udenrigspolitik. Kristian Jensen vil blandt andet tale kvindeundertrykkelse med styret i Saudi-Arabien.
Foto: HASSAN AMMAR (arkiv)/AP

udenrigspolitik. Kristian Jensen vil blandt andet tale kvindeundertrykkelse med styret i Saudi-Arabien.

Politik

Kristian Jensen før kontroversielt besøg: Jeg går ikke på kompromis for at få solgt en ost

Erhvervsfremstød i Saudi-Arabien skal også bruges til kritisk dialog, garanterer udenrigsministeren.

Politik

Det kan godt være, at Saudi-Arabien forbyder kvinder at køre bil, halshugger homoseksuelle og forbyder både kristendommen og jødedommen. Men Saudi-Arabien »rummer spændende muligheder for dansk erhvervsliv«, siger udenrigsminister Kristian Jensen i et samråd, hvor han trods kritik fastholder planen om et besøg i den stærkt kritiserede oliestat.

»Hvis ikke vi skulle handle med lande, som ikke lever op til danske standarder for menneskerettigheder, hvad er det så for en eksport, man forestiller sig«, spørger Kristian Jensen, der garanterer, at han også frem føre en kritisk dialog med styret:

»Jeg går ikke på kompromis med dialogen om menneskerettigheder for at få solgt en ost mere eller mindre. Hvis vi ikke kan gennemføre en kritisk dialog omkring menneskerettigheder, når vi er af sted, er mødet formålsløst«.

LÆS MERE

Socialdemokraterne og Enhedslisten har kaldt Kristian Jensen i samråd i Udenrigsudvalget, fordi han sammen med flere andre ministre og kronprinsparret deltager i et dansk erhvervsfremstød i Saudi-Arabiens hovedstad, Riyadh, hvor også 44 virksomheder samt interesseorganisationer som Dansk Industri og Landbrug & Fødevarer deltager.

Der er tale om »måske det mest fundamentalisitke land i verden«, siger udviklingsordfører Mette Gjerskov (S), mens udenrigsordfører Nikolaj Villumsen (EL) betegner landet som et »brutalt diktatur uden ytrings- og forsamlingsfrihed«. En del af de kritiske spørgsmål går også på, at der er deltagelse af kongehuset, som er apolitisk og derfor ikke kan udtrykke kritik af styret i Saudi-Arabien.

»Jeg synes, det er skandaløst. Danmark bør under ingen omstændigheder støtte op om et land, der halshugger og pisker demokratiforkæmpere og lader sine prinser yde massiv finansiel støtte til Islamisk Stat. Danmark burde i stedet gå i front med målrettede sanktioner mod det saudiarabiske kongediktatur«, siger han.

Generelt ser Danmark og Saudi-Arabien »ikke ens på ret meget«, erkender Kristian Jensen. Men han bemærker, at Danmark er »allieret« med Saudi-Arabien i kampen mod terrorbevægelsen Islamisk Stat og årligt eksporterer for cirka 5 milliarder kroner til oliestaten.

»Er vi allierede? Det er et stort ord. På nogle områder arbejder vi sammen. Men bestemt ikke alle«, siger Kristian Jensen.

SR sendte selv minister af sted

Det er kun halvlandet år siden, at SR-regeringen selv sendte udenrigsminister Martin Lidegaard (R) til Saudi-Arabien. Hertil kommer, at det forestående erhvervsfremstød blev sat i værk under SR-regeringen, der havde magten frem til juni 2015, skriver udenrigsminister Kristian Jensen i et skriftligt svar til Udenrigsudvalget:

»Erhvervsfremstødet med deltagelse af kronprinsparret til Saudi-Arabien blev aftalt og planlagt under den tidligere regering«, står der i brevet, hvor han oplyser, at de indledende overvejelser om et muligt erhvervsbesøg i Saudi-Arabien blev påbegyndt i maj 2014.

»Og rejsen var fra september 2014 opført i Udenrigsministeriets rullende plan over officielle erhvervsfremstød og ministerrejser med erhvervsindhold, der bruges til information, planlægning af minister- og andre rejser og koordination såvel internt i Udenrigsministeriet og i centraladministrationen som med erhvervsorganisationerne«, skriver han videre.

Blandt andre tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard (R) understreger, at embedsapparatet forbereder mange ting, der først skal godkendes politisk senere. Mette Gjerskov kan heller ikke se, at tidspunktet for planlægningen spiller en rolle for det forestående besøg.

De seneste måneder er udviklingen i Saudi-Arabien blevet værre, og det fordrer, at Kristian Jensen rejser til Saudi-Arabien med en skærpet kritik, mener Gjerskov, der fremhæver landets omfattende henrettelse af 47 mennesker i begyndelsen af januar.

Selv om det er »latterlig småligt«, at kvinder ikke må køre bil, præges Saudi Arabien af flere tendenser, siger Kristian Jensen. Ja, landet henretter flere mennesker og »strammer« på flere områder den kurs, der står i modstrid med menneskrettighederne. Men, siger Jensen, handel kan skabe forbindelser, der giver mulighed for at påvirke landet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Der er nogle steder, hvor de åbner op. Og vi skal selvfølgelig ind at understøtte nogle af de steder«, siger ministeren, der undrer sig over, at Mette Gjerskov »bliver så hidsig« over hans bemærkning om, at planlægningen af turen begyndte under SR-regeringen.

LÆS MERE

Et stykke inde i samrådet siger Kristian Jensen dog, at man i lyset af den ekstraordinære situation »opgraderer den politisike dialog«. Adspurgt af Mette Gjerskov, hvad det konkret betyder, nævner udenrigsminsiteren fire punkter, som han vil i dialog med Saudi-Arabien om: kvinders rettigheder, ytringsfrihed, dødsstraf og fysisk afstraffelse.

»Det er ikke en udtømmende løste«, understreger han.

Besøget i Saudi-Arabien finder sted fra 28. februar til 1. marts.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce