Skræddersyet. Udenrigsminister Kristian Jensen(V) håber på, at Danmark kan drage fordel af en mulig ny aftale mellem EU og Storbritannien.
Foto: Jens Dresling (arkiv)/POLFOTO

Skræddersyet. Udenrigsminister Kristian Jensen(V) håber på, at Danmark kan drage fordel af en mulig ny aftale mellem EU og Storbritannien.

Minister ønsker sikring af dansk velfærd i EU-aftale

En ny aftale mellem EU og Storbritannien skal benyttes til at værne om dansk velfærd, siger udenrigsministeren.

Politik

Den danske regering vil forsøge at benytte en eventuel ny aftale mellem EU og Storbritannien til at sikre sig mulighed for at begrænse andre EU-borgeres adgang til sociale ydelser i Danmark.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) forklarer, at regeringen kan støtte EU’s udspil til en aftale med Storbritannien, men i de kommende uger vil arbejde for at skaffe opbakning til, at andre EU-lande også kan udnytte de indrømmelser, som briterne har fået.

Fredag kommer premierminister David Cameron på besøg i Danmark som en del af en europæisk rundrejse for netop at diskutere sagen.

»Vi kunne godt tænke os, at der også på nogle flere af vores velfærdsydelser var en sikkerhed for, at vi selv definerede, hvordan vores udvikling skal være«, siger Kristian Jensen.

Nødbremse

Meget tyder på, at Danmark og andre medlemslande kan bruge aftalen mellem EU og Storbritannien til at justere reglerne for udbetaling af børnecheck.

Konkret skal størrelsen på børnechecken fremover kunne justeres efter leveomkostningerne i det land, hvor den sendes hen.

Til gengæld er det usikkert, hvorvidt Danmark og andre lande kan blive omfattet af den såkaldte nødbremse, der gør det muligt at udelukke vandrende arbejdstagere fra andre EU-lande fra visse sociale ydelser i flere år, hvis en ekstraordinær tilstrømning skaber »alvorlige vanskeligheder« for landets arbejdsmarked og offentlige system.

Formand for EU-kommissionen Jean-Claude Juncker omtaler den såkaldte nødbremse som »skræddersyet til bekymringerne i Storbritannien«.

Endnu er der tale om et udkast, som Danmark og de øvrige lande skal forhandle på et EU-topmøde senere i februar.

»Jeg tror, at der vil være et ønske – ikke bare fra Danmark, men fra flere andre lande, der har udfordringer på velfærdsområdet – om at få en klarhed over rækkevidden«, siger Kristian Jensen, der principielt ønsker mulighed for at regulere adgangen til alle ydelser i det danske socialsystem.

Frygt for velfærdsturisme

Mens den danske regering også vil kunne blåstemple udkastet til en aftale mellem EU og Storbritannien, har Polen og andre lande i Central- og Østeuropa tidligere anset det for at være et brud med principperne bag det indre marked, hvis man undtager vandrende arbejdstagere fra de rettigheder, der normalt gælder på arbejdsmarkedet i et EU-land.

Den danske regering har ikke kunnet pege på omfattende såkaldt velfærdsturisme, men argumenterer for, at det kan blive et problem.

Man har krav på det samme som andre i landet. Spørgsmålet er, hvilke forudsætninger og krav vi må stille til optjening, indtjening og forudsætninger for at få ydelserne

»For mig at se drejer det indre marked sig om retten til at rejse for at arbejde, ikke rejse for at kræve ydelser«, siger Kristian Jensen.

Hvis man rejser efter et arbejde og betaler skat, har man så ikke krav på samme ydelser som alle andre i landet?

»Man har krav på det samme som andre i landet. Spørgsmålet er, hvilke forudsætninger og krav vi må stille til optjening, indtjening og forudsætninger for at få ydelserne«, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

DF: Vi må smede mens jernet er varmt

Når I vil lave den her øvelse, er det så, fordi I synes, at når man kommer hertil fra for eksempel Polen og arbejder og betaler skat, så er det urimeligt, at man har ret til de ydelser, der følger med?

»Det er klart, at hvis man kommer som polak og arbejder her i længere tid og betaler sin skat i Danmark i længere tid, så er man også berettiget til at få de samme ydelser som andre, der er her. Spørgsmålet er, hvor meget skal man arbejde, og hvor længe skal man være her. De spørgsmål skal, mener vi, defineres af landene selv og ikke af EU eller EU-domstolen«.

DF-formand Kristian Thulesen Dahl tager meldingen fra Kristian Jensen som et af flere tegn på, at Venstre »flytter sig« i debatten om velfærdsydelser til vandrende arbejdstagere, der har stået på i flere år.

»Kristian Jensen har i hvert fald tidligere ikke forholdt sig så kritisk til det EU-system, der gør det svært for os at styre de her ting«, siger Thulesen Dahl og opfordrer regeringen til at »smede, mens jernet er varmt«.

Socialdemokraterne bakker som udgangspunkt op om regeringens bestræbelser, siger EU-ordfører Peter Hummelgaard.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce