Foto: KOFOD LASSE
Politik

Mette Frederiksen stiller ultimativt krav til ny planlov

Drop jeres opgør med særregel for almene boliger eller lav en aftale uden os, lyder det fra Socialdemokraterne til regeringen.

Politik

Med partiformand Mette Frederiksen (S) i spidsen kaster Socialdemokraterne nu alle kræfter ind på at bevare reglen om, at kommuner kan kræve en vis andel af almene boliger i nye boligområder.

Venstre-regeringen har som led i et forslag til en liberalisering af planloven lagt op til at ophæve den regel, der giver kommunerne mulighed for at kræve op til 25 procent almene boliger i nye boligområder. Det forslag har hele tiden vakt kriti hos Socialdemokraterne, der selv var med til at indføre reglen i 2014. Nu gør oppositionspartiet spørgsmålet om de almene boliger til et ultimativt krav i igangværende forhandlingerne om den nye planlov.

»Rundt omkring i Europa – det gælder ikke mindst London – ser vi byer, der udvikler sig i en forkert retning, hvor skolelærere, politifolk og sygeplejersker med almindelige indkomster ikke har råd til at bo. Derfor er det vigtigt, at vi i Danmark bliver ved med at have en stor almen boligsektor«, siger Mette Frederiksen.

Adspurgt, hvorvidt Socialdemokraternes krav om at bevare reglen om 25 procent er ultimativt, svarer hun:

»Ja, sådan betragter vi det«.

Rundt omkring i Europa, det gælder ikke mindst London, ser vi byer, der udvikler sig i en forkert retning

Faktisk har partiet allerede overgivet beskeden til erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V), siger erhvervsordfører Morten Bødskov (S), der sidder med ved forhandlingsbordet.

»Vi har allerede nu sagt til regeringen, at Socialdemokraterne medvirker ikke i en aftale, hvis regeringen vælger at fastholde kravet om, at man ikke længere skal kunne pålægge entreprenører at minimum 25 procent skal være almene boliger«, siger han.

Især overborgmester Frank Jensen (S) fra Københavns Kommune har været kritisk over for regeringens forslag om at sløjfe reglen om de almene boliger, hvor huslejen typisk er i den lave ende, fordi den er omkostningsbestemt. Inden 2025 har Københavns Kommune et mål om at bygge 8.200 almene boliger. Af dem skal 3.300 boliger rundt omkring i byen bygges ved hjælp af planlovens bestemmelse om, at kommunen kan kræve op til 25 procent almene boliger. Det drejer sig bl.a. om cirka 600 boliger i Carlsberg Byen, 1.000 i Nordhavnen og 1.000 i Ørestad.

Den omstridte regel om sammensætningen af boligmassen er langt fra den eneste knast i forhandlingerne om en ny planlov. I den borgerlige lejr har de udtrykt skepsis over for planerne om at give tilladelse til 15 nye turismeprojekter langs kysten og tillade større butikker. Det sidste møder også skepsis hos DF.

LÆS MERE

Umiddelbart kan ministeren altså vælge at finde et kompromis med kritikerne på sin egen fløj eller søge en bred aftale hen over midten med Socialdemokraterne ved at fastholde de nuværende regler for almene boliger.

Også S-formand Mette Frederiksen har dog en række kritiske spørgsmål til forslaget om flere muligheder for at bygge langs kysterne, fordi hendes parti frygter, at liberaliseringen af en så grundlæggende lov skaber en udvikling, som bliver svær at styre.

LÆS MERE

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) vil ikke svare på, hvorvidt han er villig til at efterkomme det ultimative krav om almene boliger fra Socialdemokraterne, der ellers er ude af forhandlingerne.

»Der er partier, der har forskellige indvendinger til det oplæg, vi er kommet med«, konstaterer ministeren, der nu vil jagte en »bred aftale«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce