Ændring. Morten Østergaard (R) kræver offentlighedsloven ændret i denne regeringsperiode.
Foto: Thomas Borberg (arkiv)

Ændring. Morten Østergaard (R) kræver offentlighedsloven ændret i denne regeringsperiode.

Politik

Østergaard: Udskældte paragraffer, som mørklægger mest, skal fjernes

Partier bag offentlighedsloven mødes i dag til drøftelser om lovens fremtid.

Politik

Den udskældte offentlighedslov skal ændres i denne regeringsperiode, kræver de radikales leder, Morten Østergaard.

På et møde med justitsminister Søren Pind her til morgen vil han meddele regeringen, at radikale vil opsige forliget om offentlighedsloven, hvis ikke Venstre og Socialdemokraterne går med til at ændre loven, som et flertal i Folketinget kræver.

Det betyder, at et alternativt flertal uden om de to partier kan vedtage ændringer, som træder i kraft senest efter næste valg.

»Hvis det går op for os, at man i forligskredsen ingen lydhørhed har og bare blokerer for de ændringer, vi andre vil have, så er vi parat til at bruge et flertal uden om forligskredsen til at gennemføre vores politik«, siger Morten Østergaard.

Han forklarer, at han ikke »har en konkret lovtekst parat«, men at partiet mener, at en række udskældte bestemmelser – herunder paragraf 24, som blandt andet mørklægger ministerbetjening – bør ændres.

»Det er de regler, som mørklægger mest, og hvor praksis strider åbenlyst mod den hensigt, vi havde, da vi vedtog loven«, siger Morten Østergaard.

Det kan jo ikke være sådan, at Venstre og Socialdemokraterne kan få vetoret her, når alle andre i Folketinget er imod

Det virker som en belejlig holdning for et parti, der ikke længere er i regering?

»De regler, vi vil ændre, vil træde i kraft på en måde, så det rammer os selv, den dag vi sidder i regering igen. Når jeg vælger at skærpe tonen nu, er det også for at forpligte mit parti på, at det ikke bare er oppositionssnak«.

Men I lovede også ændring af partistøtten, før I kom i regering med S og SF – og det skete jo ikke?

»Der blev faktisk lavet et ganske gedigent stykke arbejde for at ændre de regler. Men vi nåede ikke at blive færdige, og så kom valget«, forklarer Morten Østergaard.

Kan du forstå, hvis der er partier, der synes, at det er at løbe fra en aftale, hvis I opsiger et forlig?

»For mig er det afgørende, at det løses i den her valgperiode. Derfor håber jeg selvfølgelig, at man vil lytte til hinanden i forligskredsen. Men det kan jo ikke være sådan, at Venstre og Socialdemokraterne kan få vetoret her, når alle andre i Folketinget er imod«.

Men der var jo stribevis af advarsler dengang. Fortryder du loven?

»Nej, jeg vil gerne fastholde, at det var berettiget, at vi ændrede reglerne i 2013. Men det er helt afgørende, at vi får gang i en proces nu, hvor vi erkender, at det er sket på en forkert måde«.

Noget gik der jo tydeligvis galt?

»Paradokset var, at på den ene side var det den bedste og mest dybdegående lovrevision i mands minde. Der var lagt utrolig meget arbejde i det over flere år. Det var vores forventning, at loven ville føre til mere offentlighed. Men enhver kan jo se, at det er det modsatte, der gør sig gældende«.

Regeringen har jo over flere omgange givet udtryk for, at den står vagt om forliget. Tror du, at du kan få dem til at ændre holdning?

»For os i Radikale Venstre er det hjerteblod. Når jeg tager bladet fra munden nu, er det jo blandt andet på grund af den kolde afvaskning, som Konservative fik i efteråret. Vi kender alle spillets regler, og dem benytter vi os af, hvis det bliver nødvendigt«, siger Morten Østergaard.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce