Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Martin Lehmann
Foto: Martin Lehmann

yndling. Lanbruget hylder miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Landbrugets yndling er glad for at være ’afsløret’

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen beskyldes for at være landbrugets forlængede arm, efter hun har ladet landbrugslobby skrive dele af miljøoplæg.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danmarks minister for miljø og fødevarer er blot en marionetdukke for landbruget. Sådan lyder beskyldningen fra opposition og grønne organisationer, efter at BT i denne uge kunne fortælle, hvordan Eva Kjer Hansen (V) har genbrugt formuleringer fra landbrugslobbyister i et oplæg fra ministeriet.

I et oplæg til udredning af muligheden for at ændre reglerne for såkaldt grødeskæring i vandløb har ministeriet således ordret gengivet passager fra en henvendelse, som lobbyister fra organisationen Bæredygtigt Landbrug havde skrevet.

Hvis der gives tilladelse til mere grødeskæring i vandløbene, kan det modvirke oversvømmelser af landmændenes marker, men man risikerer at skade dyr og planter. Kritikerne ser tekstkopieringen som blot det seneste eksempel på, at Eva Kjer Hansen lytter for meget til landbrugets interesser og for lidt til naturens.

De hæfter sig også ved landbrugshjælpepakken fra december, der blandt andet åbner mulighed for at øge mængden af gødning, giver tilladelse til gødskning i beskyttede områder og fjerner randzonebeskyttelse.

Kaj Sand-Jensen, der er professor ved Biologisk Institut ved Københavns Universitet, mener, at Eva Kjer Hansens politik spiller højt spil med 30 års indsats for vandmiljøet, som han kalder en »historisk succes«, som skiftende regeringer har bakket op om.

»Det er sørgeligt og besynderligt, at man går imod den faglighed, der er på området. Man kasserer virkemidler, som har virket effektivt i 30 år og stoppet tilbagegangen i den biologiske mangfoldighed«, siger Kaj Sand-Jensen.

Mødes jævnligt med landbruget, men Dyrenes Beskyttelse kan ikke få et møde

Hos Dyrenes Beskyttelse spejder man fortsat forgæves efter ministertiltag for at forbedre dyrevelfærden. Direktør Britta Riis ville ønske, hun havde samme adgang til Eva Kjer Hansen som landbruget. Så ville hun blandt andet have advaret ministeren mod beslutningen i landbrugspakken om at intensivere den i forvejen omfattende konventionelle svineproduktion, så der kommer 1 million flere svin i staldene.

»Vi har endnu ikke haft et indledende møde med ministeren. Mens Bæredygtigt Landbrug er med til at skrive kommissorier for ministeren, er det nærmest ikke muligt for os at komme i kontakt med hende. Der er en klar prioritering fra ministerens side, i forhold til hvem hun lytter til«, siger Britta Riis.

Hos Bæredygtigt Landbrug er man omvendt yderst tilfredse med Eva Kjer Hansen. De kalder hende en »superminister«. Også den store landbrugsorganisation Landbrug & Fødevarer jubler. Administrerende direktør Karen Hækkerup, som selv er tidligere fødevareminister for Socialdemokraterne, mener, at Eva Kjer Hansen har været en »fremragende minister«. Og i modsætning til Dyrenes Beskyttelse har Landbrug & Fødevarer intet at udsætte på ministerens tilgængelighed.

»Jeg mødes med hende jævnlig. Vi har en god og tæt kontakt«, siger Karen Hækkerup, der ikke har tal på, hvor ofte hun har været til møder med ministeren.

Karen Hækkerup mener, at det er synd, at landbrugspakken er blevet »stemplet som sort«: »Hun har skabt en pakke, som både lever op til EU-krav, hjælper erhvervet, og som ikke belaster miljøet mere. Det synes jeg faktisk er ret flot. Hun skal have ros for at have lyttet til de gode forslag, som andre har spillet ind. Hun lytter til saglige argumenter«.

Liberal værdikriger

Eva Kjer Hansen er kendt som en liberal værdikriger. Da hun var socialminister under Anders Fogh Rasmussen, kom hun i gevaldigt blæsevejr, fordi hun sagde, at »uligheden må gerne blive større, for den skaber dynamik i samfundet«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hos Danmarks Naturfredningsforening mener Michael Leth Jess, natur- og plandirektør, at ministeren brutalt bosser en række ideologisk betingede mærkesager igennem. Organisationen er imod ministerens oplæg til ændring af strandbeskyttelseslinjen, hvor Eva Kjer vil ændre forbuddet mod tilstandsforandring fra vandkanten og 300 meter ind i landet. Også hendes beskrivelser af vandløb vækker vrede.

»Hun skrev »forhadte vandløb« i en pressemeddelelse. Jeg tror ikke, det er en finke, der er røget af panden. Det repræsenterer et skifte i synet på naturen, hvor den alene er til ud fra en nyttebetragtning«, siger Michael Leth Jess.

Eva Kjer Hansen er forundret over balladen i denne uge over genbruget af teksten fra Bæredygtigt Landbrug. Hun påpeger, at det er uvildige eksperter, der skal lave den udredning, som hun vil støtte sig op ad. »Jeg er glad for at blive ’afsløret’. Det viser, at jeg lytter. Når der er nogle, der gør en problemstilling gældende over for mig, vil jeg gerne vise, at jeg har lyttet. Jeg lytter ikke ekstra meget til landbruget, men jeg har haft som vigtig prioritering at skabe bedre rammer for landbruget i Danmark, der har stået dårligt konkurrencemæssigt«, siger Eva Kjer Hansen.

Anders Fogh sagde i 2003, at ikke en frø, ikke en fugl og ikke en fisk får det ringere som følge af regeringens miljøpolitik. Eva Kjer Hansen vil gerne gentage løftet. Og forhøje:

»De får det bedre!«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden