Formanden. Mette Frederiksen (S) har i dag præsenteret Socialdemokraternes integrationsudspil. (arkivfoto)
Foto: Ditte Valente/POLFOTO

Formanden. Mette Frederiksen (S) har i dag præsenteret Socialdemokraternes integrationsudspil. (arkivfoto)

Politik

Ekspert tvivler: S-forslag kan ikke hjælpe alle flygtninge i arbejde

Flygtninge skal i job frem for have sprogundervisning, siger S. Professor tvivler på, at det er realistisk, mens danske virksomheder er parat til at hyre flygtninge, der taler engelsk.

Politik

Socialdemokraterne melder sig nu på banen med deres bud på, hvordan Danmark skal integrere de 35.000 flygtninge og familiesammenførte, som man forventer, at kommunerne skal tage i mod i år.

I udkastet foreslår Socialdemokraterne blandt andet, at indvandrere skal i arbejde fra første dag, de kommer ud i kommunerne, og at arbejde skal komme før sprogundervisning.

»Den kommunale velfærd vil blive sat under så voldsomt pres, at vi må stoppe op nu og sadle om. Derfor fremsætter vi en pakke nu, som kan få flygtninge i job, så vi kan sikre, at der er råd til velfærd i fremtiden«, siger formand Mette Frederiksen (S) på et pressemøde i Horsens.

Men om det i praksis kan lade sig gøre at få indvandrere i arbejde fra den dag, de kommer ud i kommunerne, sår professor i økonomi ved KORA, Jacob Arendt Nielsen, tvivl om.

»Vi har en meget begrænset viden om, om det her reelt er en god ide. Der vil jo oplagt være mange ting, som de her indvandrere ikke kender til i forhold til det danske arbejdsmarked. Derudover vil der være nogle store sproglige begrænsninger«, siger han.

Professoren fremhæver desuden, at 30 procent af de flygtninge, der kommer til Danmark, har nogle psykiske problemer og derfor vil være begrænsede i forhold til at arbejde fra dag et. Samtidig tvivler han på, at der vil være nok arbejde at få for indvandrere, som ikke kan tale hverken dansk eller engelsk.

Ledere vil ansætte uden danskkundskaber

For de flygtninge, der hverken kan tale dansk eller engelsk, er jobmulighederne stadig uvisse. Men for dem, som kan engelsk, lader der nu til at være en vilje hos virksomhederne til at ansætte dem.

En ny undersøgelse, som analyseinstituttet YouGov har lavet for Ledernes Hovedorganisation, viser nemlig, at de danske virksomheder gerne vil ansætte udlændinge, selv om de ikke kan tale dansk. Analyseinstuttet YouGov har spurgt 1.870 ledere i private virksomheder, om engelskkundskaber i sig selv er nok til en ansættelse. Mere end 7 ud af 10 virksomhedsledere siger ja.

»Jeg var klar over, at de helt store virksomheder med stor personaleudskiftning og ambitiøs CSR-politik ville kunne håndtere det, men det overrasker mig, at der er den samme indstilling hos de små virksomheder. Det er altså i hele erhvervslivet, der er opbakning til det, og det giver god mening«, siger formand i Ledernes Hovedorganisation, Svend Askær.

På baggrund af undersøgelsen har Svend Askær derfor en klar anbefaling til politikerne: Screen flygtingene hurtigt, så de kan komme i gang med at arbejde.

»Vi behøver ikke tale så meget om, at man skal bruge lang tid på at lære dansk, inden du kommer ud i praktik eller på arbejdsmarkedet. Vi ved jo godt, at dansk er enormt svært at lære, så hvorfor forhale integrationen på den baggrund? I stedet skal man screene dem hurtigt for, om de kan engelsk, så man kan få dem ud på arbejdsmarkedet. Og det kan kun gå for langsomt«

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Succeskommune: Både sprog og job er vigtigt

Analyse- og rådgivningsfirmaet LG Insight lavede i sensommeren en analyse over de kommunale aktiveringsforløb i perioden 2010-2014. Blandt andet Slagelse blev her fremhævet for at gøre det godt med at få udlæninge integreret på arbejdsmarkedet.

Helle Sofie Larsen er leder af kommunens flygtninge- og integrationsindsats i jobcentret, og ifølge hende skyldes kommunens succes, at man laver en hurtig kompetencescreening og en helhedsorienteret indsats:

»Vi sørger først og fremmest for, at der er et godt samarbejde på tværs af de kommunale institutioner, så der også er sørget for, at børnene kommer i skole eller dagtilbud. Så har vi en god dialog med virksomhederne, hvor de kan få hjælp med nogle udfordringer, ikke på fire dage men på fire timer, og hvor vi kan sende en tolk ud, hvis der er problemer med nogle instrukser. Og til sidst er sprogundervisningen også vigtig, og vi klarer os godt, selv om vi har mange analfabeter. Så det handler virkelig om at køre de forskellige spor parallelt frem for hver for sig«, siger Helle Sofie Larsen.

Hun er helt enig i, at alle skal ud i arbejde hurtigst muligt, så de kan indgå i nogle sammenhænge og få en almindelig dagligdag. Hun understreger, at hun ikke kender til Socialdemokraternes udspil, men mener i det hele taget, at debatten om job frem for sprogundervisning er mærkelig.

»Det er en sjov diskussion om det er job først eller sprogundervisning først. Det er en lineær tankegang, at man skal det ene, før man kan det andet, men tingene kører jo parallelt. De to ting er lige vigtige, hvis man skal skabe en god integration«, siger hun.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce