Pres. Radikales leder, Morten Østergaard, vil presse Søren Pind til mere åbenhed.
Foto: ANDERS RYE SKJOLDJENSEN

Pres. Radikales leder, Morten Østergaard, vil presse Søren Pind til mere åbenhed.

Politik

Inden møde: R og SF presser Pind for mere åbenhed

Radikale Venstre er parat til at ophæve forliget om offentlighedsloven, hvis ikke Venstre og Socialdemokraterne går med til at ændre loven.

Politik

Dagen inden justitsminister, Søren Pind (V), skal drøfte offentlighedsloven med aftaleparterne på Christiansborg, lægger de radikales leder Morten Østergaard pres på regeringen.

Morten Østergaard er klar til at ophæve forliget om offentlighedsloven, hvis ikke Venstre og Socialdemokraterne er parate til at lempe loven i denne valgperiode.

»Det afgørende for mig er, at vi får ændret offentlighedsloven med det nuværende Folketing. Derfor siger vi nu klart til Socialdemokraterne og Venstre, at hvis ikke de vil rykke sig, så vil radikale lave en aftale med et alternativt flertal uden om forligskredsen, som så træder i kraft efter næste valg«, siger Morten Østergaard.

Dermed er fronterne trukket hårdt om mellem partierne bag loven – V, S, R, SF og K – når de mødes hos justitsminister Søren Pind i morgen tidlig.

SF støtter Radikale

Også SF er klar til at bryde forlig om offentlighedsloven, hvis den ikke bliver opblødt. Det skriver Berlingske. Noget partiets formand, Pia Olsen Dyhr, ligeledes bekræfter over for Politiken.

»V og S må forstå, at de er i mindretal. Hvis ikke regeringen retter ind, så kan de i sidste ende blive nødt til det«, siger hun.

Indtil i oktober var ingen af forligspartierne klar til at ændre loven, men forud for det konservative landsråd i oktober bebudede den konservative formand, Søren Pape Poulsen, med opbakning fra SF og Radikale Venstre, et opgør med loven.

Justitsminister Søren Pind svarede de kritiske partier igen ved at afvise enhver form for ændring af offentlighedsloven.

»Jeg opfatter mest af alt det her som en landsrådshilsen, der skal piske de medier op, der hader offentlighedsloven«, sagde justitsministeren dengang til DR.

Vil finde en løsning

Morten Østergaard forklarer, at de radikale først og fremmest vil forsøge at finde en løsning med forligspartierne på de kommende møder. Men fastholder Søren Pind sin linje fra efteråret, kan han inden næste folketingsvalg meget vel se et flertal imod sig.

»Den tilgang Venstre havde til de konservative, laver man ikke med os. Selv et utrænet øje kan se, at loven ikke har haft den effekt, den var tiltænkt. Det kan vi ikke leve med«, siger Morten Østergaard.

Både Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Alternativet og Liberal Alliance er modstandere af loven, fordi den ifølge partierne mørklægger for meget. Det samme gælder SF, og derfor kan et flertal i Folketinget lempe reglerne med virkning efter næste valg, hvis radikale vælger at ophæve forliget.

Ombudsmanden skal planlagt evaluere loven i 2017. Flere partier mener, at evalueringen bør fremrykkes og ændres, så ombudsmanden ikke kun skal tage stilling til administrationen af loven, men også om loven skal laves helt om.

Søren Pind: Politisk aftale

Det har ikke været muligt for Politiken at få et interview med justitsminister Søren Pind, men i en mail til avisen skriver han, at offentlighedsloven bygger »på en politisk aftale« mellem et flertal af Folketingets partier. Han afviser at svare på, om han er parat til at ændre loven som de radikale kræver, men skriver i stedet.

»I begyndelsen af næste år går Ombudsmanden i gang med en redegørelse om brugen af loven. Når vi har fået den, kan vi vurdere, om der er behov for ændringer i reglerne«, skriver Søren Pind.

De konservatives formand, Søren Pape Poulsen, forklarer, at han først vil mødes med Pind, før han forholder sig til den radikale melding.

»Jeg kan i hvert fald sige, at vi overholder forligstraditionen no matter what«, siger Pape, der dog stadig mener, at det kun er et spørgsmål om tid, før loven bliver ændret.

Hos Socialdemokraterne understreger retsordfører Trine Bramsen i en sms til Politiken, at partiet »tager drøftelser inde på mødet – ikke i avisen, men har som parti ikke tradition for at ophæve forlig«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce