Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næse. Politikens politiske redaktør, Jesper Thobo-Carlsen, vurderer, at de konservative kan være nødt til at give miljøminister, Eva Kjer Hansen, en næse.
Foto: Ivan Riordan Boll

Næse. Politikens politiske redaktør, Jesper Thobo-Carlsen, vurderer, at de konservative kan være nødt til at give miljøminister, Eva Kjer Hansen, en næse.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Konservative kan blive nødt til at give miljøministeren en næse

Analyse. Kritikken af Eva Kjer Hansen vokser. Konservative afgør hendes skæbne.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Miljøminister Eva Kjer Hansen (V) er under hård kritik for at have vildledt offentligheden om miljøeffekterne af regeringens landbrugspakke. Politisk ligger hendes skæbne i hænderne på de Konservative, der har en uges tid til at beslutte sig for en reaktion.

Vil Konservative vælte hende som minister?

Nej, ikke som sagen står. Konservatives landbrugsordfører Rasmus Jarlov er dog forsigtig og holder alle døre åbne. I praksis er de konservative i en afklaringsfase, hvor de vil vente så længe som muligt med at beslutte sig til en reaktion, så de kan se, hvad pressen graver frem.

At Eva Kjer Hansen har givet udtryk for, at landbrugspakken gavner miljøet, selvom eksperter er enige om, at den isoleret set forårsager mere udledning af kvælstof, undrer Konservative, men det får ikke i sig selv partiet til at udtale grundlæggende mistillid til ministeren.

Mere alvorligt blev det, da ministeriets embedsmænd under en særlig arrangeret teknisk gennemgang mandag eftermiddag ifølge Rasmus Jarlov slog fast, at der i 2015 og 2016 vil komme øget udledning, også selvom man medregner den såkaldte ’baseline’ – altså samtidige miljøforbedringer, der ikke har noget med landbrugspakken at gøre.

De Konservative har nemlig gjort det til et hovedkrav, at miljøet ikke samlet må tage skade. Det ser altså ud til at være tilfældet i hvert fald i en årrække.

Hvad kan Konservative gøre ved det?

Partiet har flere reaktionsmuligheder. En mulighed er i substansen at kræve landbrugspakken ændret, så det samlede regnestykke går i nul fra dag ét. Det vil regeringen stejle over for.

Politisk kan partiet udtale en kritik af ministeren, der kan variere fra en påtale – en såkaldt næse af forskellig størrelse – til i yderste konsekvens en decideret mistillid og fyring. De Konservative har slået sig op som det miljøbevidste parti i blå blok og risikerer hån, hvis de skyder for lavt.

Hvad venter Konservative på?

Der er især to ting, der vil afgøre, hvor bastant Konservative bliver nødt til at reagere. Jo mere bastant det fremstår, at Eva Kjer Hansen har vildledt Folketinget, jo hårdere må svaret være. Samtidig lurer politikerne på, om der kommer en rygende pistol af en eller anden slags. Er der for eksempel embedsmænd, der føler sig trynet og træder frem. I første omgang afventer Konservative et samråd og en eksperthøring i begyndelsen af næste uge.

Er sagen et problem for Venstre?

Hvis Eva Kjer Hansen skulle vælte, ville det være et alvorligt slag for statsminister Lars Løkke Rasmussens regering, der i forvejen trues på livet af Liberal Alliance. Miljøinisteriet og regeringen vil også kæmpe for at undgå eller mindske størrelsen på en eventuel næse, men når det er sagt, så har regeringen ikke så meget imod at blive kritiseret for lige præcis at være for venlig over for landbruget. Venstre har de seneste år mistet mange landmandsstemmer til Liberal Alliance og blev tidligere hårdt kritiseret af landbrugets organisationer, der nu er stærkt tilfredse med partiets drejning fra det grønne i retning af det brune. Venstre er med deregulering for landbruget, en mere liberal planlov og udflytning af statslige arbejdspladser midt i en charmeoffensiv i sit jyske bagland og kalkulerer med en vis kritik fra blandt andre miljøeksperter og -organisationer. Spørgsmålet er, hvor alvorlig den bliver, og om Konservative gør noget ved det.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden