Statsjob. Lars Løkke Rasmussen (V) demonstrerede, hvor stor vægt regeringen lægger på udflytningen af 3.900 statslige jobs ved at møde op til åbningen af Færdselsstyrelsen i Ribe.
Foto: Michael Drost-Hansen

Statsjob. Lars Løkke Rasmussen (V) demonstrerede, hvor stor vægt regeringen lægger på udflytningen af 3.900 statslige jobs ved at møde op til åbningen af Færdselsstyrelsen i Ribe.

Politik

Nye folk snupper provinsens statsjobs

Statsansatte følger næppe med, når deres jobs bliver flyttet ud i landet. Men det er let at skaffe nye folk.

Politik

Der var tid til en snak med statsministeren, da udflytningen af statslige arbejdspladser for alvor gik i gang. I går – den første dag i februar – havde statsministeren fundet vej til Ribe, hvor Færdselsstyrelsen slog dørene op til sin nye residens med taler og blødt brød.

I første omgang er der 40 ansatte i Ribes nye styrelse: 15 nyansatte jurister og 15 nyansatte HK’ere. Og så 10 bilinspektører, men de kører ud hjemmefra til deres opgaver rundtomkring i landet. Ingen ’gamle’ medarbejdere er indtil videre flyttet med.

»De nuværende medarbejdere i Færdselsstyrelsen har fået en frist til at afgøre, om de vil flytte med til Ribe«, siger vicedirektør Martin Lindgreen, Trafik- og Bygningsstyrelsen, hvor Færdselsstyrelsen hører til.

De 40 nyansatte i Ribe skal i løbet af den kommende tid have 30 kollegaer, så styrelsen bliver bemandet med i alt 70 medarbejdere. Vicedirektøren tør ikke give noget bud på, hvor mange ansatte der vil følge med fra København til Ribe.

Men Færdselsstyrelsen, der blandt andet holder øje med landets synshaller og lastbilernes køreskiver, har oplevet opsigelser, i kølvandet på at planerne om flytning til Ribe blev offentlige.

Prouktionstab skal undgås

»Vi håber naturligvis, at så mange som muligt vil følge med over. Vi har givet dem frist til 1. marts med at tage stilling til, om de vil flytte med, så de har god tid til at tage stilling. Det vil være godt at få deres erfaring og kompetence«, siger Martin Lindgreen, der oplyser, at der var 89 ansøgere til de 15 juriststillinger og mere end 300 ansøgere til jobbene som HK’ere.

»Der var tale om meget kvalificerede ansøgere«, siger Martin Lindgreen.

De 30 nye medarbejdere skal nu oplæres af deres rutinerede kollegaer i København.

Vi er lige ved at stå i en situation, hvor der ikke er tale om udflytning, men om nyetablering af arbejdspladser

»Der bliver et intensivt 14-dages oplæringsforløb. Det kommer til at foregå ved, at nogle tager til Ribe, og andet vil foregå via videokonferencer eller telefon«.

Er det ikke en noget utraditionel situation at skulle starte en afdeling op med udelukkende nye medarbejdere?

»Det er klart, at det bliver en udfordring. Vores vigtigste opgave bliver at sørge for, at borgerne og virksomhederne ikke kommer til at opleve et produktionstab i forbindelse med udflytningen«.

Kan I klare den opgave?

»Det vil vi gøre alt for«.

Meget få vil flytte med

Regeringen offentliggjorde i oktober en ambitiøs plan om at udflytte 3.900 statslige arbejdspladser fra København til provinsen, og nu begynder planen altså at blive til virkelighed.

Fagforbundet Djøf har 1.500 medlemmer, som er berørt af flytningerne, og undersøgelser blandt dem viser, at meget få har planer om at flytte med jobbet.

»Vi er lige ved at stå i en situation, hvor der ikke er tale om udflytning, men om nyetablering af arbejdspladser«, siger formand Sara Vergo, Djøf Offentlig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det kan ikke undgå at få konsekvenser for de borgere og virksomheder, der skal bruge de statslige institutioner. Jeg er ikke i tvivl om, at der det er muligt at finde kvalificerede ansøgere overalt i landet, men der vil gå et år eller to, før de er oppe på niveau igen. Vi har set, at seks af syv medarbejdere i Energiklagenævnet har sagt op. Det må have konsekvenser«, siger Sara Vergo, der understreger, at hun grundlæggende er tilhænger af, at der er statslige arbejdspladser jævnt fordelt over hele landet.

»Der er kun sat 400 millioner kroner af til flytningen, og det ved selv finansministeren ikke rækker. Derfor kan medarbejdere, der flytter hele familien med fra København til Hjørring, risikere at stå uden job, hvis og når der kommer en sparerunde«, siger Sara Vergo.

Netop i Hjørring er Statens Administration, der står for løn til statsansatte og regnskaber for 140 statsinstitutioner, så småt begyndt etableringen af en arbejdsplads med cirka 230 ansatte.

I går begyndte 4 akademikere på den fremtidige arbejdsplads på Hjørrings kaserne. Og til marts følger yderligere 58 medarbejdere og til april 15 mere.

»Der er tale om nyansatte«, siger konstitueret direktør Trolle Klitgaard Andersen.

»Jeg tør ikke sige, hvor mange af de nuværende ansatte som flytter med. Vi holder i øjeblikket samtaler med hver enkelt for at få en indikation af, om de vil med«, siger Klitgaard Andersen.

Når ansatte får varslet den konkrete flyttedato i løbet af foråret, har de 14 dage til at tage stilling.

Allerede nu har 64 medarbejdere sagt deres job op.

»Jeg tror ikke, der er ret mange, som vil ende med at flytte med. Men vi har fået mange og meget kvalificerede ansøgninger til stillingerne«, siger direktøren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hvad betyder det?

»Det betyder, at vi sætter alt udviklingsarbejde i stå. I stedet sætter vi fokus på sikker drift, så de statsansatte får deres løn, og statsinstitutionerne får lavet deres regnskaber«.

Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering er også småt i gang flytte op mod 40 jobs til Brønderslev og har fået 84 ansøgninger til et juristjob, de har slået op.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce