Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
ADRIAN JOACHIM
Foto: ADRIAN JOACHIM

presset. Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen beskyldes for at give landbrugsorganisationen Bæredygtigt Landbrug for meget indflydelse.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ministerium beskyldes for studehandel med landbrugslobby

Departementchef skrev mail om indrømmelser til landbrugslobby og spurgte, om planlagt retssag så blev afblæst.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Meget tyder på, at landbrugslobbyorganisationen Bæredygtigt Landbrug har fået indflydelse mod at droppe en planlagt retssag mod staten. Det mener oppositionen på baggrund af en aktindsigt, som Politiken har fået.

Bæredygtigt Landbrug har anlagt en retssag med påstand om, at plantevæksten i vandløb ikke beskæres nok.

Hvis der gives tilladelse til mere såkaldt grødeskæring i vandløbene, sådan som interesseorganisaitonen ønsker, så kan det modvirke oversvømmelser af landmændenes marker. Men det risikerer at skade dyr og planter.

En aktindsigt i korrespondancen mellem Bæredygtigt Landbrug og Miljø- og Fødevareministeriet viser, at departementschef Henrik Studsgaard i en mail selv kobler imødekommelse af Bæredygtigt Landbrugs ønsker med den planlagte retssag.

I en mail til Bæredygtigt Landbrugs formand Flemming Fuglede Jørgensen skriver departementschefen således:

»Ministeriet har med det nuværende udkast imødekommet en stor del af kommentarerne fra Bæredygtigt Landbrug, og strakt sig så langt, det er muligt inden for den eksisterende lovgivning«, lyder det i mailen med emnefeltet 'Grødeskæring'.

To afsnit nede i mailen fortsætter departementschefen:

»Lad mig høre hurtigst muligt, gerne så vi senest mandag 2. november 2015 kan oplyse overfor retten, hvorvidt retssagen forliges«.

Minister afviser studehandel

Ministeriet endte med at komme Bæredygtigt Landbrug ganske meget i møde. Således kopierede ministeriet flere passager af en skrivelse fra Bæredygtigt Landbrug i et kommissorium til en undersøgelse fra forskere om nye regler for grødeskæring.

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen afviser, at der er lavet en studehandel med landbrugslobbyorganisationen Bæredygtigt Landbrug. I et skriftligt svar skriver ministeren:

»V, KF, DF og LA fremsatte inden valget beslutningsforslag B 145, der havde til formål at forbedre mulighederne for afvanding. I forlængelse af denne ambition har jeg haft fokus på, at kommunerne overholder de regler, der allerede i dag, er med til at sikre afvanding, og på at vi fremadrettet, på et fagligt grundlag, kan finde løsninger, der i højere grad både kan sikre afvanding og miljøhensyn«, skriver ministeren og fortsætter:

»Bæredygtigt Landbrug (BL) har som bekendt rejst en sag, der berører samme problematik. Jeg har derfor haft dialog med BL om disse spørgsmål, og som bekendt ladet mig inspirere så langt, jeg var enig med BL i deres synspunkter. Det har dog været afgørende for mig, at arbejdet holdt sig indenfor den gældende vandløbslovs rammer, og at det faglige arbejde blev gennemført af objektive og uafhængige forskere. Processen resulterede ikke i et forlig, og der er dermed ikke indgået en handel«.

Bæredygtigt Landbrug: Mennesker frem for haletudser

I svaret til departementschefen, skriver Flemming Fuglede Jørgensen, at de ikke »kan færdiggøre nogen aftale uden at kigge hinanden i øjnene«, og at det er urealistisk at tro, at man kan aflyse nogen retssag på så kort tid.

»Det er af altafgørende betydning at kommissoriet bliver stærkt og præcist og det skal dreje sig om at vand skal fjernes og at mennesker har fortrinsret frem for haletudser«, skriver Flemming Fuglede Jørgensen og tilføjer om en vejledning fra ministeriet til kommunerne:

»Med hensyn til hyrdebrevet så skal det skrives således at biologerne i de forskellige kommuner ikke kan nøjes med at trække på skuldrene og sige: Jamen vi har overholdt regulativet og så er det godt nok«.

Retsag sat på pause

Bæredygtigt Landbrug har i en e-mail til Høje Taastrup Kommune, som DR har fået aktindsigt i ( eksternt link), selv omtalt indgåelse af forlig med staten.

Således skriver formand Flemming Fuglede Jørgensen, at der »som en del af dette forlig« blev udsendt et »hyrdebrev til samtlige kommuner, hvori det blev præciseret, at kommunerne skulle holde de danske vandløb veloprensede«.

Til DR siger Flemming Fuglede imidlertid blot, at retssagen er sat på pause.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Politisk opstandelse: »Grotesk«

I blå blok har de konservative skilt sig ud ved at markere sig som kritiske over for den landbrugspakke, som partiet selv har været med til at indgå. Om de nye oplysninger siger landbrugsordfører Rasmus Jarlov:

»Jeg kan ikke vurdere, om der juridisk set er noget at kritisere. Men det undrer også umiddelbart mig, at man blander en retssag sammen med en imødekommelse af en interesseorganisations synspunkter«, siger han.

Endnu mere kritisk er oppositionen, der ikke er en del af aftalen bag landbrugspakken.

»Jøsses«, siger miljøordfører Maria Reumert Gjerding fra Enhedslisten, da hun hører om korrespondancen mellem departementschefen og formanden for Bæredygtigt Landbrug.

Selve korrespondancen om kommissoriet finder hun kritisabel, fordi den bekræfter hende i indtrykket af en »rabiat landbrugsorganisation«, der har været alt for involveret i ministeriets arbejde. Særligt slemt er det dog, at departementschefen nævner retssagen, mener Maria Reumert Gjerding.

»Det er helt grotesk. Men beder dem jo nærmest skrive kommissoriet for en ny vandløbslov. Jeg er fuldstændig rystet«, siger hun.

Et ministerium må gerne lytte til en bred vifte af interesseorganisationer. Men der bør være grænser for indflydelsen, siger Maria Reumert Gjerding. Især mener ordføreren, at ministeriet bør blande al kommunikation om en konkret retssag udenom kommissoriet.

»Det er dybt kritisabelt at blande de to ting sammen. Man må tage de retssager, der måtte komme«, siger Reumert Gjerding og tilføjer:

»Man giver dem mulighed for at forhandle om kommissoriet og spørger: Er I nu tilfredse, så I kan trække jeres sager? Det står ekstremt klart, at det er en forhandling, hvor de får mulighed for at skrive politikken mod at de så trækker deres retssager mod staten«.

Skepsis hos S

Også Socialdemokraterne er yderst skeptiske.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det er nogle meget alvorlige, nye oplysninger, som kommer frem i den her sag, som indikerer, at der er lavet en form for studehandel eller forlig med Bæredygtigt Landbrug«, siger Simon Kollerup, der mener, at Bæredygtigt Landbrug bedriver »revolver-lobbyisme«.

»Det er lige så betænkeligt, hvis det her er rigtigt, at staten lader sig påvirke eller bøjer sig for den her form for benhård lobbyisme«, siger han.

Minister Eva Kjer Hansen er kaldt i samråd om sagen i næste uge.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden