Trepartsforhandlinger. Finansminister Claus Hjort Frederiksen og statsminister Lars Løkke Rasmussen ses i selskab med blandt andre beskæftigelesminister Jørn Neergaard Larsen.
Foto: Jens Dresling

Trepartsforhandlinger. Finansminister Claus Hjort Frederiksen og statsminister Lars Løkke Rasmussen ses i selskab med blandt andre beskæftigelesminister Jørn Neergaard Larsen.

Politik

Løkke skyder forhandlinger i gang - LO afviser skattelettelser

Besparelser for at få flygtninge i arbejde må ikke bruges på skattelettelser, siger LO-formand Lizette Risgaard efter møde om treparts.

Politik

Efter et to timer langt sættemøde i Statsministeriet, er trepartsforhandlingerne nu officielt skudt i gang.

På pressemødet var det fire positive repræsentanter for hver deres områder. Regeringen med Lars Løkke Rasmussen (V) i spidsen, der har indkaldt til trepartsforhandlingerne, lagde ud med at lægge vægt på antallet af flygtninge, der skal ud på arbejdsmarkedet.

»Det er tydeligt, at både Kommunernes Landsforening (KL) og arbejdsmarkedets parter er enige om, at flygtninge ikke skal ende på offentlig forsørgelse«, sagde han og tilføjede kort efter:

»Jeg håber, det lykkes, og jeg tror, det lykkes«.

LO: Nej til skattelettelser

Både KL og arbejdsmarkedets parter kvitterede for invitationen, og udtrykte alle store forventninger til at nå en aftale. Alle havde dog også bekymringer. LO's formand Lizette Risgaard understregede, at integration kun er første skridt i en række.

»Jeg er glad for at det fremgår, at det her er en af de udfordringer, der er. Vi skal have kigget på, hvordan vi kan sikre, at unge kan få en faglært uddannelse«, siger Lizette Risgaard og understregede at flygtningene ikke er den eneste udfordring. Adspurgt til regeringens planlagte skattelettelser var hun meget klar i mælet:

»Det mulige råderum, vi eventuelt kan skaffe, ser vi ikke skal bruges på skattelettelser«, siger LO-formand Lizette Risgaard efter mødet.

KL's næstformand, Jacob Bundsgaard (S), der er borgmester i Aarhus, udtrykte bekymring for, om ambitionsniveauet højt nok, når det handler om at få flygtninge i job.

»Vi er meget opmærksomme på, at vi er ambitiøse nok, så vi har en samfundsøkonomi, der hænger sammen. Ude på den anden side af den her diskussion er der en bundlinje, der også handler om velfærd til danskerne«.

Hver anden skal i arbejde

Mødet i dag var det første i en lang række af møder mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter over de kommende måneder. Her skal parterne i fællesskab forsøge at finde løsninger på nogle af de største udfordringer på arbejdsmarkedet.

For regeringen er det især udfordringen med de mange flygtninge og familiesammenførte, der i disse år kommer til Danmark. Alene i år forventer regeringen, at Danmark skal modtage omkring 25.000 asylansøgere, hvor af kommunerne skal modtage og forsøge at integrere omkring 17.000 flygtninge.

I dag er kun tre ud af ti flygtninge i arbejde efter tre år. Regeringens mål er, at hver anden flygtning kommer i arbejde. Hvis det lykkes, vil de offentlige finanser ifølge regeringen blive forbedret med 2,5 milliarder kroner i 2020. Derfor har regeringen bebudet, at første runde af trepartsforhandlingerne kommer til at handle udelukkende om integration af flygtninge.

For de andre parter i forhandlingerne er der dog også andre ting, der presser sig på. For lønmodtagerne i fagbevægelsen handler det især om uddannelse, praktikpladser og arbejdsmiljø, mens det for arbejdsgiverne er vigtigt at styrke mulighederne for at tiltrække kvalificeret arbejdskraft.

Kollaps er ikke en mulighed

Der er store forventninger til en trepartsaftale i år. Dels fordi især flygtningesituationen stiller store økonomiske vanskeligheder i udsigt, dels fordi den hidtidige integrationsindsats ifølge regeringen er fejlslået, når blot hver anden ikke-vestlige indvandrer i Danmark i dag er i job.

Derudover vil det være vigtigt for både arbejdsmarkedets parter og regeringen at vise, at de formår at lande en aftale. Især efter Thorning-regeringens fejlslåede forsøg i 2012, der endte med, at fagbevægelsen forlod forhandlingerne.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce