NIKKEDUKKE? Socialdemokraterne anklager miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) fort at svigte miljøet ved at lade Bæredygtigt Landbrug diktere, hvad fremtiden skal være for de danske vandløb - og for at svigte erhvervet ved at indgå et smalt landbrugsforlig, der efterlader erhvervet i en usikker situation efter næste valg. Ministeren afviser over hele linjen.
Foto: Mathias Svold

NIKKEDUKKE? Socialdemokraterne anklager miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) fort at svigte miljøet ved at lade Bæredygtigt Landbrug diktere, hvad fremtiden skal være for de danske vandløb - og for at svigte erhvervet ved at indgå et smalt landbrugsforlig, der efterlader erhvervet i en usikker situation efter næste valg. Ministeren afviser over hele linjen.

Politik

Socialdemokrater beskylder miljøministeren for at svigte både miljø og landbrug

Miljøminister under dobbeltbeskydning: anklages både for at svigte landbruget og være erhvervets nikkedukke

Politik

»Styret af landmænd: Ministeren spiller hasard med naturen«.

Sådan lød forsiden på dagbladet BT mandag morgen. Og siden rullede en politisk lavine mandag, hvor miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) blev beskyldt for at lade sig styre af landbrugets organisation i en sag om beskyttelse af de danske vandløb.

LÆS OGSÅ

Sagen handler om, at landbrugsorganisationen Bæredygtigt Landbrug - en udbryderorganisation fra erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer - i oktober 2015 skrev et forslag til et kommissiorium for en ekspertgruppe, der skal se nærmere på fremtidens regler for oprensning af vandløb. Som det kan ses i det endelige kommissorium, der blev udsendt af ministeriet i november 2015, er store dele enten direkte afskrift fra Bæredygtigt Landbrugs forslag eller let omformulerede sætninger.

Den kendte landbrugskritiker, journalist og landmand Kjeld Hansen, var ganske rystet. »Det her hedder klientelisme. Jeg kender ikke fortilfælde, hvor en minister og en regering fuldstændig utilsløret forkæler et lille erhverv, som vi nu ser« sagde han til BT.

Læs et uddrag af rapporten her

Afvanding er det vigtigste

Af kommissoriet fremgår det, at der skal »udarbejdes en vejledning om grødeskæring, hvor formålet er at sikre en effektiv og velfungerende afvanding - dog under hensyntagen til vandløbenes miljøtilstand«.

Og det er netop afvejningen mellem afvanding og miljø, der er kernen i sagen. Landmænd vil gerne have, at der fjernes så mange planter som overhovedet muligt for at vandløbene kan lede vand væk fra markerne i en fart - naturfolk ønsker sig til gengæld masser af planter i vandløbene af hensyn til fisk og dyreliv, og de synes også, at det er naturligt, at vandløb løber over deres bredder, når det regner meget. Noget landmænd til gengæld er meget lidt glade for.

Bent Lauge Madsen er pensioneret biolog fra Miljøministeriet og kendt som hovedmanden bag den danske vandløbslov fra 1982. Han mener, at ministeren ukritisk viderefører Bæredygtigt Landbrugs synspunkter. »Det springende punkt er, hvor meget hensyn man vil tage til miljøet, og som jeg læser kommissoriet, kan det kun fortolkes derhen, at afvanding af landmændenes marker skal have førsteprioritet. Der skal skæres mere grøde og graves mere i vandløbene, hvilket vil ødelægge de markante miljøforbedringer, vi har nået i nogle af disse strækninger,« siger han til BT.

Ministeren erkender inspiration

Eva Kjer Hansen bekræfter at hun er »inspireret« af landbrugets lobbyister, men afviser, at det er et problem. »Jeg tager gerne imod forslag fra borgere, virksomheder og organisationer. Hvis der er nogle rigtig gode formuleringer, har jeg intet problem med at anvende dem,« siger hun til BT. »Jeg mener sagtens, at man kan sikre vandafledning og fiskelivet i vandløbene. Det handler om at tænke sig om, når man grødeskærer«.

Ifølge Bæredygtigt Landbrug er for meget grøde lige nu skyld i, at deres marker oversvømmes og forsumper. Organisationens formand Flemming Fuglede Jørgensen kalder Eva Kjer Hansen en »superminister« og roser hende for at bruge Bæredygtigt Landbrugs idéer og formuleringer i det nye kommissorium. »Jeg er faktisk lidt stolt af det arbejde, vi har opnået. Vi er blevet holdt uden for døren af den forrige regering, men når realistiske mennesker fremfører sandheden, så bliver den til sidst hørt«, siger han til BT.

Både S, SF, Enhedslisten og de radikale røg mandag op i det røde felt, og S har kaldt ministeren i samråd.

S: Ministeren svigter landbruget

Paradoksalt nok var det selvsamme Socialdemokrati, der i sidste uge på en konference på Aarhus Universitet arrangeret af Det Økologiske Råd anklagede ministeren for at svigte erhvervet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg er ærgerlig over, at miljø- og fødevareministeren ikke prioriterer den brede debat. Det har resulteret i, at erhvervet har fået den smallest mulige aftale«, sagde partiets miljøordfører Maja Panduro.

Hun hentyder til den aftale om en fødevare- og landbrugspakke, der blev indgået 22. december 2015 mellem V, K, LA og DF, og som blandt andet betyder, at der lempes for, hvor meget der generelt må gødes på markerne og at man afskaffer randzonerne omkring vandløbene, mod at der indføres en såkaldt målrettet regulering fra 2018 og frem.

»Landbrugspakken var en tidlig julegave til erhvervet, men efterlod naturen og miljøet med Sorteper«, sagde hun

Når det er problematisk for erhvervet, skyldes det ifølge Maja Panduro, at miljølempelserne efter hendes opfattelse er i strid med EU's miljøregler.

»Det er at gamble med erhvervets rammebetingelser«, sagde hun.

Socialdemokraterne forbereder sig på at rydde op efter ministeren

Vil I rulle pakken tilbage, hvis I vinder næste valg?

»Det siger jeg ikke. Men jeg frygter, at vi kommer til at rydde op efter miljøministeren, fordi jeg ikke tror, aftalen holder i forhold til vores EU-forpligtelser. Jeg synes, ministeren svigter både fagligt - 'det går jo nok' - og politisk, fordi alle - ikke mindst erhvervet - har behov for stabile rammer«.

Landbrug & Fødevarers formand, Martin Merrild, beklagede også på samme konference, at der ikke var kommet en bred aftale. »Jeg er enig i, at det er ærgerligt, at landbrugspakken blev så smal. Jeg har hele tiden argumenteret for, at det er vigtigt med en bred pakke«, sagde han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen afviser fuldstændig kritikken. »Jeg synes, det er smadder ærgerligt, at S og R ikke ville være med i aftalen, da det kom til stykket. Det er ærgerligt, at de ikke ville tage ansvar for et nyt paradigme om målrettet regulering. Det er ingen hemmelighed, at jeg gjorde alt for at få S med - og jeg mangler stadig at få at vide, hvad de egentlig ville have«, siger ministeren.

Hun afviser, at landbrugspakken er i strid med EU regler. »Min vurdering er, at vi overholder EU-retten - og skulle det vise, at der er elementer, der er udfordringer med, så må vi i forligskredsen jo håndtere det det i samarbejde med EU kommissionen, sådan som vi altid gør den slags«, siger ministeren.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Thomas Færgeman eller Økonomi, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce