Optimisme. Slagter Baagø har overlevet meget, siden butikken åbnede i Bjergegade i 1921. Derfor kan et storcenter ikke skræmme slagtermester Lars Woldfrom.
Foto: Jacob Ehrbahn

Optimisme. Slagter Baagø har overlevet meget, siden butikken åbnede i Bjergegade i 1921. Derfor kan et storcenter ikke skræmme slagtermester Lars Woldfrom.

Politik

Helsingør: Et center skræmmer ikke slagteren

Helsingørs borgmester frygter, at en lempelse af planloven vil dræne bymidten. Men hvorfor er citychefen i Kolding så så glad for at være nabo til Jyllands største storcenter?

Politik

Jeg skal ikke ud at ligge i noget center. Vorherre bevar mig vel. Der ved du jo ikke, hvordan vejret er«.

Skosælger Lisbeth Svegaards reaktion er klar, da Politiken spørger, hvad hun ville synes om at rykke fra bymidtens gamle huse til et nybygget storcenter uden for byen. På gågaden uden for Isabell Sko skinner solen denne torsdag formiddag. Politiken er taget til Helsingør i anledning af Kroniken i dagens avis skrevet af byens konservative borgmester, Benedikte Kiær. Her advarer hun sammen med de radikales Ida Auken mod den del af regeringens plan om en lempelse af planloven, der vil gøre det muligt at bygge endnu større storcentre, end man må i dag. Det vil nemlig få »fatale« konsekvenser for en bymidte som Helsingør, siger Benedikte Kiær.

KRONIKEN

»Hvis man begynder at give fuld los for, at man kan lægge store butikscentre, hvor man vil, risikerer man, at butikkerne i bymidten må dreje nøglen om«.

Det er især byens to store supermarkeder, Kvickly på Stjernegade og Føtex i bycentret for enden af Stengade, som borgmesteren frygter vil blive ramt af et eventuelt nyt storcenter. Og hvis først de forsvinder, forsvinder også de vindueskiggende kunder på gågaden i Helsingør, hvorefter butiksdøden vil brede sig, mener hun.

Så vi tager til Kvickly for at høre, om kunderne her kunne finde på at svigte supermarkedet i bymidten til fordel for et storcenter i udkanten. Allerede ved første forsøg er der bid: 32-årige Rasmus Petersen står ved køddisken, og selv om han lige nu befinder sig i Kvickly i Stjernegade, foretrækker han faktisk den Kvickly, der ligger i det lille storcenter Prøvestenscentret, fordi »der er mere plads«.

»Og så ligger dyrebutikken derude, så vi kan købe kattemad samtidig. Det er meget rart at kunne købe ind til flere ting på én gang«, siger han.

I den lidt mindre Kvickly i bymidten tager vi rulletrappen op på 1. sal, som byder på cykeludstyr, tøj, legetøj og et indbygget posthus. Her møder vi 76-årige Hanne Brinch, der i modsætning til Rasmus Petersen ikke kunne finde på at starte bilen for at købe ind i et storcenter. Hun foretrækker de »små specialbutikker« som den »helt vidunderlige osteforretning«.

Men hun kan se, at andre helsingoranere gerne kører så langt som til Slotsarkaderne i Hillerød for at handle i Bilka.

Koldings centerkvaler

En af de bymidter, der er blevet ramt af konkurrencen fra et storcenter, er Kolding. Her ligger Jyllands største storcenter med over 120 butikker, som, siden det åbnede for 22 år siden, har stjålet en stor del af midtbyens kunder. Alene siden 2007 er antallet af butikker i Koldings centrale bymidte, 3 km fra Kolding Storcenter, faldet med 45, konkluderede en rapport sidste år. Alligevel har citychefen for handelssammenslutningen City Kolding, Mette Schumacher, lært at holde af sin nye nabo. For godt nok er flere detailbutikker flyttet eller lukket, men de seneste år er servicebutikker som frisører og cafeer rykket ind i de forladte lokaler:

Men det er klart, at jo flere vi bliver om det, jo mindre bliver der til os alle sammen

»Tiderne har ændret sig, og midtbyen har tilpasset sig. Jeg tror, vi har 70 spisesteder nede i midtbyen i dag«, siger hun. Storcentret har nemlig også trukket nye kunder til fra andre byer, og derfor er hun glad for, at storcentret ikke ligger i Haderslev, Fredericia eller Vejle i stedet.

Tilbage i Nordsjælland er et center uden for Helsingør Kommune netop borgmester Benedikte Kiærs allerstørste frygt. Derfor var hun sidste år med til – med planloven i hånden – at tvinge Hillerød til at droppe planerne om at bygge endnu et storcenter:

»Det kan godt være, at vi passer på vores egen bymidte ved ikke at lave et stort butikscenter i kanten af byen, men hvis man fuldstændig slipper den overordnede planlægning mellem kommunerne, risikerer alt vores arbejde at blive underløbet«, siger Benedikte Kiær.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Der skal dog mere end et storcenter til at få slagtermester Lars Woldfrom til at ryste i bukserne bag disken i Slagter Baagø. For hvis bare bymidten i Helsingør får lige så gode parkeringsmuligheder som et eventuelt nyt storcenter, vil kunderne ikke svigte bymidten, mener han.

En af hans faste kunder er borgmesteren selv, der kommer for at købe smørrebrød eller møre bøffer af krogmodnet kød. For hvis kvalitet og service er i top, vil kunderne blive ved med at komme, siger Lars Woldfrom:

»De søger nemlig den gode kvalitet, og det går aldrig af mode«, siger slagtermesteren, inden han selv slår skår i optimismen: »Men det er klart, at jo flere vi bliver om det, jo mindre bliver der til os alle sammen«.

----------------------

Rettelse: I en tidligere version havde vi en fejl placeret Kvickly i det gamle Helsingør i Strandgade.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce