Trusler. De borgerlige partiers strid om deres fælles landbrugspakke har udviklet sig til en politisk styrkeprøve. Her er det Søren Pape Poulsen fra de konservative.
Foto: Fotograf: Philip Davali/POLFOTO

Trusler. De borgerlige partiers strid om deres fælles landbrugspakke har udviklet sig til en politisk styrkeprøve. Her er det Søren Pape Poulsen fra de konservative.

Politik

Analyse: Konservative spiller højt spil - men har de noget at true med?

Den nye landbrugspakke er pludselig blevet en borgerlig magtkamp, som Søren Pape Poulsen dårligt kan tåle at tabe.

Politik

De borgerlige partiers strid om deres fælles landbrugspakke har udviklet sig til en politisk styrkeprøve, hvor Dansk Folkeparti og Liberal Alliance slår ring om Venstres miljøminister Eva Kjer Hansen, mens de konservative er endt alene i et hjørne. Med uventet meget at vinde og tabe. Det afgørende spørgsmålet ser ud til at blive, om den konservative formand, Søren Pape Poulsen, har nok at true med.

Hvad handler striden om?

Den handler i substansen om miljø og regnemetoder. De fire borgerlige partier enedes før jul om en landbrugspakke, der indfører nye principper for landbrugets gødskning og tillader en øget udledning af kvælstof. Samtidig skal en række modforanstaltninger på sigt mindske udledningen, så Danmark kan opfylde EU's krav. En række miljøeksperter har efterfølgende kritiseret Eva Kjer Hansen og ministeriet for at pynte på miljøeffekten ved hjælp af talgymnastik. De konservative mener, at ministeren har vildledt dem undervejs i forhandlingerne og kræver nye miljøtiltag, der skal mindske den samlede udledning af kvælstof på kort sigt. Eva Kjer Hansen fastholder, at alt er lagt åbent og redeligt frem.

Hvad er der på spil for Konservative?

Da Søren Pape Poulsen torsdag selv gik i medierne med partiets krav, gjorde han dermed landbrugspakken til ’Chefsache’, som tyskerne siger. Et lederanliggende. Ellers er det landbrugsordfører Rasmus Jarlov, der taler for Det Konservative Folkeparti i sagen.

LÆS

De konservative har gjort miljø- og klimapolitikken til ét af de områder, hvor de vil skille sig ud fra de øvrige borgerlige partier, men er under konstant beskydning fra venstrefløjen for at være grønne på skrømt. Samtidig er det Søren Pape Poulsens strategi, at de konservative skal genvinde vælgernes tillid ved at levere det, partiet siger, man vil levere. Derfor vil det nu være en stor ydmygelse, hvis partiet ikke får en miljøindrømmelse.

Hvad kan Konservative true med?

Det er lige det. Modsat Liberal Alliances formand, Anders Samuelsen, har Søren Pape Poulsen anlagt en mindre konfronterende stil over for både regeringen og Dansk Folkeparti. Hvor Samuelsen truer med at vælte regeringen, hvis han ikke får lettelser i topskatten til efteråret, taler Søren Pape Poulsen langt mindre firkantet.

Da Søren Pape Poulsen stillede sit krav om nye miljøtiltag, indledte han således med at slå fast, at det ikke handler om at vælte ministeren. Han garantere samtidig fortsat støtte til landbrugspakken. Det gør det i praksis meget svært at finde en løsning, der kan reducere kvælstofudledningen på kort sigt, advarer eksperter. Det giver også Eva Kjer Hansen ro i maven. Miljøministeren står fast på sine tal og regnemetoder, og imens er Dansk Folkeparti og Liberal Alliance gået til personangreb på Rasmus Jarlov, der beskyldes for ikke at have været tilstede.

»De ting, de konservative er kommet i tvivl om, har jeg ikke været i tvivl om. Jeg har jo været til møderne«, sagde Liberal Alliances landbrugsordfører Mette Boch spydigt til Berlingske.

Rasmus Jarlov svarede igen på Facebook, hvor han kritiserede DFs landbrugsordfører René Christensen for at have stået på ski i stedet for at være til stede under de to afgørende forhandlingsdage.

Særligt at Dansk Folkeparti reagerer så skarpt på det konservative krav er dårligt nyt for Søren Pape Poulsen. De konservative har bevidst arbejdet på at skabe gode relationer til Dansk Folkeparti for at slippe ud af rollen som DFs yndlingsmobbeoffer og kunne frem til ’gylle-gate’ glæde sig over, at Liberal Alliance så ud til at have overtaget den rolle.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

For at sætte troværdig vægt bag kravet må de konservative derfor true med at gå sammen med oppositionen, men også herfra vendes den kolde skulder til. Oppositionen har i hvert fald ikke foreløbig nogen interesse i at rage kastanjerne ud af ilden.

Eva Kjer Hansen har indkaldt partierne til et møde på søndag. Bag kulisserne arbejdes der på at finde en løsning, der kan forhindre et brag på tirsdag, hvor der er både eksperthøring og ministersamråd på Christiansborg.

Konservative har også mulighed for at udtale kritik og give Eva Kjer Hansen en såkaldt ’næse’. Det gjorde partiet for små tre uger siden, da udenrigsminister Kristian Jensen (V) ignorerede et flertal i Folketinget og beskar den allerede vedtagne ulandsbistand for 2015. Denne gang har Søren Pape Poulsen hårdt brug for at levere mere end ord. Derfor kan de konservative blive nødt til at finde truslen om en ministerfyring frem igen, hvis Eva Kjer Hansen står stejlt på sit.

’Gylle-gate’ er på én og samme tid blevet en slags eksamen for de konservatives grønne profil og politiske strategi.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce