Foto: Illustration: Christina Sonet. Foto: Jens Dresling og Philip Davali
Politik

Radikale beskylder Mette Frederiksen for at lurepasse

På tide at S melder sig med forslag til, hvordan flygtninge kommer ind på arbejdsmarkedet, lyder det fra den tidligere regeringspartner.

Politik

Med et direkte angreb på formand Mette Frederiksen beskylder de radikale nu Socialdemokraterne for at lurepasse i debatten om, hvordan det massive antal flygtninge, der kommer i disse måneder, skal få fodfæste på det danske arbejdsmarked.

»Jeg har ikke hørt nogen forslag komme derfra«, siger næstkommanderende hos de radikale, Sofie Carsten Nielsen og tilføjer:

»Jeg synes faktisk, det er decideret usolidarisk, hvis man ikke vil være med til at se på, hvordan vi får de mest udsatte grupper – dem som ikke har en interesseorganisation til at tale for sig – i arbejde«.

Meldingen kommer forud for, at de såkaldte trepartsforhandlinger torsdag indledes i Statsministeriet. I de næste måneder skal arbejdsmarkedets parter - fagbevægelsen og arbejdsgiverne - sammen med regeringen arbejde på nye modeller, der kan løse den store opgave at få de mange nyankomne sluset ind på det danske arbejdsmarked.

Det er crunchtime

Forud for forhandlingerne har Socialdemokratiet altså i de radikales øjne glimret ved deres fravær. Modsat fagbevægelsen, regeringen og de radikale.

»Det med at få flygtninge i arbejde er den vigtigste opgave, vi overhovedet står overfor. Det synes vi, og det synes statsministeren. Vi har meldt ud meget tydeligt, og statsministeren har jo faktisk også meget tydeligt meldt ud, at nu er det ’ crunchtime’ for de her trepartsforhandlinger og for den danske arbejdsmarkedsmodel. Jeg mangler Mette Frederiksen og Socialdemokraterne«, siger Sofie Carsten Nielsen.

Lurepasser hun?

»Jeg synes, det virker til det i det her tilfælde. Jeg er i tvivl om, hvad strategien er for det, men man er nødt til at bakke op om de konstruktive parter, der nu står over for den største opgave for det danske arbejdsmarked nok nogensinde«.

Hvad skulle hendes motiv være for at lurepasse?

»Det er jeg ikke klar over. Måske ikke at have forslagene – jeg ved det ikke«.

Frederiksen: Der er andre arbejdsmarkedsopgaver end integration

Sofie Carsten Nielsen henviser til, at både de radikale og regeringen har foreslået, at det skal være nemmere for virksomhederne at ansætte nyankomne på lønvilkår, der matcher de manglende kvalifikationer, de måtte have. Det samme har sågar fagforeningen FOA foreslået - omend i en anden form end egentlig indslusningsløn.

Sofie Carsten Nielsen, kan det ikke tænkes, at Socialdemokratiet bare ikke mener, at de forslag om indslusning på den ene eller anden måde, der har været, er den rigtige vej at gå, og derfor ikke melder sig i koret?

»Så må de komme med nogle andre bud. Det er fuldstændig fair, hvis de har andre holdninger, jeg har bare ikke hørt dem. Der er ingen bud på, hvordan vi skal få arbejdsmarkedsopgaven til at lykkes«.

Mette Frederiksen afviser kritikken fra de radikale.

Jeg synes faktisk, det er decideret usolidarisk, hvis man ikke vil være med til at se på, hvordan vi får de mest udsatte grupper - dem som ikke har en interesseorganisation til at tale for sig - i arbejde

»At der er en stor integrationsopgave foran os, det er åbenbart, og at der skal findes en løsning, så flere kommer i arbejde, det er helt afgørende. Det flugter i øvrigt med det integrationsudspil, vi kom med i sidste uge«, siger hun.

Med udspillet har Socialdemokraterne blandt andet foreslået, at flygtninges kompetencer hurtigere skal afklares, så de ligeledes kan komme hurtigere i arbejde og ikke behøver lære dansk først.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Mette Frederiksen har dog så sent som under gårsdagens spørgetime i Folketinget også kritiseriet regeringen for at fokusere alt for lidt på de udfordringer, der ikke handler om integration af flygtninge.

»Jeg synes jo, at trepartsforhandlingerne bliver nødt til at handle om andre dagsordener også. For der er andre problemer på det danske arbejdsmarked, som ikke bliver adresseret«, siger hun og tilføjer:

»Det er for eksempel dem, der lever med et hårdt arbejdsmiljø, og som på grund af en efterlønsreform – i øvrigt med stemmer fra Det Radikale Venstre og andre borgerlige partier – skal blive længere på arbejdsmarkedet. Jeg synes, at hele spørgsmålet om, hvordan vi sikrer, at hele vores arbejdsstyrke kan klare arbejdslivet er en rigtig vigtig diskussion. Så er der en anden, som er rigtig vigtig: Det er hele uddannelsesspørgsmålet, praktikplads-udfordringen for unge. Men også muligheden for, at vores ufaglærte får mulighed for at dygtiggøre sig er en problemstilling, som jeg har svært ved at se, at man kan lave en trepartsforhandling om uden at forholde sig til«.

R: Vi skal finde nye trin

Ifølge Sofie Carsten Nielsen handler S-udspillet dog for meget om gamle forslag, som hvor flygtningene skal bo, og for lidt om nytænkende forslag til, hvordan de kommer nemmere ud på arbejdsmarkedet.

»Vi er nødt til at have nogle trin, så flygtninge og indvandrere, som ikke har de samme forudsætninger, kan træde ind på arbejdsmarkedet. Jeg synes, at konstruktive parter har meldt sig. Statsministeren har været tydeligt ude. Vi lagde op til det. Nu er det nu. Det starter på torsdag og socialdemokraterne har ikke meldt sig«, siger hun.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce