Danske politikere er tilfredse med britisk EU-aftale

Både Dansk Folkeparti og Enhedslisten giver forsigtig opbakning.

Politik

Fra begge sider af Folketingssalen lyder positive ord om den betydning, som den britiske EU-aftale kan få for Danmark og de øvrige EU-lande. Såfremt aftalen bliver vedtaget ved den kommende folkeafstemning i Storbritannien, giver aftalen Danmark mulighed for at begrænse beløbet på børnechecken, hvis pengene skal udbetales i lande med et lavere prisniveau.

Desuden gør aftalen op med den såkaldte Metock-dom, der hidtil har gjort det muligt at omgå de danske regler for familiesammenføring.

Der er ingen tvivl om, at Danmark har en allieret i Storbritannien

Dansk Folkeparti havde gerne set en endnu mere vidtgående aftale, som havde begrænset udlændinges adgang til bl. a. dagpenge og SU. Alligevel kalder EU-ordfører Kenneth Kristensen Berth aftalen for et »lille skridt i den rigtige retning«. Han håber også, den kan sikre, at Storbritannien bliver i EU.

»Der er ingen tvivl om, at Danmark har en allieret i Storbritannien«, siger han.

De konservative havde også gerne set, at aftalen havde begrænset adgangen til SU, men politisk ordfører Mai Mercado mener alligevel, at den overordnet går »i den rigtige retning«.

S er tilfreds

Derimod ytrer Socialdemokraterne ikke noget ønske om, at aftalen havde været endnu mere vidtgående, men stiller sig tilfreds med aftalen, som den er.

»Aftalen er det muliges kunst. Det er i Danmarks interesse, at Storbritannien fortsat forbliver en del af EU. Det er også vigtigt, at den britiske premierminister David Cameron fik forhandlet en indeksering af børnechecken på plads. Det er ikke rimeligt, at for eksempel polakker og rumænere kan sende børnechecken hjem til deres egne lande, hvor prisniveauet er et helt andet«, siger politisk ordfører Nicolai Wammen.

Også Enhedslisten roser – noget forbeholdent – aftalen.

»Hvis man bor i udlandet, så er det ok, at der kommer en mulighed for at graduere børnechecken«, siger Eva Flyvholm fra Enhedslisten.

Hun havde dog gerne set, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) havde brugt EU-topmødet på at forsøge at få en dansk parallelaftale på retsområdet, og at EU-landene havde brugt topmødet til at gøre noget mere ved social dumpning.

Hos Alternativet glæder politisk ordfører Rasmus Nordqvist sig over, at EU-landene trods store uenigheder kunne lave en aftale. Men han er ked af, at endnu et EU-land nu har fået en særaftale.

»Vi mener ikke, at EU skal laves af særaftaler«, siger han og vender sig også imod selve indholdet af aftalen.

En indeksering af børnechecken kalder han »symbolpolitik«, og han er heller ikke glad for en tilbagerulning af Metock-dommen.

»Vi skal sikre folks frie bevægelighed«. siger han.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce