et knæk«.

»Dette finder udvalget helt uacceptabelt«, hedder det videre.

Ikke første næse til Jensen

Af den grund mener Socialdemokraternes politiske ordfører, Nicolai Wammen, at der er tale om en »stor og alvorlig næse til Kristian Jensen og den samlede regering«.

»Det er et vink med en vognstang til en regering, som ikke har lagt skjul på, at den er en smal mindretalsregering og derfor havde lovet, at den ville være ydmyg og lyttende til folketingsflertallet. Derfor er den måde, den har handlet på, helt uacceptabel«, siger Wammen.

Det er ikke første gang, at Kristian Jensen modtager en næse. Tilbage i 2009 udtalte et enigt Udvalg for Forretningsorden i Folketinget »stærk kritik« af, at den daværende skatteminister havde igangsat dele af VK-regeringens skattereform, allerede inden, den var vedtaget i Folketinget.

Der har ikke været muligt at få en kommentar fra Kristian Jensen. Han har tidligere kaldt den manglende efterlevelse af Folketinget i sagen om udviklingsbistanden for »en usædvanlig sag«, men mente samtidig, at SR-regeringen gjorde det samme i foråret 2014, da den kom i mindretal om et forslag om dansk børnecheck til EU-borgere.

Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, tager den nye næse »til efterretning«, men kalder den for et »bump på vejen«.

»Vi tager det altid alvorligt, når der er et flertal, som ikke er enig med regeringen. Sådan er den parlamentariske situation, men jeg forstår ikke helt de konservative, og det kommer ikke til at få nogle konsekvenser for vores politik«, siger Michael Aastrup Jensen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce