Høringer. Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, ønsker at kopiere en norsk model til kontrol af bl.a. embedsmænd. Dette skal ske ved parlamentariske høringer.
Foto: Anders Rye Skjoldjensen/POLFOTO

Høringer. Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, ønsker at kopiere en norsk model til kontrol af bl.a. embedsmænd. Dette skal ske ved parlamentariske høringer.

Politik

Kjærsgaard: Politikere skal afhøre embedsfolk

Står det til Folketingets formand, skal langvarige og dyre kommissioner erstattes af et særligt kontroludvalg på Christiansborg, der kan udfritte embedsmænd.

Politik

Landets embedsmænd skal i fremtiden tåle at blive indkaldt og konfronteret ansigt til ansigt af politikerne på Christiansborg.

I dag mangler vi et organ imellem et åbent samråd og en undersøgelseskommission

Det mener Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), der nu sætter alle sejl til for at udskifte langvarige og milliondyre kommissioner med såkaldte parlamentariske høringer, hvor politikerne som noget nyt får lov at afhøre både ministre og embedsmænd.

»I mange tilfælde tager en undersøgelseskommission så lang tid, at når den er færdig, kan ingen huske, hvorfor den blev nedsat. Samtidig er de meget bekostelige. I dag mangler vi et organ imellem et åbent samråd og en undersøgelseskommission«, siger Kjærsgaard. Hun understreger, at undersøgelseskommissioner fortsat bør nedsættes i meget alvorlige sager. Men generelt har kommissioner og advokatundersøgelser taget overhånd.

Pia Kjærsgaard siger, at hun venter en bred opbakning til en ny kontrolinstans i Folketingets Præsidium, og at hun vil måles og vejes på, om det er lykkedes at indføre et nyt system, den dag hun ikke længere er formand for tinget.

Norsk model er forbilledet

I Danmark er der tradition for, at det alene er ministrene, der står skoleret for partierne, når det brænder på. Men topembedsmænd har i dag stor politisk magt og bør derfor også stå til rådighed for Folketinget, siger Pia Kjærsgaard. Hun mener, at det kan hjælpe på den »tillidskrise« mellem politikere og embedsmænd, som en række sager de senere år har skabt.

Konkret ønsker Folketingets formand at kopiere en model fra Norge, hvor et kontroludvalg i det norske Storting kan tage sager op på eget initiativ og afhøre både ministre og embedsmænd. Det er sket 18 gange de seneste 20 år.

Overfører man en lignende ordning til Danmark, skal et nyt kontroludvalg i Folketinget i fremtiden bede ministre om at fremskaffe oplysninger, når der opstår ministerielle problemsager. På baggrund af de oplysninger kan udvalget beslutte sig for at igangsætte en egentlig afhøring. Her skal det være frivilligt for embedsmænd i toppen af ministerierne at deltage, fordi ministeren har det endelige ansvar i departementet, mens embedsmænd i underliggende styrelser har pligt til at vidne.

Lignende modeller har været foreslået af Kjærsgaards forgængere, men et nyt kontrolorgan er ifølge den nuværende formand blev bremset af »embedsmændenes dominerende fagforening, Djøf«.

»Men man skal huske på, at det ikke er en fordel for embedsmænd at være hovedpersoner i en undersøgelseskommission, der strækker sig over 10 år«.

I Djøf afviser administrerende direktør Mogens Kring ikke forslaget, men han forholder sig en smule skeptisk.

Mit liv gik nærmest i stå i alle de år, vi ventede på en afgørelse i skattesagen

»Pointen er, hvilken type spørgsmål embedsmanden bliver stillet. Hvem skal lede undersøgelsen og under hvilke præmisser? Embedsmændene skal ikke bruges i et politisk slagsmål«, siger han.

Debatten om politiske afhøringer af embedsmænd blussede for alvor op i 2013 efter en række skandalesager. Det drejede sig blandt andet om sagen i justitsministeriet, hvor departementschefen måtte forlade sit job, da det kom frem, at hun havde blåstemplet en nødløgn til Folketinget i den såkaldte Christiania-sag. Og i Socialministeriet viste en advokatundersøgelse, at ledende embedsmænd havde brudt forvaltningsloven, da man gav en million støttekroner til Huset Zornig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Tidligere departementschef i Beskæftigelsesministeriet Bo Smith, der sidste år stod i spidsen for en kulegravning af embedssystemet, er enig i, at noget bør ske.

»Den måde, vi undersøger på i Danmark, er hverken tilfredsstillende for politikerne eller embedsmændene. Men løsningen på problemet er meget kompliceret, og derfor er vores anbefaling, at en sådan beslutning bør hvile på en grundig undersøgelse«, siger Bo Smith.

Tidligere departementschef i Skatteministeriet Peter Loft var blandt hovedpersonerne i den såkaldte skattesag om lækket af Thoning-Schmidt-familiens personlige oplysninger. Han er usikker på, om parlamentariske høringer er vejen frem.

»Mit liv gik nærmest i stå i alle de år, vi ventede på en afgørelse i skattesagen. Om jeg hellere ville stå skoleret for oppositionen på Christiansborg, har jeg dog svært ved at vurdere. Det kunne godt tænkes«.

Folketingets Præsidium skal nu drøfte, om man vil sende Kjærsgaards forslag videre til Udvalget for Forretningsorden, som træffer den endelige afgørelse.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce