Foto: Anders Rye Skjold Jensen (arkiv)
Politik

Danske strammer-partier om kritik fra Portugal: Det er lidt komisk

Portugal må have misforstået stramning og burde gribe i egen barm, mener danske politikere.

Politik

Partierne bag de seneste stramninger på asylområdet tager det afslappet, at Portugals parlament har taget kraftigt afstand fra selvsamme regler.

Det er myndighedernes mulighed for at beslaglægge værdigenstande fra asylansøgerne, der har vakt opsigt i det portugisiske parlament. De har enstemmigt vedtaget en erklæring, hvor det blandt andet fremgår, at den danske lov et »chokerende eksempel« og signalerer et »klart politisk, juridisk, socialt og civilisatorisk tilbageskridt«.

LÆS MERE

Men de portugisiske politikere har muligvis misforstået loven, siger udlændingeordfører Dan Jørgensen (S).

»Nu har jeg ikke set udtalelsen, men faktum er jo, at hvis den bygger på den misforståede mediedækning, der har været internationalt, så forstår man det måske bedre. Mange har jo ikke opdaget, at vi faktisk fik ændret lovgivningen«, siger han.

Inden loven blev vedtaget, blev den præciseret, sådan at værdier med personlig affektionsværdi blev fritaget, ligesom man hævede grænsen for hvor store værdier asylansøgerne må beholde.

Dan Jørgensen skyder samtidig tilbage på Portugal for at tage imod relativt færre asylansøgere end Danmark.

»Jeg synes helt generelt, at mange af de lande, som har kritiseret Danmark, også burde kigge lidt på sig selv. For vi løser jo en langt større byrde, end de gør. Dermed ikke sagt, at de ikke godt kan have legitime kritikpunkter af enkelte dele – specielt det, der ikke blev gennemført – men det er da lidt paradoksalt, at vi skal kritiseres som sådan et land, der ikke gør nok, når mange af de lande, der kritiserer os, gør langt mindre«, siger han.

Venstre: Lidt komisk

Venstres udlændingeordfører, Marcus Knuth, siger om sine portugisiske kolleger:

»Det undrer mig, at de ikke har bemærket, at en lang række andre europæiske lande har en lovgivning, som er betydeligt mere omfattende på samme område«.

Knuth tilføjer, at han ikke vil gøre »et større nummer« ud af sagen. Ligeledes vil han heller ikke blande sig i, hvor mange asylansøgere Portugal tager imod.

»For Danmark er antallet af asylansøgere noget, vi selv styrer, så jeg vil ikke begynde at pege fingre af andre lande – jeg synes bare det er lidt komisk, og det virker lidt populistisk«, tilføjer han om den portugisiske kritik.

DF: De bjæffer med

Hos Dansk Folkeparti tvivler udenrigsordfører Søren Espersen på, at »de portugisiske parlamentsmedlemmer overhovedet har sat sig ind i, hvad det drejer sig om«.

»De har simpelthen bare bjæffet med i forhold til, hvad den internationale presse har skrevet«, siger han og tilføjer, at reglen om beslaglæggelse af værdigenstande svarer til, at danske statsborgere heller ikke kan få kontanthjælp, hvis de er velhavende.

»Der har været mange eksempler på, at folk ligefrem har solgt deres ejendomme i Syrien, inden de er taget af sted, og har fået fuld betaling på det. Og har omsat de kontanter, man har fået ved salget til værdigenstande, inden man tog ud af landet. Der er der jo ingen rimelighed i, at man kan komme til Danmark og have et fuldt velfærdssystem, som tilbyder alt, og samtidig må man have lov til at have en stor formue. Det giver jo ikke mening«, siger han.

Det har ikke været muligt at få en uddybende kommentar fra formanden for udenrigsudvalget i det portugisiske parlament, Sérgio Sousa Pinto.

Redaktionen anbefaler:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce